Voor Samuel Mbangula was het gras groener in Italië

Samuel Mbangula is de revelatie van het begin van het seizoen bij Juventus. Maar wie is deze jonge Brusselaar, die ontdekt werd bij FC Brussels, zijn opleiding genoot in Brugge en via Anderlecht naar Italië vertrok?

Onwaarschijnlijke lotgevallen en verrassende carrières zijn vaak de mooiste, zowel in het leven als in het voetbal. Samuel Mbangula bewees dit afgelopen zomer opnieuw, toen maar weinig mensen in hem geloofden bij Neerpede. “Ik zou destijds niet veel op hem hebben ingezet toen hij bij ons was. Hij had een goede actie in één-tegen-één situaties, maar maakte zelden de juiste keuzes en ontbrak het aan spelinzicht.”

Toch is de 20-jarige Brusselaar nu al een van de revelaties van de zomer in de Serie A. Met een doelpunt en drie assists in evenveel optredens voor Juventus, tegen Como, Hellas Verona en AS Roma, maakte hij indruk op een moment dat men dat waarschijnlijk het minst verwachtte.

Ontdekt bij FC Brussels, vijf jaar bij Club Brugge voordat hij naar Anderlecht vertrok

Bij FC Brussels, waar hij nauwelijks 11 jaar oud was, werd hij door Brugge opgepikt en kreeg hij er een opleiding van vijf seizoenen. Na deze periode keerde hij terug naar de hoofdstad, meer bepaald naar Anderlecht, waar de U18-ploeg hem tijdens de zomer van 2019 met open armen ontving. Maar zijn avontuur bij paars-wit was van korte duur. Een jaar later verliet Mbangula al Neerpede om zich aan te sluiten bij de U17 van Juventus, waar hij tot juni 2026 onder contract staat. Een profcontract dat hij in maart 2022 kreeg, net voordat hij deel ging uitmaken van Juventus Next Gen, dat in de Serie C uitkomt.

Was deze overstap naar Italië, toen hij nog geen 17 jaar was, een risicovolle gok voor de jonge linksbuiten? Sommigen dachten van wel, maar vier seizoenen later is de speler meer dan ooit overtuigd dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Hoewel hij officieel nog steeds deel uitmaakt van de Next Gen-groep van Juventus (Primavera), heeft Mbangula de nieuwe trainer Thiago Motta weten te overtuigen om hem al vanaf het begin van de zomervoorbereiding in het eerste elftal op te nemen.

De druk op de schouders van de Belg was groot bij zijn eerste basisplaats tegen Como, aangezien de fans van Juventus niet begrepen hoe een “onbekende” de voorkeur kreeg boven enkele grote namen uit de selectie. Maar de jonge international, die België al sinds zijn 15e vertegenwoordigt, liet meteen zien waarom hij vaak werd genoemd binnen de beroemde generatie 2004, naast spelers als Roméo Lavia en Mario Stroeykens. Vandaag zet hij zijn internationale ontwikkeling voort bij de Belgische U21.

Tot 2029 bij De Oude Dame?

Gekozen tot Man van de Wedstrijd bij zijn eerste basisplaats in de Serie A, beleeft Samuel Mbangula een droom, maar hij zal zich uiteraard moeten bewijzen. Met zijn lengte van 1,71 meter is de Brusselaar vastberaden om zijn fysiek en snelheid te laten spreken. Zijn waarde op Transfermarkt bedraagt nog steeds slechts… 250.000 euro, maar zijn kwaliteiten en veelzijdigheid zijn uiteraard veel meer waard. In staat om op alle drie de posities in de aanval te spelen, liet Mbangula zijn aanvallende kwaliteiten al op jonge leeftijd zien. Het is dan ook geen toeval dat Samuel-Germain Kinduelu Mbangula Tshifunda – zijn volledige naam – in 2022 zijn eerste minuten bij Juventus kreeg. Dat was onder Massimiliano Allegri.

Overtuigd van het talent van zijn sterspeler wil De Oude Dame zijn contract nu verlengen. Hoewel het huidige contract van de Brusselaar in juni 2026 afloopt, is er sprake van een verlenging tot 2029. Vastbesloten om weer aansluiting te vinden bij de titel en haar glorieuze verleden, zet Juventus in op een doordachte mix van ervaring en jonge talenten… zoals Mbangula.

soortgelijke artikelen

Wat zijn de opties voor Lukaku als de deal met Napoli mislukt?

De favorieten en de noteringen voor de Serie A 2024/2025

Parma of de terugkeer van een Serie A reus

ONZE SOCIALE MEDIA

;