Belgische clubs met een vijf of vijf in Europa?

De Belgische clubs Antwerp, Union, Brugge, Gent en Genk wonnen vorige week al hun wedstrijden. mikken woensdag en donderdag op een volle zaal. Het doel is om hun seizoen een boost te geven en tegelijkertijd de Europese geloofwaardigheid van België te versterken.

Belgische clubs met één voet in Europa

Belgische clubs hebben de kans om op te vallen op het Europese toneel. Antwerp, Union, Brugge, Gent en Genk wonnen allemaal hun eerste wedstrijd vorige week. Al deze ploegen hebben al een zeer succesvol seizoen achter de rug. Zullen ze zich woensdag en donderdag alle vijf plaatsen voor Europees voetbal? Het is niet alleen een kwestie van de profilering van hun seizoen, maar ook van een aanzienlijke verbetering van hun financiën. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de Europese coëfficiënt van België zo hoog mogelijk moet worden. Dit is van vitaal belang voor de komende jaren. Hier is een blik op de situatie, club per club.

Antwerp droomt van de Champions League

Antwerp werd afgelopen mei voor het eerst in 66 jaar kampioen van België. De Great Old mag nog steeds dromen van de Champions League-groepsfase. In de eerste ronde van de play-offs versloeg Antwerp AEK Athene met 1-0. Na een rode kaart van Jelle Bataille in de 50e minuut hield de Antwerpse ploeg het hoofd koel. RAFC profiteerde van het vroege doelpunt van Vincent Janssen (16′).

In de oven in de Griekse hoofdstad zal Antwerp woensdag opnieuw veel defensieve zelfopoffering moeten tonen. Ze zullen ook realistisch moeten zijn in de aanval. Als ze dat doen, maken ze kans om later in het seizoen tegen de besten van Europa aan te treden en te profiteren van de miljoenen die de Champions League met zich meebrengt. Lukt dat niet, dan kunnen ze zich nog steeds troosten met een plaats in de groepsfase van de Europa League.

Union wil zijn status als benchmark van het Europees voetbal bevestigen

Met een 2-0 overwinning tegen Lugano, dankzij doelpunten van Eckert en Terho, liep Union een terugkeer naar de Europa League niet mis. De mannen van Blessin waren vorig seizoen kwartfinalist. Nu maken ze weer kans op de groepsfase. Omdat het stadion in Lugano niet aan de Europese normen voldoet, zullen ze hun voorsprong van twee doelpunten in Genève moeten verdedigen. Ze zullen aan iedereen moeten bewijzen dat ze een referentie aan het worden zijn in het Europees voetbal. En dat de goede reeks van vorig seizoen niet alleen te danken was aan een gunstige stand van de planeten.

Club heeft grote ambities in de Conference League

Club is er al jaren aan gewend om zichzelf uit te nodigen op het Champions League-feest. En het doet ook meer dan alleen de cijfers opmaken. In de Conference League moest het genoegen nemen met de kruimels. Na de 1-2 zege tegen Osasuna afgelopen donderdag, dankzij doelpunten van Skov Olsen en De Cuyper, zal Blauw-Zwart donderdagavond het maximale uit hun thuisvoordeel moeten halen. Als ze daarin slagen, hebben ze grote ambities in deze bescheidener maar niet oninteressante competitie.

Genk: Europees voetbal als troostprijs

Genk werd uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League en vervolgens in de Europa League, maar is nog altijd springlevend. KRC Genk, tweede in de Belgische competitie, klampt zich vast aan hun laatste continentale hoop met een vastberadenheid die respect afdwingt. Gedegradeerd naar de Conference League, de op twee na belangrijkste competitie in Europa, hadden ze donderdag opnieuw te lijden. Hun tegenstanders, Adama Demirspor, 4e vorig seizoen in Turkije, bleken taaier dan verwacht. Gecoacht door Patrick Kluivert, hielden ze stand tegen Genk tot de 93e minuut, toen Daniel Muñoz het huis deed instorten. Het resultaat geeft Racing een kleine kans op een troostprijs.

Gent: APOEL uitschakelen om de groepsfase te bereiken

De relatie tussen de Gentse coach Hein Vanhazebrouck en zijn collega Ricardo Sa Pinto, die APOEL Nicosia leidt, is verre van ideaal. Na een verbaal meningsverschil toen de eerste coach was van Anderlecht en de tweede van Standard, dromen de twee nog maar van één ding: kwalificatie voor de groepsfase van de Conference League. Gent, dat het eerste duel won dankzij doelpunten van Fofana (77e) en Hong (92e), maakt ook kans om de Belgische Grand Slam op het Europese podium te voltooien. Pas echter op voor de Cyprioten die trots reageren in hun eigen stadion…