Jupiler Pro League – Conclusies na 10 speeldagen

Het Belgisch kampioenschap heeft net de tiendaagse overschreden. Dat is een derde van de klassieke fase. Tijd om de balans op te maken van de Jupiler Pro League. Iedereen kent de uitdrukking: “Op het einde van de dans betaal je de muzikanten.” Ongetwijfeld zullen verschillende clubs proberen zichzelf gerust te stellen met dit adagium. Voor anderen is het een kwestie van keer op keer dezelfde partituur spelen. Op een of twee uitzonderingen na werden leden van zowel de linker- als de rechterkolom verwacht. De volgorde waarin ze zijn gerangschikt, is echter heel anders dan de volgers zich hadden voorgesteld.

Brussel bovenaan in de Jupiler Pro League

Union, een echte revelatie in de afgelopen seizoenen, blijft verrassen in de Jupiler Pro League. Na het verlies van een aantal belangrijke spelers, en zonder echte tekenen dat de mercato die vertrekken heeft gecompenseerd, heeft de Union-ploeg zichzelf overtroffen. De jongens van Alexander Blessin, solide achterin en vaak geïnspireerd voorin, hebben weinig vormfouten gemaakt. Ze wonnen zeven keer en staan nog steeds aan de leiding. We zouden geneigd zijn om te zeggen dat ze het geen seizoen volhouden, maar we waren ook geneigd om ze een paar weken geleden niet op het podium te zetten. Dus pas op voor de eeuwige onbezonnenheid van Union.

Een andere Brusselse club die we niet op dezelfde voet verwachtten, althans niet zo snel: Anderlecht. De Mauves zijn nooit flamboyant, maar ze kwamen er met hun wapens en enkele welgekozen schitteringen. Na slechts één keer verloren te hebben, zou het nooit gemakkelijk worden tegen de ploeggenoten van Theo Léoni. Om het nog erger te maken, geven de protégés van Brian Riemer de indruk dat ze nog veel speelruimte hebben. Het valt nog te bezien of dat genoeg zal zijn wanneer ze geconfronteerd worden met de terugkeer van enkele van de grotere ploegen die momenteel achter hen staan.

AA Gent, Antwerp, Brugge en Genk: grote kanonnen in hinderlaag

La Gantoise is de enige ploeg die nog ongeslagen is en heeft een goede start van het seizoen gemaakt. De Buffalo’s versloegen Brugge en hielden Antwerp op een gelijkspel. Twee clubs die net achter hen staan en die enigszins teleurstellend zijn in de Jupiler Pro League. Voor regerend kampioen Antwerp lag het probleem vooral in de aanval. Ze waren zeer solide achterin en kregen slechts vijf doelpunten tegen. Voorin kwamen ze echter vier keer niet tot scoren, waaronder drie doelpuntloze gelijke spelen.

Een andere teleurstelling was Brugge. Ronny Deila, die naar Sclessin kwam als een coach die bijna alles had bereikt, heeft moeite om het beste uit zijn ploeg te halen. De nederlaag tegen zijn oude club zou wel eens een stempel kunnen drukken na de interlandsbreak.

Cercle, STVV en RWDM boven verwachting

Net toen je dacht dat deze ploegen het moeilijk hadden onderaan de ranglijst, zijn ze bezig iedereen te verrassen. Ondanks een duidelijke terugval in recente wedstrijden zijn Cercle Brugge (6e), de Trudonnaires (9e) en Molenbeekois (10e) voorlopig grotendeels buiten gevaar. Pas echter op voor zelfgenoegzaamheid, want de onderkant van de ranglijst is nooit ver weg. Vraag maar aan sommige Luikse spelers die nog maar net het hoofd boven water hebben.

Standard Luik in dieselmodus

Met slechts twee punten uit vijf wedstrijden zat Standard echt in het slop. Sindsdien heeft de ploeg van Alzate de zaken echter omgedraaid. Drie overwinningen, twee gelijke spelen – alleen Union deed het beter in dezelfde periode. Het kan nog wel even duren voordat de ploeg uit Sclessin de draad weer oppakt, maar ze zijn in ieder geval gestopt met verzuipen.

De andere twee Waalse clubs hebben minder geluk. Eupen, dat een paar weken geleden nog een van de favorieten was, heeft nu vijf nederlagen op rij geleden. Charleroi, dat met tien punten gelijk staat, doet het niet beter. De Carolos zijn veel te wankel in het strafschopgebied en missen aanvallende ideeën. Hun overwinning op RWDM in Mazzu Time zou de impasse wel eens kunnen doorbreken.