Vuelta 2023: Alles wat je moet weten over de Ronde van Spanje

Op zaterdag 26 augustus om 18.55 uur gaat de eerste etappe van de achtenzeventigste editie van Vuelta 2023 van start. De Ronde van Spanje, de derde en laatste Grote Ronde van het seizoen, start in de Catalaanse hoofdstad Barcelona en finisht in de hoofdstad van het Iberisch schiereiland, Madrid.

Een zeer traditionele route in de Vuelta 2023

Etappe 1

Barcelona – Barcelona (14,8 kilometer): een kortere ploegentijdrit dan vorig jaar. Dit zou geen grote gaten moeten creëren voor de favorieten in het algemeen klassement.

Etappe 2 – Vuelta 2023

Mataro – Barcelona (181,8 kilometer): tweede tijdbonus op de top van de Montjuïc. Een bekende berg voor liefhebbers van de Ronde van Catalonië, die sommige koplopers zou moeten inspireren.

Etappe 3 – Vuelta 2023

Suria – Arinsal (158,5 kilometer): eerste grote afspraak met deze finish in Andorra. Het is een etappe waar je niet kunt liegen. Vanaf het begin zal de Ronde van Spanje hier niet gewonnen worden. Maar het kan verloren gaan voor degenen die de boot gemist hebben.

Etappe 4

Andorra la Vella – Tarragona (184,6 kilometer): de eerste confrontatie zal verre van probleemloos zijn voor de sprinters. De grootste dijen in het veld zullen de twee beklimmingen in de finale moeten volgen voordat ze een eindsprint bergop in de straten van Tarragona moeten trotseren.

Etappe 5

Morella – Burriana (186,2 kilometer): ondanks de aanwezigheid van de Collado de la Ibola wijst alles op een andere sprint.

Etappe 6

La Vall d’Uixo – Pico del Buitre (183,1 kilometer): een besluiteloze dag waar de vluchters konden dromen van het pakken van de tussentrui.

Etappe 7

Utiel – Oliva (200,8 kilometer): een van de zeldzame kansen voor pure sprinters in deze jaargang 2023.

Etappe 8 – Vuelta 2023

Denia – Xorret de Cati (165 kilometer): een finale voor de puncheurs op een dag die moeilijk te controleren was. Julian Alaphilippe won hier in 2017 en claimde zijn eerste professionele Grand Tour-zege.

Etappe 9 – Vuelta 2023

Cartagena – Collado de la Cruz (184,5 kilometer): zullen de onregelmatige hellingen van de Alto Caravaca de la Cruz genoeg zijn om gaten te creëren? Alles wijst op een grote wapenstilstand tussen de leiders voor een rustdag.

Etappe 10 – Vuelta 2023

Valladolid – Valladolid (25,8 kilometer): een tweede week die zal beginnen met een individuele inspanning. Een belangrijke dag, niet te missen, met het risico de doelstellingen voor de volgende etappes te moeten heroverwegen.

Etappe 11 – Vuelta 2023

Lerma – La Laguna Negra (163,2 kilometer): nog een bergop-race voor de algemene leiders.

Etappe 12

Olvega – Zaragova (150,6 kilometer): nog een kans voor de sprinters.

Etappe 13

Formigal – Tourmalet (134,7 kilometer): ongetwijfeld de koninginnerit van deze Vuelta 2023, met een finish in de legendarische Tourmalet.

Etappe 14

Sauveterre de Béarn – Larra Belagua (156,2 kilometer): het is niet zeker dat de bonificatieseconden op de top van de Puerto de Larrau genoeg zullen zijn om eventuele bewegingen te stimuleren.

Etappe 15

Pamplona – Lekunberri (158,3 kilometer): Een etappe die lijkt op een wapenstilstand tussen de leiders. Te moeilijk voor de sprinters. Het profiel schreeuwt om een ontsnapping aan de vooravond van de tweede rustdag.

