De grootste transfers van de Jupiler Pro League-zomermercato

De zomermercato sloot zijn deuren in België op 6 september, waardoor er geen transfers meer mogelijk zijn tot januari. De hele zomer probeerden de 16 1A-clubs de nodige veranderingen in hun kernen door te voeren. Het doel was om een goede start te maken en frisse ideeën op te doen voor het nieuwe seizoen. Dit alles gebeurde in lijn met hun ambities, maar ook – en vooral – met hun soms beperkte middelen. Ja, Belgische clubs zijn nog steeds verplicht om hun beste talenten te verkopen aan de hoogste bieder(s). Om te leven, om te overleven, in feite.

Daardoor zijn in de Jupiler Pro League talenten als Boniface, Lynen, Nieuwkoop, Teuma en Vander Heyden (Union), Avila, Pacho en Stengs (Antwerp), Delcroix, Refaelov, Murillo en Verbruggen (Anderlecht), Sylla, Hendry, Lang en Mata (Club Brugge), Okumu en Vadis (Gent), Trésor (Genk) en Dussenne (Standard) naar elders vertrokken. Ook op het gebied van inkomende transfers was er veel activiteit. Een recordbedrag van 157 miljoen euro voor 155 spelers!

Transfers: Antwerp, een comeback en een belofte

Antwerp, Belgisch kampioen en kwalificatiekampioen voor de Champions League, heeft zijn ploeg niet gereorganiseerd. Hun beste transfer? U-21 international Mandela Keita! Hij werd vorig seizoen uitgeleend aan de ‘Great Old’ van OHL en zijn definitieve transfer kostte tussen de €7 en €8 miljoen. De andere meest opvallende transfer – of de duurste – was die van George Ilenikhena, een 17-jarige Frans-Nigeriaanse spits die voor €6 miljoen werd overgenomen van Amiens.

Union gedwongen om zichzelf opnieuw uit te vinden met spelers van lage waarde

Na een van de sterkste ploegen in de Belgische competitie te zijn geworden, is Union opnieuw gedwongen om zichzelf opnieuw uit te vinden. Met een nieuwe coach, Alexander Blessin, maar ook met een aantal nieuwe spelers van lage waarde. Na hun uitstekende seizoen met de verkoop van niet minder dan 9 van hun belangrijkste spelers, is de Brusselse ploeg inventief geweest in het aantrekken van 11 nieuwe spelers tegen lage kosten. In totaal kostte het ze slechts €12 miljoen, iets meer dan de helft van het bedrag dat ze ontvingen voor Boniface’s vertrek naar Leverkusen (€20 miljoen). De meest waardevolle transfer? De Algerijnse spits Mohamed Amoura, voor €4 miljoen overgenomen van Lugano. Alessio Castro-Montes arriveerde van Gent voor €2 miljoen.

Anderlecht, een XXL-mercato om de machine nieuw leven in te blazen

Na jaren van stagnatie heeft Anderlecht de transfermarkt hard aangepakt. Heel hard zelfs! Onder impuls van het Deense duo Fredberg-Riemer is RSCA begonnen aan een grootscheepse import-exportcampagne om een nieuwe start te maken. Op het gebied van inkomende transfers heeft de Brusselse club niet minder dan 12 nieuwe spelers aangetrokken. Onder hen de ervaren Mats Rits, die rechtstreeks overkwam van rivaal Brugge, en de Leuvense verdediger Louis Patris. Op het internationale front was Anderlecht nog indrukwekkender met het aantrekken van het Deense duo Thomas Delaney, Kasper Dolberg en Kasper Schmeichel, de Zweed Ludwig Augustinsson en vooral Thorgan Hazard. De vijf hebben samen 302 interlands op hun naam staan en zullen een schat aan kwaliteit en ervaring meebrengen. Alles bij elkaar heeft RSCA bijna €25 miljoen uitgegeven in een poging om hun oude glorie te heroveren. Maar het heeft ook bijzonder goed verkocht…

Standard reageert goed met bekende gezichten

Na een rampzalige start van het seizoen – 3 op 18 – kreeg Standard aan het einde van de mercato eindelijk orde op zaken. Na een eerste wervingscampagne die, met uitzondering van de terugkeer van Zinho Vanheusden, niet aan de verwachtingen voldeed (O’Neill, Price, Kawabe, Mundle Kanga), schakelde de club een versnelling hoger door twee bekende gezichten terug te halen: Moussa Djenepo (gekocht van Southampton voor 3,5 miljoen pond) en Steve Alzate (uitgeleend van Brighton). Ze hebben ook Isaah Hayden (Newcastle) en Kamal Sowah (FC Brugge) aangetrokken. Dit alles betekent dat de nabije toekomst er wat rooskleuriger uitziet.