F1-sportweddenschappen: de onbekenden van de laatste vijf GP’s

Max Verstappen, nu al wereldkampioen, heeft het seizoen letterlijk verpletterd met zijn talent. Maar op welke coureurs moet je wedden in de F1?

Verstappen té dominant?

Als we de organisatoren waren van de Grand Prix van de Verenigde Staten, aanstaande zondag in Austin, of die van Mexico op 29 oktober, Brazilië in Sao Paulo op 5 november, Las Vegas op 19 november of de slotrace in Abu Dhabi op 26 november, zouden we ons zorgen maken over het vullen van de tribunes.

Max Verstappen heeft, nog meer dan vorig jaar, het Formule 1-seizoen in 2023 verpletterd. Van de zeventien tot nu toe verreden Grand Prix heeft de Belgisch-Nederlandse coureur er veertien gewonnen. Verstappen heeft ook tien pole positions gepakt. In de algemene stand heeft hij een voorsprong van meer dan tweehonderd punten op zijn naaste rivaal. Dit is Red Bull Racing-teamgenoot Sergio Perez (433 punten tegen 224).

De oger heeft zo lekker gegeten dat de kruimels voor de anderen minuscuul zijn. Twee overwinningen en twee poles voor Perez, een onfortuinlijke pole voor Lewis Hamilton (3e en 194 punten voor de Mercedes-coureur), een overwinning en twee poles voor Carlos Sainz Jr (5e en 153 punten). De als 4e geplaatste Fernando Alonso is nog steeds zonder overwinning. Charles Leclerc, momenteel zesde, heeft twee pole positions gepakt. De anderen? Die wachten wanhopig in cirkels op een weersverandering.

Red Bull Racing heeft de constructeurstitel natuurlijk al binnen, met 331 punten voorsprong op Mercedes (657 punten tegen 326). Met zo’n dominantie kun je moeilijk beweren dat de eenzitters van Red Bull minder goed uit de voeten kunnen op een bepaald type circuit. Snel, langzaam, in de stad, overdag, natuurlijk of technisch. Alleen de GP van Singapore, die ’s nachts wordt verreden, kan worden beschouwd als een lege periode voor het Oostenrijks-Britse team.

Wie verslaat Red Bull?

In deze omstandigheden ligt de interesse elders in de races. Dit bijvoorbeeld op waar en wanneer Red Bull zijn vleugels zal zien knippen tijdens een van de laatste Grand Prix? Of welke coureur de volgende zal zijn die Verstappen zal verslaan? Is het denkbaar dat Verstappen de laatste vijf races op zijn naam schrijft? Waar en wanneer zullen de twee Red Bull-auto’s weer een dubbel halen en in welke volgorde? In termen van F1-sportweddenschappen blijven de noteringen voor Verstappen relatief laag (1.30) voor de Grand Prix van de VS.

Bovendien is het uiteindelijke podium nog lang niet bekend. Want terwijl de coureurs- en constructeurswinnaars dit jaar vleugels hebben gekregen, liggen de anderen vrij dicht bij elkaar. En zelfs Sergio Perez is nog lang niet verzekerd van de tweede plaats. Ook al kunnen we ons voorstellen dat de Mexicaanse coureur tijdens de laatste Grand Prix licht bevoordeeld zal zijn ten opzichte van de Belgisch-Nederlander om de uiteindelijke tweede plaats en de volledige invalbeurt van Red Bull veilig te stellen. De noteringen voor Perez om op het podium te eindigen zijn 2.75 bij Ladbrokes.be.

Lewis Hamilton heeft ‘slechts’ dertig punten achterstand op de Mexicaan (194 tegen 224). Er is dus een kans dat Perez als tweede eindigt in het eindklassement. Maar fans van F1-sportweddenschappen kunnen in de verleiding komen om een kleine weddenschap te plaatsen op Hamilton als tweede in het eindklassement. Wat weddenschappen op het laatste podium betreft, kunnen dezelfde gokkers het ook proberen op Alonso (183 punten) of Carlos Sainz Jr, die immers zegevierde in Singapore, de laatste die de suprematie van Verstappen heeft verslagen, wat ook bewijst dat de Scuderia Ferrari zijn kleuren heeft gevonden in de afgelopen weken.

Welk eindpodium?

De constructeursstand laat zien dat het eindpodium al bekend is. Het valt nog te bezien wie van Mercedes en Ferrari de runner-up wordt van het gevleugelde team. Op dit moment heeft de Duitser 28 punten voorsprong op de Italiaan (326 punten tegen 298). Aston Martin, vierde met 230 punten, ligt al te ver achter, ook al kan het Britse team in absolute zin, met 43 punten verdeeld in het geval van een een-twee finish aan het einde van elke race, nog steeds dromen van een podiumplaats.

Maar het duo Fernando Alonso-Lance Stroll zou meerdere dagen zonder overwinning moeten rijden om hun twee rivalen voor te blijven. Terwijl de oudere Spanjaard het beste uit zijn eenzitter haalde, zit de Canadese coureur er ver naast. Hetzelfde kan gezegd worden van Mercedes, waar Lewis Hamilton veruit de grootste puntenleverancier is. Niet iedereen is zevenvoudig wereldkampioen en zeker Russell niet, die 62 punten achter zijn teamgenoot staat.

Aan de kant van Ferrari staan Sainz en Leclerc binnen 8 punten van elkaar. Voor beide coureurs wordt het een plaats in de laatste Top 5. Plaats je weddenschappen!