Rugby WK 2023: dé ultieme gids

Over enkele dagen gaat het langverwachte Rugby WK 2023 van start in Frankrijk. In dit artikel lees je alvast alles wat je moet weten over het toernooi, de topfavorieten en hoe de kansen liggen bij de start van het toernooi.

Rugby WK 2023: de basis

Het Rugby WK 2023 zal een recordaantal van 20 teams uit alle hoeken van de wereld verwelkomen. Zo wordt het de meest uitgebreide editie in de geschiedenis. Een opwindende toevoeging aan de line-up is Chili. Chili wordt het 26e team dat het Rugby WK-podium betreedt. Dit toernooi is bovendien extra speciaal, omdat het de 200e verjaardag markeert van de sport zelf.

Belangrijke data en locaties voor het Rugby WK 2023

Het Rugby Wereldkampioenschap 2023 begint officieel op 8 september. Met als openingswedstrijd gastland Frankrijk dat het opneemt tegen rugbynatie Nieuw-Zeeland. Gedurende de volgende zeven weken mogen fans een opwindende reeks wedstrijden verwachten die worden gespeeld in negen verschillende steden over heel Frankrijk. De grote finale vindt plaats in het Stade de France in Saint-Denis op 28 oktober. Ongetwijfeld een afronding in stijl!

Openingswedstrijden Rugby WK 2023: de toon is meteen gezet!

Het toernooi begint met een knal tussen Ierland en Roemenië. Op zaterdag 9 september neemt Engeland het op tegen Argentinië. Die spanning zal daarna nog niet meteen stoppen; op 10 september zijn er alweer topwedstrijden tussen Wales en Fiji, en Schotland en Zuid-Afrika.

Topfavorieten: wie zijn de grootste kanshebbers?

Hoewel het Rugby Wereldkampioenschap bekend staat om zijn onvoorspelbaarheid, zijn er verschillende teams die zich onderscheiden als topfavorieten voor de Webb Ellis Cup in 2023:

  • Zuid-Afrika: De regerend kampioenen van het toernooi van 2019 in Japan, de Springboks, gaan de competitie in als een van de favorieten. Hun drang naar voren en tactische bekwaamheid maken hen een geduchte tegenstander.
  • Nieuw-Zeeland: De eeuwige favorieten, de All Blacks, blijven een geduchte tegenstander. Met drie Wereldbekers op hun naam hebben ze sowieso de ervaring en vaardigheid om de overwinning te claimen.
  • Frankrijk: Het gastland heeft thuisvoordeel en heeft indrukwekkende vorm laten zien in de aanloop naar het toernooi. Hun recente overwinning op Australië onderstreept hun potentieel om ver te komen in de competitie.
  • Ierland: Als ’s werelds hoogst gerangschikte team is Ierland de afgelopen jaren een constante dreiging voor tegenstanders. Ze hebben echter de gewoonte om vooral tussen de Wereldbekers door piekprestaties te leveren, maar zullen nu ongetwijfeld proberen door te breken naar de latere stadia.

Conclusie

Met deze topfavorieten, aangevuld met diverse andere getalenteerde teams die strijden om de eeuwige roem, belooft het Rugby Wereldkampioenschap 2023 een opwindend- en ultra-competitief evenement te worden. Van de openingswedstrijden tot de grote finale mogen de fans zich verwachten aan rugby van het allerhoogste niveau. Meer nog: voor deze 200e verjaardagsmijlpaal staat rugbyliefhebbers overal niets minder dan een opeenvolging van traktaties te wachten daar in Frankrijk.