Pro League: Anderlecht eerst, Charleroi haalt in, Standard in de put

De competitie is nog maar pas begonnen. Maar na de eerste vijf wedstrijden van de Pro League zijn er al bepaalde trends zichtbaar. Van Anderlecht tot Kortrijk en Brugge tot Antwerp. We bekijken even de stand van zaken van de verschillende teams.

Het is terug-naar-schooltijd in de Jupiler Pro League. Er zijn er die nooit hadden verwacht zo’n rustige zomer te hebben. En er zijn er die hard werken om (te) weinig resultaten te boeken. En in deze fase zijn de koplopers niet bepaald degenen die we hadden verwacht. Dat zullen ze je in het Lotto Park zelf vertellen.

Anderlecht: een overdreven vleiende start in de Pro League?

Wie had voorspeld dat Anderlecht al na een paar wedstrijden de leiding zou nemen, zou voor een verrassing komen te staan. Sinds ze hun competitie-opener verloren, lijkt alles in het voordeel van de protégés van Brian Riemer te gaan. Ze leveren misschien niet altijd even aantrekkelijk voetbal, maar ze hebben een manier gevonden om punten te pakken. Om op lange termijn aan kop te blijven, moeten ze misschien vernieuwen of gewoon verbeteren.

Gent, Brugge en Union: onwankelbare rust in de Pro League

Als consistentie loont, zal het geen verrassing zijn om Gent en Brugge aan het einde van het seizoen bij de koplopers te zien. Met een wedstrijd achter de rug staan ze slechts twee punten achter op koploper Anderlecht. Na een ingewikkelder seizoen in de competitie lijkt Brugge al zijn kracht te hebben hervonden. Met veertien doelpunten in vier wedstrijden is Blauw-Zwart meer dan ooit de aanvallende armada van ons land. Hun tegenstanders zijn gewaarschuwd.

Voor de Unionisten liggen de zaken iets anders. Snel en verrassend in de lift, kreeg de Brusselse ploeg een zware tegenslag te verwerken tegen Mechelen, waar het met 4-0 verloor. Sindsdien hebben de ploegmakkers van Moris hun focus op het Europees toneel hervonden.

Eupen: vorig jaar bijna mislukt, dit jaar bij de goede studenten

De Panda’s staan momenteel vierde met tien punten en hebben een vliegende start. Ze mogen dan wel veel doelpunten tegenkrijgen, maar de Duitstalige ploeg is vaak in staat om ze achterin te schieten. De overwinning tegen Genk met slechts 25% balbezit was een toonbeeld van zelfopoffering. Hun zware nederlaag tegen Brugge achteraf toont misschien de beperkingen van een pupil die binnenkort ingewikkeldere examens moet afleggen (Gent, Anderlecht, Antwerp en Union in hun volgende wedstrijden).

Antwerp en Genk: teleurstellend

De beste leerling van vorig jaar is misschien vergeten aan zijn vak te werken tijdens de vakantie. Tot nu toe was Antwerp nogal teleurstellend. Gelijkspel tegen OHL en verslagen door Anderlecht, de ploeggenoten van Alderweireld lijken veel te inconsistent om iets beters te claimen. Voorlopig althans. Net als het vorig jaar zo aantrekkelijke Genk, dat aan het begin van het seizoen wisselde tussen goed en minder goed.

RWDM: een kans om een mislukking te voorkomen?

Het ergste werd van hen verwacht, maar het ergste is veel verder op de ranglijst te vinden. Met twee overwinningen heeft RWDM een meer dan behoorlijke start van het Jupiler Pro League-seizoen gemaakt. Momenteel staan ze op de elfde plaats en ze zullen dit tempo moeten aanhouden om de mislukking te voorkomen die iedereen al voor de eerste minuten van een officiële wedstrijd voorspelde.

Charleroi en Standard: Waalse teleurstelling in de Pro League

De twee Waalse clubs leiden een groep van vijf ploegen die hun draai nog niet hebben gevonden. De Zebra’s en Rouches lijken achterin solide te zijn, maar voorin zijn ze niet gevaarlijk. Het is geen toeval dat ze momenteel de twee ploegen zijn met de minste doelpunten. Daar moeten ze snel iets aan doen, anders riskeren ze degradatie. En tot slot Kortrijk, dat vier wedstrijden op rij had verloren voordat het terugkwam met een gelijkspel tegen Standard. Kortrijk zal zijn ploeg moeten versterken tussen nu en het einde van de zomermercato, anders lijkt de degradatie onvermijdelijk.