Rugby World Cup 2023: vier continenten in de halve finales

Engeland tegen Zuid-Afrika en Argentinië tegen Nieuw-Zeeland zijn niet per se de wedstrijden waar het meest naar wordt uitgekeken op de Rugby World Cup 2023. Ah, de glorieuze onzekerheid van sport! Er waren veel verrassingen en spanning in de kwartfinales, want drie van de XV’s die bovenaan hun groep waren geëindigd, werden uitgeschakeld.

Engeland zonder al te veel problemen

Alleen Engeland kwam als winnaar uit de bus en zij zullen de enige vertegenwoordigers van het noordelijk halfrond zijn. Toen de XV de la Rose afgelopen augustus voor de eerste keer op Twickenham werd verslagen door de Flying Fijians, namen ze wraak. Twee tries van Manu Tuilagui (14ᵉ) en Joe Marchant (23ᵉ) in combinatie met de gemiste penalty’s van Frank Lomani gaven de ploeg van Steve Borthwick wat zekerheid.

Hoewel Mata vrij snel een try wist te scoren voor de Pacific-ploeg. Het leek erop dat de wedstrijd voorbij was toen twee tries kort na elkaar van Peni Ravai (64ᵉ) en Vilimoni Botitu (68ᵉ) de Fijiërs weer hoop gaven. Maar Farrell zou de onderdanen van Hare Majesteit een definitieve voorsprong geven. Ook al duurde de wedstrijd vijf minuten waarin de Rose XV onder helse druk werd gezet voor de bevrijding (30-24).

De Springboks bezorgen de Fransen een knock-out in de Rugby World Cup 2023

In de halve finale nemen de Engelsen het op tegen de titelverdedigers, de Springboks. Om daar te komen, moesten de Zuid-Afrikanen vertrouwen op een solide verdediging en een beetje hulp van de scheidsrechter en de videoteams. Dit als we het commentaar van de Franse clan na de wedstrijd mogen geloven. Het is waar dat verliezen met één punt (28-29) als je alles hebt gegeven om heldhaftig weerstand te bieden en dan door te drukken om de leiding terug te winnen na een laatste try van Eben Etzebeth (67e) en een penalty van Handré Pollard (69e) genoeg is om gek van te worden. Zeker als je bovendien de Rugby World Cup 2023 thuis speelt. En het feest was zo groot tot op dat moment. Antoine Dupont heeft zich staande weten te houden in dit hoog-intensieve drama. “We krijgen nooit meer de kans om dit thuis mee te maken”, klaagde hij.

Ongeslagen in deze World Cup. De Rose XV heeft ook een 3-2 voorsprong op de Springboks in hun laatste vijf ontmoetingen. Afgelopen november waren het echter de Zuid-Afrikanen die aan het langste eind trokken.

Argentijnse verrassing

De Puma’s overspeelden Wales dat te wankel was in de verdediging. Dit ondanks een goede start – een try en een penalty zorgden ervoor dat ze snel een 10-0 voorsprong namen. Vier geconverteerde penalty’s brachten hen weer aan de leiding, maar een tweede Welshe-try dwong hen om diep te graven. En het was de onderschepping van Nicolas Sanchez die drie minuten voor tijd de overwinning opleverde. De Puma’s voegden daar nog een penalty aan toe, waardoor de score er erg hard uitzag voor de Welsh.

Argentinië is zeker een verrassende gast in de halve finale. De Zuid-Amerikanen hadden niet echt uitgeblonken in de aanloop naar dit WK. En hun openingswedstrijd tegen Engeland was een ramp (10-27). Net als in 2007 en 2015 staan de Argentijnen nu in de halve finale van het mondiale spektakelstuk.

De All Blacks worden steeds sterker

In deze fase van de competitie zullen ze de All Blacks ontmoeten. Die hebben een vergelijkbare reeks gehad, met verlies van Frankrijk in de openingswedstrijd en een tweede plaats in de groep. Aan de andere kant hadden de mannen van Ian Foster zeker de zwaarste taak in deze kwartfinales. Want ze moesten het opnemen tegen de favorieten van de competitie. Ierland, de nummer 1 van de wereld en winnaars van de Six Nations, die tot nu toe het meest gepolijste spel hadden gespeeld.

Maar in het land van de lange witte wolk geven mensen nooit op bij tegenslag. En de All Blacks zetten de Shamrock vanaf het begin onder enorme druk. Twee penalty’s en een try van Fainga’anuku hadden de Ieren al voor de 20e minuut tegen de touwen. Een try per persoon hield het gat op acht punten. Toen de rust naderde, hadden de Irish hun moment van kracht, slechts onderbroken door een try van Will Jordan in de 54e minuut.

Het einde van de wedstrijd zou helemaal gek worden, want de Shamrock XV zette door, maar het mocht helaas niet baten. Voor hen had de vloek van de kwartfinales weer toegeslagen! De All Blacks, die in de wolken zijn, hebben zichzelf ervan verzekerd dat ze in goede vorm zijn en dat de weg naar de finale voor hen open ligt. Tegen de Springboks of de Rosebuds ziet de uitkomst er echter onzekerder uit.