Wat te verwachten van de cyclocross?

Hoewel het veldritseizoen officieel al is begonnen, zal de cyclocross in Beringen op 12 oktober de echte aftrap van de campagne in de modder markeren. Wat kunnen we verwachten van dit seizoen 2024/2025? Ladbrokes News blikt vooruit op de vele rondes door de modder.

Van der Poel, van Aert en Pidcock in beperkte doses

Net als vorig jaar zullen de titanen van het veldrijden, Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock, slechts beperkt te zien zijn. Tom Pidcock liet zelfs enige onzekerheid over zijn deelname doorschemeren: “Ik heb momenteel geen plan voor de cyclocross en wil er niet aan denken.”

Een uitspraak die weinig enthousiasme laat blijken voor dit seizoen. Van der Poel lijkt eveneens voorzichtigheid te betrachten, terwijl de impact van Wout van Aerts blessure, opgelopen tijdens de Vuelta, nog moet worden geëvalueerd. Voorlopig is hij nog niet opnieuw begonnen met trainen, en het is niet uitgesloten dat dit drietal reuzen pas in 2025 opduikt voor een paar zorgvuldig uitgekozen wedstrijden.

Thibau Nys, de vaandeldrager van de Belgische cyclocross?

Na een uitstekend wegseizoen met acht overwinningen wordt er veel verwacht van Thibau Nys. Vorig winterseizoen verspreidde hij zich te veel, maar de Belg zal die fouten niet opnieuw maken.

“Zijn doel is om vanaf het begin van het seizoen een van de groten te zijn,” zo wordt gemeld. In tegenstelling tot de meeste andere renners mikt Nys niet op kwantiteit, maar op kwaliteit. Met een selectie van 22 tot 24 wedstrijden, zorgvuldig gekozen om aan zijn sterke punten te voldoen, wil hij bijna elk weekend schitteren, ondanks een strategische pauze in december om zich bij het trainingskamp van Lidl-Trek aan te sluiten. Zijn vader, Sven Nys, de mentor van de cyclocross, ziet erop toe dat zijn kalender geoptimaliseerd is om zijn potentieel te maximaliseren, met de steun van zijn team Baloise Trek Lions, waar ook Lars Van der Haar en Pim Ronhaar schitteren.

Het rivaliserende team, Pauwels Sauzen – Bingoal, dat vorig seizoen 14 crosses won, inclusief de Belgische en Europese titels voor Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout, wil deze statistieken evenaren. De kers op de taart zou een wereldtitel zijn.

De Nederlandse vrouwen op weg om alles te domineren?

Bij de vrouwen kunnen we opnieuw een overweldigende dominantie van Nederland verwachten met Fem Van Empel, Puck Pieterse, Shirin Van Anrooij, Denise Betsema, Ceylin Alvarado en Lucinda Brand. Aan Belgische zijde hopen we op een duidelijke progressie van Marion Norbert-Riberolle, Laura Verdonschot en Fleur Moors. Zoe Backstedt zou de echte revelatie van deze cyclocross kunnen worden.

Een veranderende kalender

Op de mijnterril van Beringen worden traditioneel pas vanaf dat moment de grote namen verwacht. Vanaf dan zal er elk weekend een veldrit plaatsvinden in België, tot aan het Europees kampioenschap in Pontevedra, Spanje, dat slechts twee dagen na de legendarische Koppenbergcross wordt georganiseerd. Het Belgisch kampioenschap vindt dit seizoen plaats in Heusden-Zolder, terwijl het wereldkampioenschap in Liévin, Frankrijk, wordt gehouden. De Superprestige en de X2O Badkamers Trofee blijven op de kalender, net als de Exact Cross.

De Wereldbeker heeft dit seizoen 12 manches, tegen 14 vorig seizoen. Geen reis naar Amerika meer, en in het bijzonder naar Waterloo, maar welkom voor nieuwkomers Oristano op Sardinië en Besançon. De Franse manches in Troyes en Flamanville en de Italiaanse wedstrijd in Val di Sole zijn ook geschrapt. De eerste manche vindt dit jaar ook veel later plaats dan vorig jaar. Terwijl de eerste manche vorig seizoen al half oktober was afgelopen, begint de Wereldbeker dit seizoen pas op 24 november in Antwerpen. Hoewel het aantal wedstrijden is teruggebracht, heeft de UCI toch gezorgd voor een zekere bescherming van de formule door de introductie van een “beschermde” status, waardoor er geen internationale wedstrijd kan worden gehouden op de dag voor of op dezelfde dag als een “beschermd evenement”. De meer geconcentreerde kalender is bedoeld om de drie sterren van de discipline aan te trekken. Het blijft echter de vraag of ze op de oproep zullen ingaan.

soortgelijke artikelen

De lessen van de Vuelta a España 2024

EK : Wat kunnen we verwachten van de Belgen op eigen bodem?

Voorwoord en voorspellingen voor de Vuelta 2024

ONZE SOCIALE MEDIA

;