Etappe 16 – Vuelta 2023

Liencres Playa – Bejes (120,1 kilometer): Heuvelbeklimmingen in de Vuelta zijn altijd hetzelfde. De vraag is of het een race binnen een race zal zijn. Of dat de puncheurs zullen proberen weg te rijden van de leiders in het algemeen klassement.

Etappe 18 – Vuelta 2023

Ribadesella – Alto de l’Angliru (124,4 kilometer): de legendarische Angliru-pas is weer in actie. Een dag om niet te verwaarlozen, met ondraaglijke hellingen.

Etappe 19 – Vuelta

Pola de Allande – La Cruz de Linares (178,9 kilometer): een glijdag voor de algemene leiders. De dubbele beklimming van La Cruz de Linares heeft alle kenmerken van een valstrik. Wees voorzichtig en laat de race niet uit de hand lopen.

Etappe 20

La Baneza – Iscar (177,1 kilometer): De sprinters hebben hier lang op gewacht en Iscar zou een massasprint moeten worden. Maar zoals gebruikelijk zijn sprintetappes aan het einde van de derde week altijd lastig.

Etappe 21

Manzanares el Real – Guadarrama (207,8 kilometer): een etappe met het karakter van een klassieker.

Slotetappe 22 van de Vuelta 2023

Hipodromo de la Zarzuela – Madrid (101,1 kilometer): een parade door Madrid die wordt afgesloten met een sprint in de hoofdstad.

Wedden op de overmacht van Jumbo-Visma

Jumbo-Visma niet iemand van halve maatregelen. Primoz Roglic won de Giro d’Italia en Jonas Vingegaard de Tour de France. Het team voor de Vuelta a España is angstaanjagend. Met twee kopmannen, en niet de minste, hebben de Nederlanders geen andere keuze dan te winnen om een ongekende treble te voltooien. Geen enkele ploeg is het eerder gelukt om alle drie de Grand Tours van dit seizoen te winnen.

Met een vierde overwinning op zijn naam zou Primoz Roglic (3) zich bij Roberto Heras voegen in het pantheon van de Vuelta Ciclista a España. Of zijn doelen nu één week of drie weken zijn, de Sloveen slaat zelden de plank mis. Vorig jaar moest de kopman van Jumbo-Visma de Spaanse wegen verlaten na een valpartij. Het is dus in de geest van wraak dat hij zich dit jaar zal opstellen. Maar met welk been? Op de Italiaanse hellingen pakte Roglic op het laatste moment de roze trui.

Wat als?

Maar zijn succes kan worden gekwalificeerd. Wat als Remco Evenepoel geen covid had opgelopen? Wat als Tao Geoghegan Hart niet uit de Giro was gevallen? Het klopt dat de twee genoemde renners een maatje beter leken te zijn dan de 33-jarige. Het is belangrijk om te onthouden dat Roglic’ tijd opraakt. Hij wordt ouder in een sport waar talent steeds jonger opkomt, en op een steeds autoritairder manier.

Typisch voor Primoz Roglic is dat een Grand Tour hem op het lijf geschreven is. Een uitstekende klimmer, een goede rouleur en vooral een zeer goede puncheur, de Sloveen heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om tijd te winnen op zijn belangrijkste rivalen. Maar de grootste tegenslag komt van binnenuit. Jumbo-Visma heeft besloten om Jonas Vingegaard (2.2) met hem op te stellen. Hij gaat proberen de dubbel Tour de France – Vuelta a España te voltooien. Eén ding moet meteen gezegd worden: als de Deen 100% is, zal het moeilijk worden om mee te doen zonder buitengewone omstandigheden. De hoop van sommigen zal echter rusten op zijn vermogen om twee Grote Rondes achter elkaar te rijden.

