UFC 295 online wedden: de lichtzwaargewichtgordel op het spel!

Aanstaande zaterdag 11 november (of eigenlijk zaterdagavond in Belgische tijd) is de terugkeer van de genummerde kaarten van de UFC. Na het explosieve Makhachev vs Volkanovski 2 op UFC 294 is het tijd voor UFC 295 in het legendarische Madison Square Garden in New York. Een kaart die op het laatste moment een verandering heeft ondergaan, en niet de minste. Aanvankelijk zou er een echte titanenstrijd plaatsvinden tussen zwaargewichtkampioen Jon Jones en Stipe Miocic. De voormalige kampioen die wordt beschouwd als de beste in de geschiedenis van de categorie.

UFC 295 online wedden: A change of plans

Maar door een ernstige blessure van Jon Jones werd dit langverwachte evenement uitgesteld. Maar dat doet niets af aan de belangstelling voor UFC 295. Want er is nog één titelgevecht over: dat tussen Jiri Prochazka en Alex Pereira voor de vacante titel in het lichtzwaargewicht. In het co-main event is de UFC erin geslaagd om de meest dringende problemen aan te pakken. Terwijl Jon Jones herstelt van zijn gescheurde borstspieren, wat vele maanden kan duren, is er een gevecht voor de interim zwaargewicht titel georganiseerd tussen Sergei Pavlovich en Tom Aspinall. Twee van de knapste talenten in de categorie, gerangschikt op nummer 2 en 4.

Prochazka vs Pereira: de samoerai versus de man van steen

Het gevecht tussen de Tsjech Jiri Prochazka en de Braziliaan Alex Pereira is al lange tijd een van de meest intrigerende in de UFC. Hun respectieve stijgingen zijn razendsnel gegaan. Prochazka kwam in 2020 in de UFC en won de lichtzwaargewichttitel al na 3 gevechten. Dit terwijl Pereira zijn UFC-debuut maakte in november 2021 en een jaar later Israel Adesanya versloeg om middengewichtkampioen te worden in slechts zijn 4e gevecht. De parallellen houden daar niet op: Prochazka en Pereira zijn allebei mysterieuze- en fascinerende karakters. Ze praten niet veel, maar toch werden ze snel favoriet bij het UFC-publiek dankzij hun grillige, risicovolle, all-out aanvallende stijl.

Jiri Prochazka heeft alle kenmerken van een moderne samoerai, en dat is niet alleen een imago. De voormalig kampioen van Rizin (de nummer 1 MMA-organisatie van Japan) beweert de beroemde code van bushido te volgen. De code die werd gevolgd door de samoerai van middeleeuws Japan en nog steeds sterk aanwezig is in de moderne Japanse vechtsport. Hij is een atypische persoonlijkheid, hij filmt zichzelf terwijl hij shirtloos in het bos traint, woont in een huisje in niemandsland zonder verwarming of stromend water en beweert dat hij ‘zichzelf 3 dagen in het donker heeft opgesloten zonder eten of water’. Dit in de aanloop naar zijn eerste gordelverdediging in december 2022. Combineer dit alles met 25 overwinningen door knock-out in 33 gevechten en een zeer spectaculaire stijl. Zo heb je een nogal zorgwekkende tegenstander.

Alex Pereira, iemand die je niet mag onderschatten

Maar het is twijfelachtig of Prochazka in staat zal zijn om Alex Pereira in de problemen te brengen. ‘Poatan’, handen van steen, is zijn bijnaam en die heeft hij te danken aan zijn absoluut angstaanjagende linkse hoek. Een hoek die hij zijn hele kickbokscarrière goed heeft gebruikt. Pereira is namelijk eerst en vooral een legende van Glory. Dit is de nummer 1 kickboksorganisatie, waar hij kampioen is geweest in 2 categorieën. Een uniek feit, waardoor hij onlangs werd opgenomen in de Hall of Fame van de organisatie.

MMA is bijna een ‘bijverdienste’ voor de Braziliaan, die zich aansloot bij de UFC met als doel zijn oude rivaal Israel Adesanya, de kampioen in het middengewicht, te onttronen. Pereira was de enige man die Adesanya knock-out sloeg, kickboksen en MMA gecombineerd, en hij deed het opnieuw in de UFC door de gordel te pakken door knock-out in 2022. Nadat hij de rematch verloor, besloot hij een divisie hoger te gaan en versloeg hij voormalig kampioen Jan Blachowicz afgelopen juli via split decision. Hij maakt nu kans om kampioen te worden in een tweede MMA-categorie en zo nog een beetje vechtsportgeschiedenis te schrijven.

