Financiën van Anderlecht: een zomer die zichzelf terugbetaalde?

De Mauves hebben een aantal ingewikkelde jaren achter de rug. Dit zowel op sportief als financieel vlak. Toch lijken ze op de weg naar verlossing, dankzij een aantal goede transfers. Sterker nog, Sporting Anderlecht heeft een uitstekende mercato achter de rug.

Financiën van Anderlecht: een stand van zaken

“Waar halen ze hun geld vandaan?” Er is veel gespeculeerd over de mooie zomertransfers van Anderlecht. Het is moeilijk om het ongelijk van de meest sceptische fans te bewijzen, gezien de zorgwekkende financiële situatie van de Brusselse club in de afgelopen jaren. Van 2016 tot 2022 leed de club elk seizoen verlies. Marc Coucke heeft misschien niet de harten van alle fans, maar hij heeft de verdienste gehad dat hij de club uit de rode zone heeft geholpen. Als de goede zakenman die hij is, heeft Coucke echter een aantal clausules opgenomen waardoor hij zijn geld kan terugvorderen zodra Anderlecht weer winst maakt.

Dit is voor het eerst sinds lange tijd gebeurd voor het boekjaar 2021-2022. Dit is een schrale troost gezien de schuld die volgens de Nationale Bank van België (noot van de redactie: BNP) nog steeds rond de €90 miljoen ligt. Er zit dus niets anders op dan meer geld te verdienen dan de club uitgeeft. Zoals je hebt begrepen, was het een koopjes-kelder, doe-het-zelf mercato die nodig was in de Lotto Arena.

Een goed gemanaged transferbeleid

Kasper Dolberg, Thorgan Hazard, Thomas Delaney, Kasper Schmeichel en Mats Rits. Een aantal grote namen zijn deze zomer naar Neerpede gekomen. Logischerwijs zouden de bedragen die nodig zijn om ze aan te trekken aanzienlijk zijn. Maar dat is niet het geval. Dat is misschien wel de krachttoer van de Paarse directeuren. Schmeichel kwam gratis, terwijl Delaney wordt uitgeleend door Sevilla. Dolberg verloor terrein op zijn aanvankelijke potentieel en kostte ‘slechts’ vijf miljoen euro. Dat is één meer dan Thorgan Hazard, die er niet jonger op wordt.

Voeg daar nog vier transfers aan toe die tussen de 2 miljoen en 4,5 miljoen euro kosten (Vazquez, Flips, Patris en Rits) en je komt op een totaal van 22,5 miljoen euro dat is uitgegeven tijdens de zomerperiode. Als je bedenkt dat de verkoop van Bart Verbruggen aan de andere kant €20 miljoen opbracht, is het makkelijk te zien hoe slim deze mercato was. Met de extra verkopen van Delcroix, Olsson, Murillo, Sadiki, Van Crombrugge en Wellenreuther maakte Brussel zelfs een winst van bijna €10 miljoen. Verrassend voor een team dat er sterker en samenhangender uitziet dan afgelopen mei.

En wat zijn nu de cashcijfers?

In het midden van een boekjaar is het moeilijk om te weten waar de huidige balans van Anderlecht staat. Hoewel de transfers een winst van ongeveer tien miljoen euro hebben opgeleverd, is er geen garantie dat deze marge niet verloren gaat in de salarissen van de verschillende spelers die zijn aangetrokken. Maar ook hier lijkt het Anderlecht-comité, onder leiding van Jesper Fredberg, de verschillende bedragen perfect te hebben onderhandeld. Kasper Schmeichel, bijvoorbeeld, zal ‘slechts’ €250.000 per jaar verdienen. Dat is 26 keer minder dan hij verdiende bij Leicester in de Premier League. Een andere opvallende nieuwkomer in de paarse gelederen is Thorgan Hazard. Ook hier ontvangt de broer van Eden een bedrag dat de concurrentie niet zal tarten. 1,8 miljoen. Gezien de staat van dienst van de speler en vooral zijn bankability voor adverteerders lijkt dit een verstandige zet.

Op dit moment lijkt het moeilijk te geloven dat Anderlecht nog een jaar in de zwarte cijfers zal staan. In ieder geval heeft Anderlecht de verdienste gehad om een XXL-mercato te doen voor XS-prijzen. En als je bedenkt dat lonen en transfers vaak de grootste uitgavenpost zijn voor profclubs, kan de lucht rond Lotto Park alleen maar blijven opklaren.