Tadej Pogacar mag dan uit zijn ritme zijn gebroken, maar Primoz Roglic zal zijn ploegmaat niet kunnen overschaduwen. De hele vraag gaat daarom over de hiërarchie die zal worden ingesteld tussen de twee renners. De mannen van Richard Plugge zullen een enorm numeriek voordeel hebben, omdat ze hun rivalen constant kunnen treiteren over de intrinsieke kwaliteiten van hun twee kopmannen. Primoz Roglic zal in staat zijn om boven zijn gewicht uit te steken in heuvelklimmen. Jonas Vingegaard, aan de andere kant, heeft een kleinere kans en zal rekenen op de lange beklimmingen en dagen met een reeks passen om zoveel mogelijk tijd goed te maken.

Wedden op de back-to-back van Remco Evenepoel

De Belg Remco Evenepoel (5) zal proberen zichzelf te overtreffen. De kopman van Soudal Quick Step is een echt wonderkind en verbetert voortdurend op de gebieden waar hij tekortschiet. Evenepoel, die vroeger verlegen was in de afdaling, neemt nu grote trajecten. Zwak in de sprint? Evenepoel is een van de beste sprinters ter wereld. Hoe zit het met zijn tekortkomingen in de lange toppen? Het antwoord zal worden gegeven in de Tourmalet. Eén ding is zeker: tijdens zijn trainingskamp heeft hij onvermoeibaar gewerkt op dit gebied.

Zijn grote kracht ligt in zijn vermogen om tijd te nemen in de individuele inspanning aan het begin van de tweede week. Het moet echter gezegd worden dat dit niet genoeg zal zijn om Jonas Vingegaard aan te kunnen. Moeten we dan een Remco-show verwachten? De 23-jarige is een buitengewoon talent en zelfs de beste renner ter wereld voor lange aanvallen. Solo steile beklimmingen, ver van de finish, waar hij zijn kwaliteiten als rouleur kan laten zien. Laten we het hopen, in ieder geval voor het spektakel. Als Jumbo-Visma besluit om in Formigal van start te gaan, staat Remco er helemaal alleen voor op de hellingen van de Tourmalet. Om de aanval van de Killers Wasps te weerstaan, moet je sterk en inventief zijn.

Inzetten op de dubbels

Juan Ayuso (9) en Joao Almeida (36) hebben min of meer dezelfde eigenschappen, hetzelfde temperament en karakter. De Spanjaard en de Portugees zijn lopers die hun inspanning afvlakken, ‘nooit opgeven’ en afwachtend zijn. Is dat genoeg om een kanshebber voor de overwinning te zijn? Het lijkt er nauwelijks op. Is het genoeg om een podiumkandidaat te zijn? Met de consistentie die dat impliceert: absoluut. Maar als je de één een voordeel moet geven ten opzichte van de ander, dan vindt Joao Almeida een Vuelta die hem perfect ligt.

Hetzelfde probleem doet zich voor bij Geraint Thomas (26) en Thymen Arensman (121). De Britse renner lijkt op de Portugees in de manier waarop hij koerst, met de extra ervaring van jaren aan zijn zijde. Is dat genoeg voor een podiumplaats? Niet zeker, maar de winnaar van de Tour de France 2018 blijft verbazen met zijn vermogen om de derde man van het moment te zijn.

Inzetten op Mas’ talent

Enric Mas (16) vindt zijn moment van het jaar als hij wordt opgesteld in zijn thuis Grand Tour. Het grote probleem voor de man die in 2022 de sterkste leek te zijn in de bergen ligt in zijn val in de Tour de France. Was hij in staat om zich optimaal voor te bereiden na zijn schouderblessure? Hij is niet meer gezien sinds de etappe in Bilbao en zijn conditie is onzeker. Misschien zal frisheid de truc doen, maar zal het genoeg zijn om te concurreren met de Fantastische Drie?

Onze voorspelling: als de bewering dat Jonas Vingegaard op hetzelfde niveau is als in de Tour de France waar is, dan is er geen discussie mogelijk. De Deen wordt de winnaar van deze 78e editie van de Vuelta a España.