WK rugby 2023: de Fijische sensatie

Frankrijk begon goed aan zijn WK-campagne. Maar tegen Nieuw-Zeeland en Uruguay wist het niet te imponeren. Een week na de start van het WK Rugby 2023 maken we de balans op.

Wat hebben we na week 1 geleerd van het WK Rugby 2023?

Met veel landen die slechts één groepswedstrijd hebben gespeeld, soms tegen de groepsfavorieten, is het nog steeds moeilijk om een precies beeld te vormen van elk van de 24 teams in deze tiende editie van het WK Rugby 2023 in Frankrijk. Helaas hebben sommige XV’s hun tekortkomingen al laten zien. Ze zullen de rest van de competitie zeker niet uitzitten. Roemenië en Namibië waren meer een boksbal voor hun tegenstanders.

WK Rugby 2023: Groep A

In Groep A stond Namibië toe dat haar tegenstanders het aanvalspunt pakten. Italië won met 52-8 en Nieuw-Zeeland met 71-3. Deze kleine eenheid beloont spectaculair voorwaarts spel. En kan het verschil maken aan het einde van deze groepsfase. Hoewel ze hun eerste twee wedstrijden hebben gewonnen, heeft het Franse team het thuisvoordeel. Het is begrijpelijk dat ze het niet kregen in de openingswedstrijd tegen de All Blacks (27-13). Maar het is verrassend dat ze zo onproductief waren tegen de bescheiden Uruguayanen (27-12).

Het puntensysteem, met deze bonussen, is zodanig dat Frankrijk ondanks hun twee overwinningen nog steeds niet verzekerd is van een plaats in de kwartfinales. Italië zou Antoine Dupont en zijn vrienden al moeten verslaan. Zeer onwaarschijnlijk, zelfs als de Transalps goed zouden spelen tegen Namibië. Bovendien moeten de Italianen en Nieuw-Zeelanders elkaar nog tegenkomen. Dit terwijl Frankrijk donderdag zijn puntentotaal wil uitbreiden tegen Namibië. Een dag eerder ontmoet Italië Uruguay.

Groep B

De situatie in Groep B lijkt zo duidelijk dat de twee voorspelde favorieten, Ierland en Zuid-Afrika, de overhand lijken te hebben. Ondanks dat de Schotten goed stand hielden tegen de Springbokken, die geen aanvallend punt konden pakken (18-3). Wat betreft aanvallende kracht kunnen we kijken naar de Shamrock XV, die letterlijk over Roemenië heen walsten (82-8) voordat ze iets minder gretig waren tegen Tonga (59-16). De mannen van Andy Farrell hebben al 20 tries gescoord in slechts twee wedstrijden.

Roemenië, een uitstekend rugbyland in de jaren 70 en 80, lijkt nog ver verwijderd van een herhaling van hun prestaties uit het verleden. De Zuid-Afrikanen reageerden ook gefrustreerd op hun onfortuinlijke tegenstanders, die met 76-0 het zwijgen werd opgelegd. Zaterdag strijden de Ieren en de Zuid-Afrikanen in het Stade de France om de eerste plaats in de groep.

WK Rugby 2023: Groep C

Het zal geen verrassing zijn dat de situatie in Groep C het meest gecompliceerd is, met drie teams die op papier heel dichtbij elkaar stonden. En niet eens zo dichtbij. Op het veld bleek dat wel het geval te zijn. Zeker in de groepsopener spaarde Australië de Georgiërs niet (35-15). De Welsh daarentegen hadden de grootste moeite om Fiji met 32-26 te verslaan. In deze wedstrijd leden de Welsh als nooit tevoren. En in een dramatische finale, als Semi Radradra niet in de allerlaatste actie de bal had benaderd, hadden ze gepakt kunnen worden.

Deze heldhaftige Fijiërs pakten het verdedigende punt, gegeven aan het team dat verliest met een marge van 7 punten of minder. In de Oceanische derby tegen Australië lieten de Fijiërs de kans dit keer niet aan zich voorbijgaan (15-22). Portugal maakte een discrete entree in de wedstrijd tegen de Welsh (28-8). Zondag in Lyon kunnen de Australiërs zich geen misstappen veroorloven tegen Garrett Thomas en co.

Engeland en Argentinië stonden tegenover elkaar in de openingswedstrijd en het was het team met de Roos dat met 27-10 won. De huidige stand in de groep geeft geen duidelijk beeld, met Japan en Samoa die zegevierden tegen Chili (respectievelijk 42-12 en 43-10) en Engeland dat Japan versloeg met 34-12. Vrijdag in Saint-Étienne zullen de Puma’s proberen zich te verzekeren tegen de Samoanen, terwijl Engeland zich zaterdag zou moeten kwalificeren na hun wedstrijd tegen Chili in Lille.