Wie is RFC Meux, de kleintjes van de Croky Cup?

Deze week begint de Croky Cup met de Jupiler Pro League-teams. Naast deze grote teams staat RFC Meux. De ploeg uit Namen reist af naar Union Saint-Gilloise als een van de mindere teams van de competitie.

Croky Cup, dé kans voor de kleintjes

De Croky Cup is de perfecte gelegenheid voor veel amateurclubs om de eliteteams te ontmoeten. Gedurende een wedstrijd kunnen ze ontdekken hoe het is om tegen professionals te spelen. Voor veel van deze kleinere clubs blijft een deelname aan de Beker van België een van de hoogtepunten in hun geschiedenis. Ze denken er vaak met plezier aan terug, zelfs als ze niet bijzonder ver kwamen.

Omdat het Belgische formaat de teams uit de Jupiler Pro League bevoordeelt, zijn de eerste rondes gereserveerd voor clubs uit de lagere divisies. Dus de room wordt vrij snel van de top gehaald. Maar tegen de tijd dat je bij de laatste zestien bent, zijn er soms nog een paar teams over in het midden van de Challenger Pro League en Nationale 1. Dit jaar zijn er drie ploegen over.

Dit jaar zijn er drie ploegen over uit de ‘pure’ amateurreeks. Harelbeke (D2 amateur) en Eendracht Elene-Grotenberg (D3 amateur) aan Vlaamse kant en RFC Meux (D2 amateur) aan Franse kant. Hoewel Elene-Grotenberg een divisie onder hen staat, kan Meux beschouwd worden als de kleintjes.

In het midden van de velden

Om te begrijpen wie RFC Meux is, moet je eerst kijken naar de gemeente waarin de club is gevestigd, Meux. Deze kleine gemeente, een deelgemeente van La Bruyère, ligt in het hart van de regio Namen. Dit is een tiental kilometer ten noorden van de Waalse hoofdstad. Rond Meux, velden, velden en nog eens velden. RFC Meux is in de eerste plaats een countryclub die trots is op zijn land en zijn wortels. En de groene tinten doen denken aan de omliggende weiden.

Met een bevolking van net iets meer dan 1.500 inwoners is Meux niet wat je noemt een enorme talentenpool om een team helemaal naar amateur D2 te brengen. Toch is de club uit Namen erin geslaagd om zich te ontworstelen aan de provinciale play-offs. Het kan een kracht worden waarmee rekening moet worden gehouden in het vierde niveau van het nationale voetbal. De manier waarop het team opereert, weerspiegelt ook dit landelijke en zeer amateuristische gevoel. Wat het team er niet van weerhoudt om resultaten te boeken. Spelers die ernaast werken of studeren en slechts twee trainingen in de week.

Hogere ambities?

RFC Meux speelt al meer dan 10 jaar in de Amateur Promotions/D2-divisie. Hoewel ze regelmatig in de hoogste klasse spelen, kunnen ze voorlopig niet echt hopen om hogerop te komen. Meux heeft nooit een licentie voor Nationaal 1 aangevraagd omdat de voorwaarden waaraan moet worden voldaan veel te beperkend zijn voor een club van dit formaat. In Wallonië hebben veel teams hun tanden stukgebeten op deze licentie en hebben ze hun succes niet kunnen uitbouwen.

Maar daar komt in de toekomst verandering in met de splitsing van de N1 in twee reeksen, een Franstalige en een Nederlandstalige. De regels voor het verkrijgen van een licentie worden versoepeld, waardoor Meux een overstap naar een hogere klasse voor het seizoen 2024-2025 serieus kan overwegen. Met kortere reistijden zou het mogelijk zijn om een extra trainingssessie per week te overwegen. Net als de bouw van een tribune met 150 zitplaatsen naast het veld.

Union veel te sterk?

Les Meutois hebben een lange aanloop naar de Croky Cup gehad, vanaf de derde ronde half augustus, en hebben de ene wedstrijd na de andere gespeeld om deze week de laatste zestien te bereiken tegen Union Saint-Gilloise. Hoger Op Kalken, Achel VV, Marloie Sport en Habay-la-Neuve slaagden er niet in om de Namense ploeg de weg te versperren, maar Union staat waarschijnlijk een plaatsje boven hen. Tot nu toe stond Meux alleen tegenover ploegen uit de amateurklasse D3 of de provinciale hoofdklasse, dus het is moeilijk om ze te meten tegen een ploeg van een hoger niveau.

Zullen de kleintjes in staat zijn om Union te evenaren in deze Croky Cup wedstrijd? Plaats nu je weddenschappen op Ladbrokes.be.