WK tijdrijden voor vrouwen: Allemaal tegen Marlen Reusser?

Aanstaande donderdag strijden de beste wielrensters in Stirling om het WK tijdrijden voor vrouwen. De Zwitserse Marlen Reusser is de te kloppen vrouw. Ze won de twee individuele tijdritten waaraan ze in 2023 deelnam. Voormalig wereldkampioene Chloé Dygert zou het haar moeilijk kunnen maken. En wat als de concurrentie gewoon komt van de laatste Tour de France-winnares, Demi Vollering? Deze 38 kilometer beloven interessant te worden om te volgen. We nemen een kijkje bij de wereldkampioenschappen tijdrijden voor vrouwen.

De route

De start is bij King’s and Queen’s Knot, de rudimentaire overblijfselen van de koninklijke tuinen. Vanaf hier leggen de lopers zeven en een halve kilometer af in westelijke richting voordat ze de eerste bocht nemen. Kirk Lane is nog zo’n heerlijke route voor diegenen die graag gas geven met hun neus op de molen. Op het meest noordelijke punt van de route wordt de tijd na 12,9 kilometer voor het eerst gemeten. De tijd wordt opnieuw gemeten bij kilometer 22,7 op een meer technisch gedeelte. Het einde van het parcours is veeleisender, met verschillende kleine hobbels die nooit hoger zijn dan 5%. Deze kleine klimmetjes worden overschaduwd door de finish bij Sterling Castle, met een kasseienklim van 800 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8%.

Wereldkampioenschap tijdrijden voor vrouwen: de favorieten

SD Worx-renster Marlen Reusser is dé duidelijke favoriet voor dit WK. Na drie opeenvolgende podiumplaatsen lijkt ze op een Zwitserse klok voor glorie te staan. De laatste keer dat de wereldkampioenschappen tijdrijden op Britse bodem werden gehouden, maakte Chloé Dygert het grootste verschil aller tijden. De Amerikaanse leek op weg om de discipline een decennium lang te domineren. Helaas zette een vreselijke valpartij op Imola in 2020 een rem op haar carrière, maar ze is terug. Ze heeft al verschillende races gewonnen. Ze won de tweede etappe van de RideLondon en de Amerikaanse kampioenschappen, waar ze een dubbelslag sloeg.

In tegenstelling tot veel van haar rivalen heeft ze de Tour niet in de benen, maar concentreert ze zich al een tijdje op dit Schotse evenement. In de individuele achtervolging was Chloé Dygert het met iedereen eens. De Amerikaanse is op een missie.

Kan Oranje dromen van een titel?

Ze zal ook concurrentie krijgen van Demi Vollering, een debutante op het wereldkampioenschap tijdrijden. De Tour-winnares eindigde tweede in de tijdrit in de Tour de Suisse en de Tour, respectievelijk 8 en 10 seconden achter… Marlen Reusser. De Nederlandse is dus een medaillekandidate, ook al zal ze moeite hebben met een zwaardere versnelling dan Reusser.

De tweede Nederlandse renster aan de start is Riejanne Markus. In tegenstelling tot Vollering staat zij bekend als een echte inspanningsspecialiste en op de Nederlandse kampioenschappen was ze veruit de sterkste. Fysiek ging de Tour niet zo goed als ze had gehoopt, maar in de tijdrit deed ze het niet slecht en werd vijfde. Als ze in topvorm is, is een medaille een reële mogelijkheid. Het parcours, met zijn vele stukken waar ze haar grote motor aan de gang kan krijgen, zou haar moeten liggen. De zilveren medaillewinnares van Wollongong, Grace Brown, eindigde als 4e in de tijdrit in de Tour de France en is ook een kanshebber voor een medaille.

Tot slot moeten Amber Neben, Juliette Labous, Audrey Cordon-Ragot, Anna Henderson, Emma Norsgaard, Olivia Baril, Anna Kiesenhofer, Georgie Howe en Antonia Niedermaier ook genoemd worden, maar zij zullen het moeilijk krijgen om op het podium te komen gezien het niveau.

Onze sportweddenschappen voor het wereldkampioenschap tijdrijden voor vrouwen

Met een notering van 1.57 is Marlen Reusser de favoriet. Chloé Dygert aan 3.75 is een interessante weddenschap. Als de Zwitserse faalt, kan de Amerikaanse profiteren. Demi Vollering op 7, met haar Tour de France-overwinning, is geen goed idee. Het duel tussen Grace Brown (1.65) en Riejanne Markus (2.1) ligt helemaal open. Aan de Belgische kant wordt Julie De Wilde geschat op 2 in haar duel met de Poolse Agnieszka Skalniak-Sojka (1.72).