Mika Godts, het Belgische fenomeen van Ajax en binnenkort een Rode Duivel?

Het Europese voetbal heeft de afgelopen weken kennisgemaakt met enkele grote Belgische talenten: Samuel Mbangula, die een geweldig debuut maakte in de Serie A, Stanis Idumbo, die zijn plaats verovert in Sevilla, Julien Duranville, die eindelijk kan doorbreken bij Dortmund, en natuurlijk Roméo Lavia, die klaar is om de leiding te nemen op het middenveld van Chelsea.

Maar een van de spelers die het dichtst bij een doorbraak in zijn carrière lijkt te staan, speelt in Nederland. Het gaat om Mika Godts (19 jaar), een naam die natuurlijk bekend is bij de volgers van het Belgische voetbal. Sinds zijn debuut wordt Godts gepresenteerd als een van de grootste talenten uit onze opleiding, maar hij koos ervoor om zijn carrière over de grens te starten, bij Ajax Amsterdam. Een goede keuze, want dit seizoen is Mika Godts een vaste waarde in de Eredivisie bij de meest succesvolle club van het land.

Anderlecht en Genk betreuren zijn vertrek

Mika Godts was een van de recente onderwerpen van spanning tussen KRC Genk en RSC Anderlecht, waarbij de eerste de gewoonte heeft ontwikkeld om grote talenten uit Neerpede weg te kapen. Bilal El Khannouss, Mike Trésor, onlangs het jonge wonderkind Konstantinos Karetsas en dus in 2020 Mika Godts: zoveel talenten die ervoor kozen hun verdere opleiding en hun intrede in de professionele wereld bij Genk te doen in plaats van bij Anderlecht.

Toen Godts besloot naar Genk te vertrekken, was hij nog maar 14 jaar oud en had hij Europa al aan zijn voeten. PSV Eindhoven, Manchester City en zelfs Ajax Amsterdam waren geïnteresseerd. Genk wist de speler te overtuigen en hoopte hem daarna te kunnen behouden met de hulp van een nieuwigheid in België: het feit dat de U23-teams van de grote Belgische clubs zouden deelnemen aan de Challenger Pro League.

Maar Mika Godts speelde daar slechts 19 wedstrijden met Jong Genk, en al snel werd duidelijk dat hij een voorsprong had op de rest. Als creatieve middenvelder en dribbelaar met een waanzinnige techniek en spontane inspiratie, zou hij ongetwijfeld snel zijn opgeroepen voor het eerste elftal van KRC Genk… als Ajax Amsterdam niet sneller was geweest.

In januari 2023 vertrok hij dus naar Ajax, waar hij onmiddellijk werd opgenomen in het U21-team – Jong Ajax – dat uitkomt in de Nederlandse tweede divisie. En hoewel Godts inderdaad begon bij het reserveteam, stelde zijn talent hem al snel in staat om door te stromen naar het eerste elftal: hij maakte zijn debuut in de Eredivisie op 9 april 2023 tegen Fortuna Sittard… en gaf zijn eerste assist op 21 mei in slechts 7 minuten speeltijd, tegen Utrecht.

Een kleine blessure, en dan is Godts echt vertrokken

Het volgende seizoen, zijn eerste volledige bij Ajax, begon Mika Godts afwisselend in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Ajax Amsterdam speelde in Europa, en daar kreeg Godts zijn kans: de jonge Belg speelde in de voorrondes tegen Ludogorets. In de competitie kreeg hij slechts 5 optredens in de eerste seizoenshelft, maar hij maakte indruk bij Jong Ajax met 4 doelpunten en 2 assists in 5 wedstrijden in november 2023.

Toen volgde een tegenslag: voor het eerst in zijn jonge carrière raakte Mika Godts geblesseerd. Drie maanden afwezigheid vanwege spierproblemen aan zijn dij. Maar hij kwam sterker terug: afgelopen maart maakte de Belgische U19-international zijn rentree, dit keer in het eerste elftal, waar hij zich definitief vestigde. Jong Ajax lijkt nu definitief verleden tijd voor hem. De supporters zijn enthousiast over deze ongrijpbare speler, wiens stijl zo dicht bij het “huis-DNA” ligt – het DNA van Neerpede, en we kennen de banden tussen Ajax en Anderlecht.

Dit seizoen wordt waarschijnlijk het jaar van Mika Godts: op 19-jarige leeftijd is hij een onbetwiste basisspeler in de Eredivisie en speelde hij in alle vier de voorrondewedstrijden in de Europese competitie. Hoewel hij al 3 assists heeft gegeven, heeft de voormalige Genk-speler nog niet gescoord. Zijn eerste doelpunt voor het eerste elftal van Ajax laat nog op zich wachten, maar één ding is zeker: het zal komen.

En het nationale team?

Ook daar wordt verwacht dat Mika Godts snel een stap vooruit zal zetten. Maar verrassend genoeg is de Ajacied momenteel nog steeds slechts een U19-international. Het is waarschijnlijk nog een beetje vroeg voor Godts om toe te treden tot de Rode Duivels, vooral gezien de concurrentie op zijn positie, maar hij zou minstens U21-international moeten worden, met het EK voor beloften als doel aan het einde van het seizoen. Maar als Mika Godts zich blijft ontwikkelen, zou Domenico Tedesco hem wel eens sneller kunnen oproepen dan verwacht…

soortgelijke artikelen

Leandro Trossard, de echte Belgische supersub?

Wie is João Neves, de ‘topaankoop’ van PSG?

JPL sportweddenschappen: Voorwoord bij dag 5 van de Jupiler Pro League

ONZE SOCIALE MEDIA

;