Cédric Doumbé, MMA en sociaal netwerkfenomeen

De Frans-Kameroense Cédric Doumbé had slechts 9 seconden nodig om Jordan Zebo knock-out te slaan in de Zenith in Parijs op zaterdag 30 september. Een terugblik op de carrière en de toekomst van deze kickbokser.

Topgevecht in Parijs van Cédric Doumbé

Terwijl Kylian Mbappé en zijn Parijse teamgenoten verbaasd toekeken bij de gloeiend hete sfeer in de Zenith in Parijs, was Cédric Doumbé nog sneller dan de PSG-spits om zich een weg te banen door zijn tegenstander van de dag, Jordan Zebo. Het was een gevecht dat normaal gesproken drie ronden van 5 minuten zou duren. Maar negen kleine seconden waren alles wat hij nodig had om zijn tegenstander van de dag een verwoestende hoek toe te dienen. Drie kleine klappen op de grond later had de scheidsrechter het bloedbad al gestopt. De Frans-Kameroener kon de octagon verlaten.

Wat is MMA?

Maar wat is MMA? Mixed Martial Arts is een mengeling van alle technieken van gevechtssporten. Onder andere boksen, thaiboksen, jiu-jitsu, judo en worstelen. Behalve dat iedereen een korte broek en wanten draagt. De enige regel: sla niet op het achterhoofd of op de geslachtsdelen.

Aan het einde van het gevecht was ‘The Best’, zoals hij zichzelf noemt, bijna gefrustreerd dat hij zo snel gewonnen had. “Je traint maandenlang ’s ochtends en ’s avonds, je gaat op dieet, je leeft bijna in autarkie zodat je in conditie bent om drie rondes vol te houden en uiteindelijk kom je binnen, tien seconden, ongelooflijk!”. Zo klonk hij de maandag erna bij Léa Salamé op France Inter.

Hoewel MMA een spectaculaire sport is, heeft de discipline aan zichtbaarheid gewonnen. Dit vooral dankzij Cédric Doumbé. De media en sociale netwerken pakken hem op.

Cédric Doumbé – Geliefd door de media

En het moet gezegd worden dat hij, in journalistiek jargon, is wat we ‘een goede klant’ noemen. Intelligent, glimlachend, een beetje plagerig. “Mijn Kameroense kant”, zegt hij – zelfs provocerend. Al snel realiseerde hij zich dat deze houding het publiek aantrok. En dit kwam zijn organisatie, de PFL (Professional Fighters League), ten goede . “Let wel, het blijft een spel voor mij, maar ik ontdekte dat mijn ietwat arrogante houding mijn tegenstanders kon destabiliseren en het daardoor iets makkelijker voor mij kon maken om te winnen. En als mijn houding de publieke belangstelling wekt, nou, dan is dat maar goed ook!”

Provocatie – zijn aankomst met een matras met de tekst “Good night, Jordan” bewijst dit. Cédric heeft een goed gevoel voor humor. Dit is iets wat hij zich eigen heeft gemaakt, met Mohammed Ali als zijn voorbeeld.

Cédric Doumbé – In it for the money!

Deze in Douala, Kameroen geboren halfmiddengewicht, kickbokser van opleiding, met een kaalgeschoren hoofd, een elegante baard en een dunne intellectuele bril, maakt er geen geheim van dat hij voor het geld naar MMA is gegaan. De sport werd drie jaar geleden verboden in Frankrijk, omdat het te gewelddadig werd gevonden. “Ik wil laten zien dat ik de beste vechter ben, niet alleen de beste kickbokser; gewoon om een nieuwe uitdaging te hebben; een gevecht zoals afgelopen zaterdag levert me dan bijna 200.000 euro op. Dus ik kan me voorstellen dat ik miljonair word door MMA.”

Maar hij geeft toe dat hij het rustig aan doet in de weken en dagen voorafgaand aan een gevecht. Maar dat het de angst is die hem overvalt als hij in de kooi stapt. Zowel voor hemzelf als voor zijn moeder, die elke keer doodsbang is. Maar dat heeft Doumbé er niet van weerhouden om een perfect MMA-record van 5 overwinningen en 0 verliespartijen op te bouwen.

Tegen geweld tegen vrouwen

Maar hij vecht niet alleen in de achthoek. Met een vader die overleed op de dag dat hij werd geboren, gebruikt Cédric, 31, zijn roem om geweld tegen vrouwen aan te klagen. Na zijn duel met Jordan Zebo aarzelde hij niet om Zebo’s trainer, Fernand Lopez, rechtstreeks aan te vallen met de volgende woorden: “Het was niet Jordan die ik knock-out wilde slaan, het was de man die zijn vrouw sloeg die knock-out ging.

Hij ging verder met erop te wijzen dat de vrouw niemand minder was dan zijn eigen voedingsdeskundige. “Dus ik heb dit van heel dichtbij meegemaakt en ik heb het maandenlang met me meegedragen. Van jongs af aan ben ik thuis altijd omringd door vrouwen, dus het is een onderwerp dat me enorm raakt.”

Zich bewust van de noodzaak om zijn discipline te ontwikkelen en buiten de kring van specialisten te brengen, volgden niet minder dan 4 miljoen Fransen Doumbé in het weekend van zijn gevecht tegen Zebo. Cédric heeft 800.000 volgers op zijn Instagram en 200.000 op zijn YouTube-kanaal. Hij heeft duidelijk het recept gevonden voor succes en bekendheid, en dit heeft invloed op andere MMA-specialisten, zoals Cyril Gane, de MMA-zwaargewicht en voormalig Ultimate Fighting Championship (UFC)-kampioen, of de voormalige Ierse wereldkampioen Conor McGregor: “Ik ben beter dan die laatste!” concludeert de man die zichzelf een carrière als stand-upper of komiek zou kunnen zien nastreven (hij heeft het al geprobeerd).

Bekijk alle noteringen voor komende MMA-gevechten op Ladbrokes.be!