USG: in Linz op donderdag 9, mikkend op de 2e plaats

Net als vorig seizoen schittert het Belgische voetbal opnieuw in de Europacup. De vijf clubs die bij de start van de competitie betrokken waren, hebben zich allemaal gekwalificeerd voor de finales waar ze zich voor geplaatst hadden. En terwijl Antwerp halverwege de competitie is aangekomen met een viaticum van nul punten in de Champions League-groepsfase dat hun Europese toekomst na het nieuwe jaar sterk in gevaar brengt, hebben hun vertegenwoordigers in de Europa League (USG) en de Conference League (FC Brugge, Genk en La Gantoise) allemaal hoop om hun vooruitgang voort te zetten. Hier is een overzicht.

Europa League: USG

Iedereen heeft nog verse herinneringen aan de rentree van USG vorig seizoen. En 58 jaar na dato kunnen we zeggen dat hun terugkeer op het Europese podium een winnende was, zo niet een verpletterende. De ploeg uit Sint-Gillis, die in de kwartfinales werd verslagen door Bayer Leverkusen, genoot zo van hun campagne dat ze het dit seizoen opnieuw doen. Met de tweede plaats van vorig seizoen kwalificeerden ze zich automatisch voor de groepsfase. Maar als nummer drie van de Pro League moesten ze Lugano verslaan in de play-offs.

Met Liverpool als vogelverschrikker in deze veel moeilijkere groep dan vorig jaar, zoals hun huidige record van 9 op 9 laat zien, mikt USG nog steeds op de 2e plaats. Dat vooruitzicht werd letterlijk gered door een laatste 2-1 overwinning op LASK twee weken geleden. Ze zouden er goed aan doen om op zijn minst een punt over te houden aan hun trip naar Linz op donderdag. Dit voordat ze een trip maken naar Toulouse, de meest serieuze kanshebbers in de race om de 2e plaats. Doorgaan in de Europa League blijft een reële mogelijkheid.

Conference League: AA Gent

La Gantoise staat aan kop in Groep B met zeven van de negen mogelijke punten. Het heeft een zeer gunstige uitgangspositie voor de reis naar het onderaan staande Breidablik in IJsland aanstaande donderdag. Als ze hun werk in het noorden goed doen, kunnen de Buffalo’s al bijna zeker zijn van een plaats in de top twee. Zeker als je je bedenkt dat de Oekraïense ploeg Zorya Lugansk het naar verwachting opneemt tegen de Israëlische ploeg Maccabi Tel Aviv. Waarvan de eerste wedstrijd op 26 oktober werd uitgesteld vanwege de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Les Gantois zou goed geplaatst zijn om de Oekraïners op 25 november te verwelkomen. De troepen van Hein Van Haezebrouck zijn goed op weg om de Ronde van 16 te ontlopen.

Conference League: FC Brugge

Net als La Gantoise leidt FC Brugge in zijn groep (D). Na het gelijkspel thuis tegen Besiktas pakten de jongens uit het Venetië van het Noorden punten op twee opeenvolgende uitreizen. Dit naar Bodo Glimt (1-0) en Lugano (3-1). Beide tegenstanders staan drie punten achter op de Vlamingen. Terwijl de Noren een zware trip naar Besiktas tegemoet gaan, reizen de Zwitsers af naar België. Een hypothetische Belgische overwinning in combinatie met een Turkse overwinning zou de Bruggelingen op 10 punten zetten. Vrij ruim voor een trio van kandidaten op 4 punten. Dat zou minder druk op hun schouders leggen als ze op wedstrijddag 5 naar Besiktas afreizen.

Conferentie Europa League: Genk

Het is minder duidelijk voor Genk in Groep F, waar drie van de vier deelnemers dicht bij elkaar staan. Net als het Hongaarse Ferencvaros en het Italiaanse Fiorentina hebben de Limburgers vijf punten. Met de Italianen aan de leiding op doelsaldo (+5 tegen +2 voor de andere twee). De reis naar Hongarije op donderdag 9 november wordt belangrijk voor onze landgenoten, terwijl Fiorentina naar het Servische Cukaricki Belgrado reist. Cukaricki is duidelijk de minste van de groep (0 punten). En dan hebben we het nog niet eens over de reis naar Italië op wedstrijddag 5, op 30 november. Dit voordat Genk de Serviërs ontvangt. In tegenstelling tot FC Brugge en La Gantoise is overwinteren absoluut niet verzekerd. Verre van dat…