Heeft Fury vs Ngannou de bokswereld veranderd?

Op 28 oktober vond in Riyad, Saoedi-Arabië, het gevecht plaats tussen voormalig UFC-kampioen Francis Ngannou en WBC-zwaargewichtkampioen Tyson Fury. En het minste wat we kunnen zeggen, is dat deze wedstrijd, waarvan velen dachten dat het een eenzijdige tentoonstelling in het voordeel van Fury zou zijn, de wereld van het boksen en de vechtsporten heeft opgeschud. Voor de ogen van de hele wereld, voor een publiek van sport- en showbizzsterren, zoals Cristiano Ronaldo, Kanye West, Eminem en Conor McGregor, liet Francis Ngannou Tyson Fury beven.

Francis Ngannou won alles

Na 10 rondes waarin Ngannou de WBC-kampioen knock-out sloeg, een beeld dat de wereld rondging, werd de Kameroener via split decision tot verliezer uitgeroepen. Het was een uitslag die velen schandalig vonden, omdat Tyson Fury er geleend, timide en soms zelfs gedomineerd uitzag. Vanuit sportief oogpunt won Fury het gevecht. Dit door zijn ervaring te gebruiken om in de ogen van de jury op het juiste moment te scoren. Vanuit moreel oogpunt was het Ngannou die Riyad met opgeheven hoofd verliet.

Zoals we allemaal wisten, was het financieel een echte jackpot voor Francis Ngannou. Geïnterviewd door de gerenommeerde sportjournalist Ariel Helwani na afloop, beweerde de voormalige UFC-ster meer te hebben verdiend voor dit ene gevecht dan ‘alles wat hij heeft verdiend tijdens zijn MMA-carrière’. Bronnen verschillen over de werkelijke cijfers. Sports Payouts schat het bedrag op minstens €5 miljoen. Terwijl Tyson Fury zelf beweerde dat zijn tegenstander ongeveer €10 miljoen zou krijgen.

Ter vergelijking: Francis Ngannou’s gordelverdediging in de UFC, wat zijn best verdienende gevecht in de organisatie was sinds hij voor het eerst als kampioen vocht, leverde hem €600.000 op. Kortom, het is heel aannemelijk dat dit ene gevecht in Saoedi-Arabië hem meer heeft opgeleverd dan een hele MMA-carrière. Deze astronomische bedragen laten geen twijfel bestaan over zijn toekomst: Ngannou gaat weer boksen.

Na het gevecht met Fury is Ngannou nu top 10 van de wereld!

Want dat is het andere grote gevolg van deze waanzinnige prestatie. Als Ngannou belachelijk was gemaakt door Tyson Fury, had hij qua imago niet veel verloren. De Engelsman wordt beschouwd als een van de beste boksers aller tijden. Maar het feit dat hij zoveel weerstand bood, was voor de WBC, de boksbond waarvan Fury kampioen is, aanleiding om de Frans-Kameroener in de top 10 op te nemen.

Vanaf 15 november is het officieel: Francis Ngannou is nu de nummer 10 zwaargewicht van de WBC. Dit heeft grote gevolgen. Als hij een rematch heeft met Fury, kan hij dit keer officieel tot kampioen worden uitgeroepen als hij wint. Iets wat niet het geval was in hun eerste gevecht.

Ngannou heeft de bokswereld veranderd na het gevecht tegen Fury

Ngannou heeft eigenhandig het landschap van het wereldboksen veranderd. Terwijl Tyson Fury het in december, of op zijn laatst in januari, op zou nemen tegen Oleksandr Usyk, hebben de naweeën van zijn gevecht tegen de ‘Predator’ de WBC doen besluiten om het gevecht uit te stellen tot februari. En één ding is zeker. Terwijl Fury normaal gesproken zou zijn begonnen als de grote favoriet tegen Usyk, zullen bookmakers nu veel meer geneigd zijn om in te zetten op de ongeslagen Oekraïner. De datum werd op 15 november aangekondigd. Dit tegelijk met de nieuwe WBC-ranking: Fury vs Usyk, op 17 februari 2024, in Riyad. Er is geen twijfel mogelijk: Francis Ngannou zal erbij zijn.

Want Francis Ngannou heeft zichzelf ook op een luxe getrakteerd: hij is nu in het nieuws. Hij is DE naam waar gevestigde professionele boksers de komende maanden om zullen schreeuwen. Op 23 december neemt Deontay Wilder het op tegen Joseph Parker en Anthony Joshua staat tegenover Otto Wallin. Terwijl Wilder vs Joshua naar verwachting in de nasleep wordt aangekondigd, zou Ngannou wel eens de buit kunnen pakken en tegenover één van beide mannen staan. Tenzij hij wacht op de winnaar van Fury vs Usyk om hem aan te wijzen aan het publiek. Er is een nieuwe haai in de toch al overspoelde wateren van de zwaargewicht divisie en hij heeft grote tanden.

Wat zijn de gevolgen voor MMA?

De MMA-wereld heeft lang gewacht op dit moment. Na talloze cross-overs tussen boksen en MMA heeft eindelijk een vaste gast in de octagon indruk gemaakt tegen de wereldelite in de ring. Conor McGregor maakte het Floyd Mayweather niet zo gemakkelijk, verre van dat. Jake Paul, influencer geworden bokser, had er veel plezier in om de wereld te bewijzen dat MMA-vechters niet… in dezelfde categorie boksen. Dit door verschillende sterren zoals Anderson Silva en Nate Diaz te verslaan.

Deze keer heeft Ngannou bewezen dat het kan, en daar kan de UFC niet blij mee zijn. De UFC, die weigerde om haar voormalige zwaargewicht kampioen Tyson Fury te laten boksen, wat leidde tot zijn vertrek naar de PFL (een rivaliserende organisatie), zal nu haar grote namen zien dromen om met elkaar te boksen. Het is al begonnen met de lichtgewicht kampioen Sean O’Malley, die wanhopig is om het op te nemen tegen Gervonta Davis. Zullen de UFC en haar CEO Dana White water bij de wijn doen? Wordt vervolgd… maar Fury vs Ngannou heeft zeker niet alleen de bokswereld opgeschud!