Is Club Brugge uit de sleur geraakt na hun eerste overwinning in de competitie?

Wat gebeurt er bij Club Brugge? Vlak voor het afgelopen weekend flirtte de regerend kampioen met de onderste regionen van het klassement. Een balans van één punt op negen is niet waardig voor een kampioen. Wat gaat er mis in het Venetië van het Noorden? Zal de eerste overwinning van afgelopen weekend tegen Antwerp de langverwachte ommekeer zijn?

Na een vrij veelbelovende zomermercato en overtuigende oefenwedstrijden, begon Club Brugge het seizoen met een nederlaag tegen Union Saint-Gilloise, dat begin mei de beker won en precies een maand geleden de Supercup veroverde. Dertig dagen later vierden de West-Vlamingen hun eerste overwinning van dit seizoen 2024-2025 dankzij een strafschop van Gustaf Nilsson, hun aanwinst van RUSG, negen minuten voor het einde van de wedstrijd in het Jan Breydelstadion tegen Antwerp. Tot dan toe hadden de Blauw en Zwart slechts één punt uit negen behaald, afkomstig van een gelijkspel tegen Mechelen, naast twee uitnederlagen tegen Standard en Genk.

Vijf aanwinsten dankzij de verkoop van Thiago…

Toch heeft Club Brugge, dankzij de verkoop van Igor Thiago aan Brentford voor 33 miljoen euro al in januari vorig jaar, een prachtig budget verzekerd om tijdens de zomer op de transfermarkt actief te zijn, bovenop de inkomsten uit hun deelname aan de Champions League. De leiders van het Venetië van het Noorden hebben enkele transfers gedaan: Ardon Jashari (21 jaar, Zwitserse internationale defensieve middenvelder aanwezig op het EK), Christos Tzolis (22 jaar, Griekse internationale vleugelspeler) en Zaid Romero (24 jaar, Argentijnse centrale verdediger).

Elk van hen kostte ongeveer zes miljoen euro, net als Gustaf Nilsson (Union Saint-Gilloise). Slechts de helft van dat bedrag werd uitgegeven om Hugo Siquet (ex-Cercle) terug te halen van Freiburg. De club heeft ook definitief de diensten van doelman Nordin Jackers veiliggesteld, die vorig seizoen door OHL werd uitgeleend en uitblonk in de afwezigheid van Simon Mignolet.

Nicky Hayen verlengd

Coach Nicky Hayen, die in maart als interim-trainer werd aangesteld om Ronny Deila op te volgen aan de vooravond van de Champions Playoffs, staat ook op de lijst. Versterkt door het op het nippertje behaalde kampioenschap, tekende de 44-jarige technicus begin juni een contract van onbepaalde duur met de club. Hij kon van de zomerstop profiteren om het seizoen 2024-2025 goed voor te bereiden. De oefenwedstrijden leverden bemoedigende resultaten op, vooral de laatste, waarin met 3-0 werd gewonnen van Norwich, een club uit de Championship.

De overwinning die alles oplost?

Club Brugge heeft dit weekend Antwerp verslagen, maar volgens Hein Vanhaezebrouck, nu consultant, blijven de Blauw & Zwart ziek. Hij analyseerde een specifiek probleem dat volgens hem al dateert uit het Deila-tijdperk. “Een van de belangrijkste problemen is het gebrek aan pressing. Tegen Antwerp ging het niet goed. Zodra er pressing was aan de kant van Skov Olsen, stond Tzolis bijna als linksback,” analyseerde de ex-coach van Gent voor Het Nieuwsblad. “In theorie zou Tzolis dan centraal moeten komen, bijna als een aanvaller. Duidelijk is dat dit niet vanzelfsprekend voor hem is, niet ingetraind. Wanneer Antwerp in controle was, was Club niet klaar om te reageren.”

Nilsson, de enige die druk zet

Gustaf Nilsson leek er echter bovenuit te steken, dankzij de ervaring die hij bij Union had opgedaan. “Met alle respect voor de Brugse supporters die hem al bekritiseerd hebben, Nilsson is de enige in hun team die rent. De enige die sprint om druk te zetten. Bravo voor zijn inzet. Maar de rest van het team volgt niet. Ik zou hem zelfs aanraden om wat rustiger aan te doen, want hij verspilt energie voor niets. Als niet iedereen meeloopt, komen de spelers te laat. Maar als iedereen dat doet, kun je binnen vijf seconden de bal heroveren,” concludeert Hein Vanhaezebrouck.

Skov Olsen: blijft hij of vertrekt hij?

Andreas Skov Olsen heeft dit seizoen nog geen overtuigende wedstrijden gespeeld. Dit zou hem problemen kunnen bezorgen. De Noor wenst namelijk een transfer, maar dat lijkt momenteel niet aan de orde. Zijn inconsistentie, ondanks zijn duidelijk bovengemiddelde kwaliteiten, begint frustratie te veroorzaken. Wanneer hij gemotiveerd is, is de 24-jarige Noor onoverwinnelijk aan zijn rechterkant. Dan glijdt hij voorbij aan tegenstanders alsof ze er niet zijn. Of hij dribbelt naar binnen en schiet met zijn linkerbeen. We weten dat hij het zal doen, maar niemand kan hem tegenhouden… maar alleen wanneer hij echt in de wedstrijd zit.

soortgelijke artikelen

Sofiane Boufal, tussen hoop en vragen voor Union

Wat brengt de toekomst voor Arnaud Bodart bij Standard?

Challenger Pro League: voorspellingen voor de 4e speeldag

ONZE SOCIALE MEDIA

;