Andi Zeqiri: de spits die ontbrak bij Standard Luik?

Andi Zeqiri, die eerder bij Genk speelde, maakt sinds zijn aankomst bij Standard een sterke indruk. Hij lijkt de speler te zijn die Ivan Leko nodig had om zijn tactiek te perfectioneren.

In het voetbal, meer dan waar dan ook, overtreft de waarheid op het veld vaak alle eerdere veronderstellingen. Andi Zeqiri kan dat beamen. Bij zijn eerste optreden voor Standard Luik scoorde de spits na een sprint van 60 meter. Dit is geen belediging voor de recente spitsen van de Rouches, maar geen van hen zou zo’n run hebben kunnen maken. Om te zeggen dat de Zwitser alle aanvallende problemen van een ploeg die in diepe crisis verkeert zal oplossen, is echter een grote stap. Maar iemand die in twee jaar tijd van de tweede divisie in zijn competitie naar de Premier League ging, is niet bang om die stap te zetten.

Opgeleid bij Lausanne, met een tussenstop bij Juventus

Geboren in Lausanne, begon Andi Zeqiri daar zijn voetbalcarrière. Na zijn jeugdopleiding bij Stade Lausanne Ouchy stapte hij over naar de grote club van de stad: FC Lausanne-Sport. Hij maakte zijn debuut in het eerste team op slechts 15-jarige leeftijd. Na twee seizoenen werd hij uitgeleend aan Juventus, waar hij speelde voor het team onder 19 en regelmatig in de Youth League aantrad. Aan het einde van het seizoen werd zijn koopoptie niet gelicht, en keerde hij terug naar Zwitserland. Hij speelde zo’n twintig wedstrijden voor Lausanne in de Super League, maar kon degradatie niet voorkomen. Deze stap terug ontketende echter de doelpuntenmaker in hem. In twee seizoenen maakte hij dertig goals en speelde een belangrijke rol in de promotie van zijn club naar de hoogste divisie. Dit trok de aandacht ver buiten de Alpen.

Een transfer naar Engeland

Op 21-jarige leeftijd tekende Zeqiri een contract bij Brighton in de Premier League. Zijn eerste seizoen daar was zeer moeilijk; hij slaagde er niet in zich te vestigen en moest zich tevreden stellen met invalbeurten. Zijn aanwezigheid in een van de beste competities ter wereld stelde hem echter in staat om zijn eerste interland te spelen. Om hem meer speeltijd te geven, leenden de Engelsen hem uit aan Augsburg. Een tegenvallende ervaring in de Bundesliga. Met slechts 2 doelpunten en 2 assists in het seizoen verdween hij geleidelijk van de radar na de winterstop. Terug in het noorden van Engeland werd hij opnieuw uitgeleend, dit keer aan FC Basel. Deze periode was veel succesvoller voor de spits. Bij zijn terugkeer kon Brighton profiteren van zijn goede statistieken om hem naar Genk te laten vertrekken.

Een komst naar België bij Genk

Net als bij Augsburg begon hij het seizoen als basisspeler, maar zakte later in de hiërarchie. Zeqiri bleef echter een belangrijke rol spelen, omdat hij bijna in elke wedstrijd inviel. Hij scoorde negen doelpunten in 37 optredens in het shirt van de Limburgers. Linkspoot en redelijk mobiel, zijn profiel trok aandacht in België. Charleroi toonde interesse, maar het was Standard dat hem wist te strikken op huurbasis met een optie tot koop.

Zeqiri toonde zich meteen gretig en ijverig, wat Ivan Leko snel beviel. De tacticus houdt van spelers die hoog druk zetten. Met een doelpunt bij zijn eerste basisplaats zal Zeqiri proberen zijn statistieken op te vijzelen in een team dat zich meer op de verdediging richt. Zijn Kroatische coach heeft eindelijk een echte spits tot zijn beschikking, en zelfs twee met de komst van Dennis Eckert enkele dagen later. Twee aanvallers die gefrustreerd waren door een gebrek aan speeltijd, maar mogelijk dit seizoen het verschil kunnen maken bij Standard Luik.

soortgelijke artikelen

De 5 spitsen die de JPL sinds 2000 hebben gemarkeerd

Challenger Pro League: voorspellingen voor de 7e speeldag

Het team van het moment: Racing Genk

ONZE SOCIALE MEDIA

;