Youri Tielemans lacht weer

Alles kan heel snel gaan in het voetbal. Het is een veelgehoord gezegde, maar één dat perfect van toepassing is op Youri Tielemans. Ongelukkig aan het begin van het seizoen bij zijn nieuwe club Aston Villa, heeft de Belgische middenvelder in een paar dagen een glimlach gevonden. Nadat hij al in verband werd gebracht met een overstap naar het Turkse Galatasaray en sinds zijn transfer van Leicester City afgelopen juli worstelde met een gebrek aan vertrouwen in de Premier League, heeft Youri Tielemans zijn horizon zien verbreden met de snelheid van zijn passes en schoten waar hij bekend om staat.

Tielemans: Assist tegen West Ham

Hoewel hij op 12 augustus de tweede helft speelde tegen Newcastle op de openingsdag van de Premier League, kwam hij in de tweede helft van augustus en de maanden september en oktober slechts sporadisch in actie. Tussen speeldagen 2 en 11 speelde hij slechts 146 minuten!

Dat is natuurlijk erg weinig voor een speler van zijn kaliber. De middenvelder in opleiding bij Anderlecht begon aan zijn capaciteiten te twijfelen. Ook al gaf hij nooit op tijdens de trainingen. Een goed voorbeeld was de wedstrijd tegen West Ham op 22 oktober. Toen gaf Tielamans in amper vijf minuten op het veld een assist voor het 4e doelpunt van de Villains (4-1).

Eerste start tegen Fulham

Op 5 november tegen Nottingham Forest speelde hij 31 minuten. Dit is evenveel als in zijn vorige vijf optredens. Maar zijn ploeg brak een ongeslagen reeks van zes wedstrijden met een 2-0 nederlaag. Ondanks deze tegenslag gaf coach Unai Emery hem een week later, op 12 november, zijn eerste competitiestart op bezoek bij Fulham.

Hij speelde op een speciale positie aan de linkerkant van het middenveld. Tielemans was de architect van het eerste doelpunt van zijn ploeg toen hij een goede voorzet gaf aan Moussa Diaby. Hij beantwoordde de uitnodiging van Domenico Tedesco voor de nationale ploeg met een brede glimlach, zijn zelfvertrouwen was terug.

Volle wedstrijd voor de Duivels

De bondscoach liet zich niet onbetuigd. Hij liet Youri Tielemans starten tegen Servië. En de voormalige speler van Leicester deed daar iets voor terug door ongetwijfeld een van de uitblinkers te zijn. Je kunt altijd beweren dat de Servische tegenstander geen dondersteen was, maar de middenvelder van Aston Villa dicteerde zijn spel. Dit zoals hij in het verleden voldoende heeft laten zien. Hoewel dit minder het geval was in de tweede helft, toen een aantal wijzigingen het gezicht van het team veranderde, produceerde Youri Tielemans een aantal sprankelende passes. Passes die soms deden denken aan een zekere Kevin De Bruyne.

De man die al 63 caps voor de Rode Duivels op zijn naam heeft staan, heeft zich ongetwijfeld bewezen met het oog op de Euro. Hij weet echter dat er nog veel werk aan de winkel is als hij een basisplaats op het middenveld wil bemachtigen met de sterke concurrentie van Orel Mangala en Amadou Onana. Dat besefte hij vier dagen later. In de laatste Euro 2024-kwalificatiewedstrijd tegen een zwak Azerbeidzjan (5-0), kon hij alleen zijn opwachting maken in de tweede helft, waarin het aanvallende vuurwerk wat aan intensiteit had ingeboet. Desondanks suggereert de hoeveelheid speeltijd die hij kreeg dat hij in juni 2024 naar Duitsland zal afreizen!

Tielemans op zoek naar een doelpunt in de Premier League

Ondertussen is Youri Tielemans teruggekeerd naar Aston Villa met een licht hart en de wens om zijn eerste competitiedoelpunt te scoren, iets wat hij niet meer heeft gedaan sinds 20 december 2022 bij Leicester. Zijn motivatie om deze lange periode van inactiviteit te doorbreken, zal komen door zijn doelpunt tegen AZ Alkmaar in de Conference League (1-4), een competitie waarin hij wordt beschouwd als een vaste waarde in het eerste elftal. Aston Villa staat tweede in poule E en zal naar verwachting zijn progressie voortzetten in februari 2024.

Dit weekend hoopt Tielemans te starten tegen Tottenham. Zal hij zijn stempel kunnen drukken? Beleef de spanning van deze wedstrijd met Ladbrokes.be!