Tedesco: wijzigingen en Lukaku niet te stoppen

België kende een perfecte start in zijn laatste kwalificatiewedstrijd van het jaar. Eerst wonnen de Duivels nipt van Servië en daarna versloegen ze met gemak Azerbeidzjan dankzij een geweldige prestatie van Lukaku. Hier is een analyse van de keuzes van Domenico Tedesco.

Tedesco, de tegenpool van Martínez

Waar we onder Martínez zelden wijzigingen in het basiselftal zagen, zien we die onder Domenico Tedesco in elke wedstrijd. De nieuwe coach aarzelt niet om nieuwe spelers in zijn basiself op te nemen. Zo kan hij tests uitvoeren. En meestal zijn ze overtuigend. Tegen Servië veranderde hij zijn hele verdediging. Daar testte Tedesco Debast op rechts, Deman op links en Theate-Al Dakhil in het midden. Het resultaat was een clean sheet.

Bij afwezigheid van Onana nam Tielemans zijn plaats op het middenveld in naast Mangala. Die laatste lijkt nu onverwoestbaar op het middenveld. Tielemans, die na een trage periode een goede wedstrijd speelde tegen de Serviërs, verwachtte waarschijnlijk dat hij zou worden opgesteld tegen Azerbeidzjan. Maar Tedesco besloot Aster Vranckx in zijn plaats op te stellen. De Italo-Duitser laat de lijnen voortdurend vervagen. Behalve achterin, waar het kwartet Theate-Vertonghen-Faes-Castagne nu een vaste waarde lijkt te zijn.

Tielemans terug in de schijnwerpers

Youri Tielemans zit sinds het begin van het seizoen op de bank voor zijn club en heeft een aantal teleurstellende optredens voor de Duivels op zijn naam staan. Afgelopen weekend was hij een vaste waarde in het eerste elftal van Aston Villa en woensdag speelde hij ook een goede wedstrijd tegen de Serviërs. De voormalige Anderlecht-speler was heel precies in zijn spel van lange afstand en had minstens één assist kunnen krijgen als Openda succesvoller was geweest met zijn laatste balcontact. Tegen Azerbeidzjan begon Tielemans goed aan de wedstrijd en scoorde hij bijna, maar de paal redde zijn inzet. Hoewel hij punten heeft gepakt, blijft Youri een plaats onder het duo Mangala-Onana in de hiërarchie van holdingsmiddenvelders.

Tedesco laat Doku schijnen op de flanken

Op de flanken heeft Domenico Tedesco keuze te over. Als we dachten dat Lukebakio en Carrasco met een voorsprong zouden beginnen, bewees de Italiaanse coach ons ongelijk door Bakayoko en Trossard op te stellen. Beiden speelden goed, hoewel Bakayoko minder opviel dan de Arsenal-speler die het 5e doelpunt maakte.

Jeremy Doku maakte zijn tegenstanders opnieuw gek. De vleugelspeler van Manchester City was betrokken bij alle juiste acties. Eerst legde hij de bal op het hoofd van Lukaku voor de openingstreffer, daarna gaf hij een prachtige voorzet aan Castagne, die het 2e doelpunt van Lukaku inluidde, voordat hij zijn optreden afsloot met een prachtige overloop en terugspeelbal voor het laatste doelpunt van Trossard. Gezien zijn recente prestaties voor club en land lijkt het onmogelijk om hem uit het team te halen.

Lukaku in vuur en vlam, Openda in ijs

Loïs Openda kreeg zijn kans voorin tegen Servië. De aanvaller van Leipzig speelde een goede wedstrijd en maakte een paar mooie aanvallen, maar hij slaagde er niet in om zijn kansen om te zetten. Hij mist dat beetje geluk dat de last van zijn schouders zal halen. Tegen Azerbeidzjan kreeg hij opnieuw 45 minuten tegen 10 Azeri’s, maar we zagen te weinig van hem.

Romelu Lukaku van zijn kant voerde een eigen show op met een fabelachtige vier doelpunten in slechts 37 minuten spelen. De Roma-spits deed alles wat hij moest doen: hij scoorde twee keer met zijn hoofd en twee keer met zijn rechtervoet. Hij is de steunpilaar van de Rode Duivels.