Theo Leoni: de late maar vitale bloei van Anderlecht

De Anderlecht-speler, die al enkele jaren wordt aangekondigd als een toekomstig talent, toont zich op het beste moment in de Pro League. Eén basisplaats en vijf volledige wedstrijden. Voor een jonge speler die deze zomer uit de jeugd is gepromoveerd, is dat een behoorlijk solide start. Voeg daarbij het feit dat Anderlecht nog niet verloren heeft sinds Theo Leoni bij de ploeg is en je hebt een essentieel stukje van de puzzel van de Mauves dit seizoen. Maar ondanks de vraag van veel fans, heeft de middenvelder lang in de schaduw van Neerpede gestaan.

Theo Leoni: Van Sporting Charleroi naar een andere Sporting

Het duel met Sporting dat vorige week in het voordeel van Anderlecht uitviel, was ongetwijfeld speciaal voor Leoni. Hij kreeg zijn eerste voetbalervaring bij Charleroi. Als veelbelovende jonge linkspoot viel Leoni al snel op bij de Brusselse fans. Op twaalfjarige leeftijd werd hij aangeworven door Neerpede. Zijn coaches waren al snel verbaasd over zijn technische vaardigheden. De Anderlecht-speler was op zijn gemak aan de bal en wist ook hoe hij zijn medespelers moest begeleiden met zijn stem. Het duurde niet lang voordat hij een van de leiders werd van elke leeftijdsgroep waartoe hij behoorde. Had dit de deuren naar de nationale ploeg voortijdig moeten openen?

Een gebrek aan fysiek om zijn stempel te drukken bij Anderlecht

Met de jaren kwam de promotie naar de seniorenploeg traag op gang. Jongere – en soms zelfs minder getalenteerde spelers – kregen de kans. Dit betekende niet dat de krulspeld ongewenst werd. Ze worden gewoon warm gehouden tot ze hun fysiek kunnen ontwikkelen. Hoe begaafd hij ook is, veel trainers vinden hem teer, een beetje te fragiel om zijn stempel te drukken op de volwassenen. In de tussentijd zet Leoni dus een tandje bij. De integratie van de Espoirs-teams in het tweede of derde niveau van het Belgisch voetbal is een geschenk uit de hemel voor hem. De nummer 17, aanvoerder van de RSCA Futures, maakt naam als verdedigende middenvelder. Zijn fysieke tekort lijkt te zijn overwonnen en hij kreeg zelfs zijn eerste minuten met het eerste team op 30 oktober 2022 tegen Eupen.

Paradox van een op 23-jarige leeftijd geïntegreerd juweel

Wat het hele vorige seizoen in de lucht hing, werd al snel officieel tijdens de zomermercato. Theo Leoni sloot zich aan bij de selectie van Brian Riemer. Op 23-jarige leeftijd is het geduld van Carolo eindelijk beloond. Hoewel hij nieuw is in de selectie, is de middenvelder niet zomaar een jongeling van de academie. Weg met de verlegenheid en vrees die andere jonge talenten vaak hebben. In plaats daarvan kwam er een moedige speler die zowel op als naast het veld al uitgesproken was. En, onvermijdelijk, duurde het niet lang voordat hij een onmisbaar onderdeel van het team werd. Vijf wedstrijden, vier overwinningen en één gelijkspel. De cijfers spreken voor zich. Zijn individuele statistieken weerspiegelen zijn bijdrage nog meer. Twee assists in een 2-1 overwinning op Westerlo en een doelpunt in een 2-1 overwinning op zijn ouderclub Charleroi.

In dit tempo zou Theo Leoni binnenkort wel eens in de belangstelling kunnen staan. Te beginnen met Domenico Tedesco. Op een positie die al goed bezet is, zou de middenvelder zijn linkervoetvaardigheid goed kunnen gebruiken, evenals een zeker gemak waarmee hij kan spreken. Hoewel sommige pundits het over hem hebben dat hij deze week speelt, zal zijn selectie moeten wachten tot de volgende wedstrijd van onze nationale ploeg. Als hij op dezelfde voet doorgaat, zal het niet lang duren voordat Leoni een Rode Duivel wordt. Voordat hij misschien buitenlandse clubs aantrekt. Een bittere klap voor een speler die (heel) geduldig zijn tijd heeft afgewacht bij zijn ouderclub.