Alexis Flips: een Miscast

Alexis Flips heeft niet de speelstijl die past bij wat Brian Riemer voorstaat. Een verkeerde keuze dus. De Franse middenvelder zal opnieuw op zoek moeten naar een uitweg, aangezien het middenveld van Anderlecht overbevolkt is. Voor Flips is dit het moment om te laten zien dat hij ook mentaal sterk kan zijn.

Wat brengt de toekomst voor Alexis Flips (24 jaar)? Eén ding lijkt zeker: die toekomst ligt waarschijnlijk niet bij Anderlecht. De Franse middenvelder, die een jaar geleden overkwam van Stade de Reims, heeft nooit echt zijn plek kunnen vinden in de hoofdstad.

Theoretisch geloofden Jesper Fredberg en Brian Riemer in hem in de zomer van 2023, toen RSCA toch 3,5 miljoen euro betaalde om hem binnen te halen en hem een mooi contract tot juni 2028 aanbood. Deze transfer leek een uitstekende deal voor de Mauves, aangezien de waarde van de in Villeneuve-d’Ascq geboren speler toen geschat werd op 6 miljoen euro, bijna het dubbele van het bedrag dat de Brusselse club betaalde.

Twaalf maanden later is de teleurstelling echter groot in de hoofdstad. We kunnen spreken van een verkeerde keuze voor een zeer technische speler, die mooi is om naar te kijken en alle kwaliteiten bezit die het publiek van Anderlecht waardeert, maar die niet past in het spel dat Brian Riemer voorstaat. Constant pressen, intensiteit en fysiek spel zijn niet voor Flips, die soms lijkt op een ouderwetse voetballer in vergelijking met de Deense eisen.

Een veelbelovend debuut tegen Westerlo en daarna niets meer

Vlak voordat hij bij Neerpede aankwam, had Alexis Flips een uitstekende seizoen achter de rug bij Stade de Reims, waar hij onder leiding van Will Still zijn talent volledig kon laten zien. Zijn statistieken in Champagne waren misschien niet zo indrukwekkend als die van Anders Dreyer het jaar ervoor, maar zijn 9 doelpunten en 10 assists in 65 wedstrijden voorspelden een veelbelovende carrière in de Pro League.

Zijn eerste optreden in België, tegen Westerlo op 20 augustus 2023, was dan ook erg bemoedigend. De kritiek prees unaniem zijn sterke debuut, ondanks dat hij op een flank speelde, terwijl hij het beste presteert in een centrale rol. De Brusselse fans begonnen te dromen van een seizoen waarin hij als echte nummer 10 zijn stempel zou drukken.

Maar deze rol als spelverdeler kreeg Flips nooit van Brian Riemer, die hem, terecht, liet concurreren met een onmisbare Thorgan Hazard tot diens zware blessure tegen Union in de play-offs. In totaal speelde hij slechts 12 wedstrijden en kwam hij amper aan 381 minuten in de competitie afgelopen seizoen. De Fransman kreeg zo weinig speeltijd dat hij zich genoodzaakt zag om in januari te vertrekken naar de Turkse Süper Lig, in de vorm van een uitleenbeurt aan Ankaragücü. Maar ook daar was het geen succes voor de Anderlechtse nummer 8. Tien wedstrijden met slechts één assist: dat was uiteraard veel te weinig om zichzelf opnieuw op de kaart te zetten.

Het gevoel dat het hoe dan ook zinloos is

Met nog vijftien dagen te gaan tot het einde van de transferperiode zit Alexis Flips meer dan ooit in een moeilijke situatie bij Anderlecht, waar het middenveld overvol is. Leoni, Stroeykens, Rits en Verschaeren, die zelfs zonder te overtuigen nog steeds een basisplaats behouden, staan allemaal voor hem in de pikorde. En dit terwijl Jesper Fredberg nog steeds van plan is een extra creatieve middenvelder aan te trekken, waarbij Christian Eriksen een van zijn topdoelen blijft.

Flips, die verweten wordt een gebrek aan inzet in de duels te tonen en vooral mentaal te zwak te zijn, zal waarschijnlijk geen andere keuze hebben dan opnieuw elders zijn geluk te zoeken in de komende vijftien dagen. Hij is niet op zijn sterkst in tegenspoed en de laatste maanden leek hij vaak ontmoedigd. “Wat heeft het voor zin, aangezien anderen altijd de voorkeur krijgen boven mij, ongeacht mijn niveau,” vatte zijn algemene gemoedstoestand samen. Begrijpelijk en terecht vanuit zijn standpunt. Maar hij kan zich niet veroorloven om bij Sporting verder vast te lopen.

Lens, waar zijn favoriete mentor Will Still nu werkzaam is, volgt zijn situatie nauwgezet. Zal dit tot iets concreets leiden? Het zou een goede optie kunnen zijn, aangezien de Fransman het best presteert wanneer de coach echt in hem gelooft. Alexis Flips gedijt op vertrouwen en heeft genegenheid nodig om zijn beste spel te laten zien.

Sterke stages in januari en deze zomer hebben uiteindelijk niets opgeleverd

Momenteel heeft hij te veel twijfels om aan de verwachtingen te voldoen. Het is begrijpelijk dat dit verwarrend is. In januari vorig jaar had Riemer zijn uitstekende stage in Tunesië benadrukt en toegegeven dat hij een andere speler had ontdekt, waardoor het leek alsof hij Flips meer zou gebruiken in de tweede helft van het seizoen. We weten hoe dat is afgelopen. Deze zomer leek het opnieuw de goede kant op te gaan: onder de zon van Portugal tekende de Ch’ti voor een zeer goede voorbereiding. Maar sinds het begin van het kampioenschap heeft hij slechts zestig seconden speeltijd gekregen, tijdens de eerste wedstrijd tegen Sint-Truiden. Bij de laatste twee wedstrijden van Anderlecht, tegen OHL en in Mechelen, maakte hij zelfs geen deel meer uit van de selectie. De boodschap van Riemer is overduidelijk. Nu moet er een oplossing gevonden worden die voor alle partijen werkt.

4o

soortgelijke artikelen

Challenger Pro League-baby #1: Kaye Furo

Antonio Nusa, symbool van de Pro League als springplank?

Challenger Pro League: Sportweddenschappen en voorspellingen voor de 3e speeldag

ONZE SOCIALE MEDIA

;