Rasmus Højlund staat voor de tekortkomingen van Man U

Manchester United staat slechts 8e in de Premier League, 9 punten achter buren en rivalen City. En 6 punten van de 4e plaats af. Manchester United blijft teleurstellen. De ‘Red Devils’ waren al uitgeschakeld en zelfs vernederd door Newcastle in de League Cup (0-3). En ze zijn niet meer zeker dat ze verder komen dan de groepsfase in de Champions League, waar ze werden verslagen door Bayern (4-3), Galatasaray (2-3) en woensdag zelfs in Kopenhagen. Dit ondanks een voorsprong van twee doelpunten (4-3)! Vandaag is het natuurlijk moeilijk, zo niet oneerlijk, om met de vinger te wijzen naar één man of één onderdeel van het spel. Want er zijn veel tekortkomingen bij de club. Maar Rasmus Højlund is toch iemand om op te merken.

Man United in de put

De coach, Erik ten Hag, zit echter in een schietstoel. Sinds zijn komst van Ajax in 2022 is de Nederlander niet door iedereen geprezen. Zowel intern als extern. Als we de Engelse pers mogen geloven, lijken sommige managers van de selectie hem onlangs in de steek te hebben gelaten.

Na zijn delicate maar beheerste afhandeling van de zaak Ronaldo vorig seizoen, zou hij problemen hebben gehad met zijn groepsmanagement na het op een zijspoor zetten van Jadon Sancho, die hem publiekelijk had bekritiseerd. En vervolgens het verlies van de aanvoerdersband van Harry Maguire, een ervaren speler wiens prestaties te wensen overlaten. Ondertussen is ‘ETH’ nog steeds op zijn plaats en een van de probleemgebieden is de aanval van de Rode Duivels.

McTominay heeft er al drie geplant!

Nu ze Ronaldo’s diensten en doelpunten niet meer hebben, zijn ze nog steeds op zoek naar een waardige opvolger. Kortom, een aanvalsleider van het type Haaland of Mbappé, een uitstekende doelpuntenmaker die de kleinste halve kans in goud kan omzetten. Maar als we kijken naar de Premier League, dan heeft momenteel slechts de 12e beste aanval (van de 20) met 12 doelpunten in 11 wedstrijden. En van deze 12 doelpunten, die door 7 verschillende spelers zijn gemaakt, is er maar één het werk van een echte spits. Die van Marcus Rashford in de laatste nederlaag tegen Arsenal op 3 september (1-3).

De andere 10 doelpunten werden gemaakt door twee verdedigers, Raphaël Varane (1) en Diogo Dalot (1). En ook door vier middenvelders: Christan Eriksen (1), Casemiro (1), Hannibal, Bruno Fernandes en Scott McTominay (3). Die laatste is met drie doelpunten verrassend genoeg de topscorer van United dit seizoen (samen met Fernandes). Ook al is zijn rol meer het afbreken van aanvallen van de tegenstander. Zei je onlogisch?

Højlund, Europees topschutter

Als het gaat om de aanvallende malaise, komt één naam onvermijdelijk in je op: die van Rasmus Højlund. De 20-jarige Deen, de belangrijkste zomeraanwinst die voor 75 miljoen euro overkwam uit Bergamo, moet nog de volle omvang van zijn talent laten zien. Tenminste op het Engelse toneel. Hoewel hij vijf onnodige doelpunten heeft gemaakt in de Champions League, waaronder twee nieuwe doelpunten in Kopenhagen op woensdagavond, heeft hij in de Premier League nog niet het net van de tegenstander laten rammelen. Nadat hij geblesseerd overkwam van Atalanta, heeft hij zeker een paar bemoedigende optredens gehad, maar ze zijn niet bekroond met succes. Logischerwijs moet hij wennen aan zijn nieuwe status, zijn nieuwe, benauwdere omgeving en de toegenomen concurrentie. De andere grote zorg voor United is dat Rashford een schaduw van zichzelf lijkt te zijn.

Rashford heeft een doelpunt gescoord en een assist gegeven. Toch is de Engels international nog lang niet in de buurt van zijn indrukwekkende niveau van vorig seizoen. Toen maakte hij 30 doelpunten en gaf hij 11 assists in alle competities. Terwijl hij toen op water leek te lopen, lijkt hij nu te zinken. En hij sleurt zijn hele team met zich mee. Hij lijkt soms te gelaten, mist reactievermogen en explosiviteit en blijft desondanks op zijn plek in afwachting van betere spelers. Minder gebruikt, zijn rivalen waren ook niet in staat om te schitteren in de afwerking.

Noch de Fransman Anthony Martial, noch de Braziliaan Antony, noch de jonge Argentijn Alejandro Garnacho hebben tot nu toe het net gevonden dit seizoen. Zei je zorgwekkend?