Ramadan en topsport: hoe past de Pro League zich aan?

Van 28 februari tot 30 maart beleven praktiserende moslims een heilige periode: de ramadan, een heilige maand die een van de vijf pijlers van de islam vormt en essentieel is voor elke gelovige. Tijdens deze periode mogen moslims niet eten of drinken voor zonsondergang. Dit is een uitdaging voor iedereen, maar des te meer voor sporters: hoe slagen professionele voetballers, zowel in de Jupiler Pro League als elders, erin om hun geloof te combineren met topprestaties?

Coach Rik De Mil wijst naar vermoeidheid door ramadan

Afgelopen zaterdag, na de nederlaag van Charleroi tegen KV Mechelen, noemde Rik De Mil de ramadan als een van de verklaringen voor een vermeend “gebrek aan energie” bij zijn spelers: “Verschillende van onze spelers hadden niet gegeten”, verklaarde hij. De wedstrijd begon inderdaad om 18:15 uur, dus vóór zonsondergang (rond 18:45 uur). De Pro League heeft geen protocol voorzien waarmee moslimspelers hun vasten kunnen verbreken, zoals bijvoorbeeld vorig seizoen in Nederland werd besloten.

‘Blessures’ als oplossing: spelers vinden hun eigen manier

Natuurlijk is het moeilijk om geen beetje slechte wil te zien in deze uitspraken van de coach van Charleroi: uiteindelijk respecteren bij KV Mechelen ook spelers als Ahmed Touba, Rafik Belghali en Kerim Mrabti de ramadan. Maar de kwestie is elk seizoen weer actueel. We herinneren ons de surrealistische scènes in 2024: omstreeks 18:50 uur vielen in drie verschillende stadions in België drie doelmannen – Maarten Vandevoordt, Tobe Leysen en Hervé Koffi – plotseling neer, zogenaamd geblesseerd. Terwijl zij medische verzorging kregen, konden de moslimspelers van beide teams hun vasten verbreken. Dit was een vooraf geplande actie door de stafleden van verschillende clubs, gezien het ontbreken van een officieel protocol vanuit de Pro League.

Hoe beïnvloedt de ramadan de prestaties van moslimspelers?

Is er een manier om iets te beheren dat per definitie tot de privésfeer van de speler behoort… maar dat potentieel een negatief effect kan hebben op zijn prestaties, en dus op zijn club, als het niet serieus wordt aangepakt? Kleine aanpassingen worden soms doorgevoerd. In 2024 volgde Sporza het dagelijks leven van Tarik Tissoudali: de Marokkaanse speler mocht later op de club aankomen dan de rest van het team, na hun lunch, zodat hij wat extra rust kon nemen. Een halfuurtje extra slaap kan het verschil maken, aangezien het in details zit.

Selectiebeleid: mijden clubs moslimspelers?

Alles hangt natuurlijk ook af van het aantal spelers dat meedoet aan de ramadan. Sommige cynici suggereren dat clubs minder snel moslimspelers aantrekken als ze weten dat de ramadan in een cruciale periode van het seizoen valt – bijvoorbeeld tijdens de Playoffs in de Pro League, in april-mei, wanneer de zon veel later ondergaat. Het is onmogelijk om dergelijke beweringen te verifiëren, die elke verstandige sportdirecteur zou ontkennen. Bovendien is het moeilijk om hier enig geloof aan te hechten, gezien het aantal talenten uit Maghreb-landen of Belgische moslimgezinnen dat in onze competitie speelt.

Moslimspelers reageren: “Ramadan geeft juist extra energie”

Zakaria El Ouahdi is een van hen en was in 2024 zeer duidelijk in een interview met Het Belang van Limburg: “Er is veel onwetendheid, sommige mensen denken dat de ramadan ons fysiek verzwakt. Het is juist het tegenovergestelde, deze intensieve weken geven ons extra energie”, verklaarde hij. In een interview met Walfoot bevestigde Faïz Selemani, voormalig speler van Kortrijk: “We zouden energie kunnen missen en fysiek misschien niet op ons best zijn. Maar ons geloof draagt ons ook door deze periodes.” De Comorese speler erkende echter dat voor jonge, onervaren spelers die hun eerste ramadan als topsporter meemaken, de uitdaging reëel is. “Maar je moet weten dat het verboden is om jezelf in gevaar te brengen om de ramadan te doen. Als je je er niet klaar voor voelt, ben je niet verplicht om het te doen!”

Clubs passen zich aan

Kortom: zelfs met respect voor ieders geloof is het moeilijk om te doen alsof er niets aan de hand is. Bij RAAL, waar 12 spelers vasten, zou het naïef zijn om zich niet aan te passen. “De eerste week is altijd ingewikkeld, omdat hun lichaam zich moet aanpassen, maar we nemen maatregelen om het goed te laten verlopen,” verklaarde Frédéric Taquin, coach van RAAL, in een interview met Antenne Centre. Sekou Sidibé, speler van RAAL, is ook enthousiast, zo vertelde hij aan Antenne Centre: “Het is tegenwoordig zeldzaam dat clubs dit soort dingen regelen. Het is ongelooflijk dat ze zulke offers voor ons brengen, en het toont veel respect voor onze religie.”

Blijft de Pro League achter op andere competities?

Tijdens de laatste speeldag van het kampioenschap, dit weekend, zullen de meeste wedstrijden plaatsvinden rond 18:30 uur, net voor zonsondergang. Zullen we opnieuw scènes zoals in 2024 zien, waarbij spelers een blessure veinzen om hun moslimteamgenoten in staat te stellen hun vasten te verbreken? De Pro League heeft in ieder geval dit seizoen opnieuw geen maatregelen genomen en meent dat de “natuurlijke” onderbrekingen van het spel en de rust voldoende zouden moeten zijn om het vasten te verbreken. Een achterhaalde opvatting…?

soortgelijke artikelen

Nikola Stulic, de goalmachine die Charleroi naar Europa kan brengen

Besnik Hasi: vechten tegen de klok

Hyeon-gyu Oh, de offensieve joker van Genk die blijft verbazen

ONZE SOCIALE MEDIA

;