entraineur de l'équipe des pays bas sur le terrain de foot

Pronostiek: wie bereikt de finale van de Nations League?

Wie volgt Frankrijk op als Nations League-kampioen? In elk geval zullen er genoeg pronostieken te doen zijn tot de avond van zondag 18 juni.

De wereld van het Belgisch voetbal zal deze week waarschijnlijk draaien om de wedstrijd van de Rode Duivels. Naast de kwalificatiewedstrijden voor Euro 2024 vindt er echter nog een competitie plaats: de Nations League. Hoewel dit toernooi minder prestigieus is dan de grote internationale evenementen, komen de vier halve finalisten samen voor een zeer onbesliste Final Four. Wie van Nederland, Kroatië, Spanje of Italië zal de trofee in ontvangst nemen? We zullen proberen die vraag te beantwoorden in dit artikel met onze gratis pronostiek.

Pronostiek: Nederland – Kroatië

Deze eerste halve finale verwelkomt een nieuwkomer in deze fase van de competitie: Kroatië. De teamgenoten van Modric zijn niet minder ervaren, met twee podiumplaatsen op de laatste twee WK’s. Door een speling van het lot is het Kroatische nationale team de enige van de vier halve finalisten die geen van hun Euro-kwalificatiewedstrijden in maart heeft verloren. Het moet echter gezegd worden dat ze de wedstrijd tegen Oranje niet ingaan met de kansen in hun voordeel. De Nederlandse generatie van van Dijk en de Jong, die al enkele jaren als veelbelovend wordt beschouwd, lijkt volwassen te worden. De spelers van Ronald Koeman, die op het laatste WK slechts op strafschoppen werden verslagen door Argentinië, zullen erop gebrand zijn om zo snel mogelijk een grote trofee in de wacht te slepen.

In deze wedstrijd zouden we Oranje dus moeten zien domineren tegen de meer afwachtende Kroaten. Kroatië zal het ook moeten stellen zonder een van hun beste verdedigende spelers met de blessure van Gvardiol. Een afwezigheid die wel eens de druppel zou kunnen zijn voor Nederland. Ze kunnen dus mogelijks terugkeren naar de finale nadat ze er in de eerste editie in 2019 al van geproefd hadden.

Pronostiek 2: Spanje – Italië

Met alle respect voor de spelers in de bovengenoemde wedstrijd, maar dit is een wedstrijd om enthousiast over te worden. Een soort finale voor zijn tijd tussen twee van de beste Europese landen van de afgelopen jaren. Ondanks hun grote talenten en aangeboren speelstijl hebben de Spanjaarden de afgelopen jaren moeite gehad om een succesformule te vinden. Italië, aan de andere kant, heeft geprofiteerd van een lichte generatiedip. De Azzurri wonnen Euro 2020 (noot van de redactie: in 2021). Een goede prestatie werd al snel bezoedeld doordat ze zich niet wisten te kwalificeren voor de Wereldbeker. De Italianen zullen uit zijn op revanche, vooral omdat ze in deze fase van de competitie in 2021 werden uitgeschakeld door… Spanje.

Het is motivatie die doorslaggevend kan zijn tegen een La Roja-ploeg die twijfelt sinds de nederlaag in Schotland eind maart. Verslagen ondanks 75% balbezit en 660 passes. De Spanjaarden hadden opnieuw laten zien dat hun balbezit achterhaald was. Maar in deze wedstrijd spraken de puur individuele kwaliteiten van Spanje voor zich. Het is een korte stap van daar naar mogelijk meedoen met Nederland in de finale.

Een productieve finale?

Als de twee halve finales een logisch resultaat opleveren, hebben we op zondag 18 juni een finale tussen Nederland en Spanje. Een duel met een zeer aanvallend randje. Met respectievelijk 10 en 9 doelpunten behoorden de twee landen tot de productiefste op het afgelopen WK. En dit ondanks hun relatief vroege uitschakeling. In deze mogelijke ontmoeting zou de bal dus vrij snel van de ene naar de andere kant moeten gaan. Er waren genoeg kansen om te scoren, maar er was ook genoeg om naar te kijken. Het is een open wedstrijd die meer zou moeten passen bij de kwaliteiten van Spanje. De Iberiërs werden daarentegen gedestabiliseerd door een strakke verdediging, maar konden gemakkelijk doorbreken toen hun tegenstanders het spel probeerden te spelen en uit hun box probeerden te komen.

Volgens onze pronostiek zouden de Spanjaarden deze Nations League moeten winnen. Tenminste, op papier dan. En gezien het feit dat het voetbal hen regelmatig de rug toekeert, kunnen er genoeg verrassingen in het verschiet liggen.