Isaac Price: Van Mersey tot Koning Mosan

Isaac Price, de getalenteerde Noord-Ier, moet het sinds het einde van de mercato doen met een opmars bij Standard. De door Everton getrainde middenvelder zou dit seizoen wel eens een van de revelaties van de Jupiler Pro League kunnen worden.

Een explosie in het Sclessin

Stilte voor de explosie. Het is waarschijnlijk een tijdje geleden dat Sclessin zo op zijn grondvesten werd geschud. Een paar minuten voor het einde van de wedstrijd tegen Brugge stond er 1-1 op het scorebord. Kanga vond zichzelf in het strafschopgebied en slaagde er op de een of andere manier in om de bal terug te krijgen. Een blondharige speler dook op, sloeg de bal richting de verre hoek van het Brugge-doel en bracht het hele stadion op de been. Die speler was Isaac Price. Met zijn 20 jaar heeft hij waarschijnlijk al een speciaal plekje veroverd in de harten van de Luikse fans. Dat is een beetje overdreven voor de jongen van Everton. Een jongen die zijn kans op Goodison Park nog niet echt heeft gekregen.

Isaac Price: Een vlotte opvoeding bij Everton

Isaac Price werd geboren in Noord-Ierland en kreeg zijn eerste voetbalervaring in zijn thuisland. Het duurde echter niet lang voordat hij de Ierse Zee overstak en belandde bij de academie van Everton. Elegant en geïnspireerd op het middenveld, duurde het niet lang voordat hij zijn stempel drukte. Hij was nog maar 16 toen hij zijn debuut maakte voor de U18’s van de club in het Engelse U18 Championship. Het seizoen daarop was hij een onbetwiste vaste waarde in het eerste elftal. Dit voordat hij tijdens de rust overstapte naar het U-21 team. Aanvankelijk was hij invaller, maar al snel verdiende hij zijn strepen als vaste waarde in het eerste elftal. Hij is nog altijd even vroegrijp en mocht dat seizoen zelfs plaatsnemen op de bank in de Premier League. Niet slecht als je bedenkt dat hij de competitie begon bij de U18’s.

Het jaar daarop was hij, soms als aanvoerder, de steunpilaar van het U-21 team. Hij speelde zijn eerste minuten met het eerste team in de FA Cup voordat hij op de laatste dag overstapte naar de competitie. Volgers verwachtten dat hij zich bij de profs zou aansluiten aan het begin van het seizoen 2022-2023. Dat gebeurde uiteindelijk niet. De middenvelder blijft beperkt tot het U21-team. Erger nog, hij wordt minder vaak opgeroepen voor de hogere regionen. Zijn progressiecurve is misschien iets vlakker geworden, maar Price is nog steeds een echt talent dat speeltijd met volwassenen nodig heeft om zijn vaardigheden aan te scherpen.

Isaac Price’s eerste transfer naar Standard Luik

Isaac Price was de eerste transfer die Standard Luik begin juni aankondigde. Hij was niet echt bekend in België, maar bevestigde al snel zijn waarde in de opbouw. Hij is comfortabel aan de bal, verstopt zich niet en probeert zijn teamgenoten te helpen om de bal naar voren te krijgen. Een aanwinst die Standard alleen maar goed kon doen op het moment dat Alzate ontbrak. Logischerwijs begon hij het seizoen als vaste waarde. En hoewel er niets goed leek te gaan aan de oevers van de Maas, was de middenvelder de enige die zijn hoofd boven water kreeg. In de eerste wedstrijden was hij inderdaad de beste speler van Les Rouches. Helaas voor hem koos hij het verkeerde moment om een wedstrijd volledig te missen.

Tegen Kortrijk miste Price een steekpass volledig, waardoor Kortrijk de leiding kon nemen. Nadat hij in de 60e minuut van de bank kwam, had hij geen aandeel in de gelijkmaker van zijn ploeg, die werd gescoord door invaller Kawabe. Een doelpunt dat zwaar woog in de balans. De Japanner kreeg de voorkeur boven hem voor de wedstrijd tegen RWDM. De volgende wedstrijd stelde Standard al zijn last-minute transfers op en Price zat niet eens bij de selectie. Terug in de basis voor de wedstrijd tegen Westerlo, kwam hij er een tiental minuten in en zette de Luikenaars aan, die tot dan toe geen ideeën meer hadden. Hij was dicht bij een assist voor Kanga, maar de aanvaller wist het net niet te vinden.

Hoe ziet de toekomst er uit voor Isaac Price?

Sindsdien is Isaac Price blijven werken aan zijn spel. En hoewel hij een beetje geblokkeerd lijkt te worden door Hayden, Kawabe en Alzate, zou hij wel eens de eerste vaste invaller van dit trio kunnen worden, vóór Balikwisha. En hoewel het talent van de Noord-Ier zeker meer verdient dan alleen een rol als joker, is het duidelijk dat zijn enthousiasme en zorgeloze geest een Standard-ploeg opfleuren die soms lusteloos is aan het einde van wedstrijden.