MMA online wedden: Prochazka de outsider!

Verrassend genoeg is Prochazka, een licht zwaargewicht van beroep en met veel meer ervaring dan Prochazka, op dit moment de underdog tegen Pereira, met 2.00 tegen 1.65. De reden hiervoor? Waarschijnlijk de risico’s die de Tsjech neemt in het gevecht. Prochazka krijgt veel klappen en Alex Pereira heeft niet veel stoten nodig om de lichten uit te doen gaan. Maar Jiri Prochazka heeft nog nooit verloren in de UFC. Hij bewees zelfs toen hij de titel won in een 5-ronde-oorlog tegen Glover Teixeira dat hij weet hoe hij zijn reserves moet aanspreken als dat nodig is. Omgekeerd werd Alex Pereira in zijn 2e gevecht knock-out geslagen tegen Israel Adesanya, die veel minder hard slaat dan Prochazka. En hij slaagde er niet in om Jan Blachowicz af te maken bij zijn debuut in de hoogste divisie. Wat als de underdog de weddenschap was om te proberen op Ladbrokes?

Pavlovich vs Aspinall: niet knipperen

Terwijl Prochazka-Pereira vuurwerk belooft, mogelijk over 5 ronden, zou het interim-zwaargewicht titelgevecht wel eens een krappe aangelegenheid kunnen worden. Het is heel eenvoudig. Sergei Pavlovich heeft sinds zijn toetreding tot de UFC nog nooit de tweede ronde van een gevecht gezien. Hij is nog steeds bezig aan een reeks van 6 knock-out overwinningen in ronde 1, terwijl Tom Aspinall 5 van zijn 7 tegenstanders ook in de eerste ronde heeft uitgeschakeld. Alleen veteraan Andrei Arlovski overleefde de eerste ronde tegen de Engelsman. Dit om vroeg in de tweede ronde snel te worden onderworpen. En na een blessure in juli 2022 tegen Curtis Blaydes, kwam Aspinall goed terug door Marcin Tybura (nr. 10 in de categorie) afgelopen juli in Londen te verpletteren.

In een zwaargewichtcategorie die al lange tijd stagneert, vertegenwoordigen Pavlovich en Aspinall, net als de Franse ster Ciryl Gane, de jonge garde. Velen hoopten Sergej Pavlovitsj het te zien opnemen tegen kampioen Jon Jones. Want de Rus heeft een zeer serieus record. Curtis Blaydes, momenteel nr. 5 in de divisie, is de laatste prestigieuze in de rij. Pavlovichs boksen is een van de beste in de zwaargewichtdivisie en tegen een hoogvliegende worstelaar als Blaydes heeft hij ook bewezen dat hij de takedownpogingen van een specialist in het genre kan neutraliseren.

Aspinall, niet iemand om te onderschatten

Maar heeft hij ooit tegenover een tegenstander gestaan die zo intelligent en getalenteerd is als Tom Aspinall? Waarschijnlijk niet. De Engelsman heeft een veel gevarieerder panel dan de Rus en is in staat om te winnen door knock-out, maar ook, en vooral, om staande fases af te wisselen met ground-and-pound, in tegenstelling tot Blaydes die een zeer eendimensionale worstelaar was (en de andere stakers die door Pavlovich werden verslagen, wiens enige wapen de knock-out was). De bookmakers vergissen zich niet: als de kansen erg dicht bij elkaar liggen, is Aspinall de lichte favoriet. Als het gevecht naar de grond gaat, zal Tom Aspinall waarschijnlijk winnen door submission; als de gevechten staand blijven, zal Sergei Pavlovich uiteindelijk de fatale slag toedienen.

Wij zijn van mening dat Pavlovichs vorm en gekke streken, maar ook zijn langere voorbereiding (hij was oorspronkelijk gepland als understudy voor Jones vs Miocic, in tegenstelling tot Aspinall die op het laatste moment werd opgeroepen) hem de kans geven om het te proberen. Wed jij op een combinatie van underdogs bij Ladbrokes voor deze UFC 295?