Tedesco: Bijna geen wijzigingen bij de Rode Duivels

Op vrijdag 6 oktober maakte bondscoach Domenico Tedesco zijn selectie bekend voor de komende twee wedstrijden van de Rode Duivels. We bekijken de keuzes van de Italiaanse tacticus per positie.

Doelmannen: leven zonder Courtois

Dit is zeker de positie waar volgers de minste verandering verwachtten. En ze hadden het niet mis. Nu Thibaut Courtois zo lang afwezig is, heeft Koen Casteels de basisplaats geërfd. Tedesco heeft een trio behouden. Matz Sels, Thomas Kaminski en Arnaud Bodart reizen aanstaande vrijdag af naar Oostenrijk. Het is echter moeilijk voor te stellen dat een van deze drie spelers speeltijd krijgt tegen Zweden.

Verdedigers: stabiliteit en een (kleine) verrassing

De verdediging werd een paar maanden geleden nog aangewezen als de grootste zwakte van ons team, maar heeft sindsdien gereageerd. Ondanks een paar missers hebben de spelers in de opstelling vaak voldoening gegeven. Daardoor hebben de invallers weinig kans gehad om te laten zien wat ze waard zijn en mogelijk teleur te stellen. Achter hen geeft dit niet veel hoop voor de belangrijkste kanshebbers. Te beginnen met Zinho Vanheusden.

De speler van Standard Luik werd getipt voor een overstap na een sobere- en effectieve start van het seizoen in een context die verre van eenvoudig was. Uiteindelijk mocht het niet zo zijn. De rest van de selectie bestaat uit de gebruikelijke namen. Arthur Theate, Wout Faes, Jan Vertonghen, Ameen Al-Dakhil en Zeno Debast. Hugo Siquet betaalt van zijn kant de prijs voor de gecompliceerde seizoensstart van Cercle en is van de lijst geschrapt.

Middenvelders: een nieuw gezicht

Arthur Vermeeren heeft zijn sporen al verdiend in de Champions League met Antwerp. Maar moet dat nog doen in het nationale shirt. Tenminste, niet met de Rode Duivels. De Antwerpenaar, die de afgelopen maanden in reserve werd gehouden bij Diablotins werd getipt om in actie te komen. Uiteindelijk is het een van zijn teamgenoten die zijn eerste cap zal vieren. Mandela Keita, ook een vaste waarde in het U-21-team, zal de sprong wagen tijdens deze ontmoeting. Op het middenveld zijn er geen andere verrassingen. Amadou Onana, Youri Tielemans en Orel Mangala zullen er allemaal bij zijn. Voor hen zullen Leandro Trossard en Charles De Ketelaere het Belgische spel verlevendigen.

Ook op de flanken verandert er niets. Yannick Carrasco, die is vertrokken om zijn financiële toekomst veilig te stellen in Saoedi-Arabië, zal er nog steeds bij zijn. De vleugelspeler, die erg gewaardeerd wordt door Tedesco, zou zelfs in aanmerking moeten komen voor een basisplaats. Olivier Deman is beloond voor het einde van zijn seizoen bij Werder Bremen en blijft bij de selectie, nadat hij op het puntje van zijn tenen is aangekomen. Andere flankdynamisten Jérémy Doku, Dodi Lukebakio en Johan Bakayoko zullen de Oostenrijkers en Zweden het hoofd op hol proberen te brengen.

Voorwaartsen: een trio dat de weg blokkeert

Hugo Cuypers zal België misschien nooit vertegenwoordigen in een officiële wedstrijd. Hoewel hij al maanden getipt wordt voor een plaats in de Belgische selectie, wordt de Gantoise-spits geblokkeerd door een gevestigd trio. Het moet gezegd worden dat de voormalige Standard Luik-speler ook niet van zijn beste periode geniet. Hij heeft sinds 13 augustus niet meer in actie gekomen in de competitie en werd in de laatste wedstrijd zelfs aan de kant gelaten vanwege een verrekte spier.

Aan de andere kant zullen Romelu Lukaku, Loïs Openda en Michy Batshuayi allemaal aanwezig zijn. De belangrijkste vraag bij deze ontmoeting zal zijn wie er voor Big Rom zal invallen als hij aan het einde van de wedstrijden nodig is. Openda, die deze week in de Champions League scoorde voor een ploeg uit Leipzig die Tedesco goed kent, zal zeker beginnen met een licht voordeel ten opzichte van Batshuayi.