Waarom stokt de overstap van Ronny Deila naar Brugge?

Ronny Deila en Club Brugge hadden het perfecte liefdesverhaal moeten worden. Maar de voormalige Standard-coach heeft het moeilijk in het Venetië van het Noorden. Het seizoen van Blauw-Zwart is meer dan gecompliceerd. Hoe kan deze (huidige) mislukking worden verklaard?

Ronny Deila

Ronny Deila arriveerde uit de Verenigde Staten. Daar coachte hij New York City FC. Het duurde niet lang voordat hij de fans van Sclessin en Standard voor zich had gewonnen. De Noor, gekozen door 777 Partners, had het profiel om perfect in de Luikse cirkel te passen. Deila’s krachtige aanvallende speelstijl, met de nadruk op pit, heeft Standard weer tot leven gebracht.

Echter, net toen alles erop leek te wijzen dat de coach in staat zou zijn om een langdurige verbintenis aan te gaan met Luik, besloot hij anders. Deila werd het hof gemaakt door Club Brugge. Club dat op drift was maar zich op het laatste moment kwalificeerde voor de Champion’s Play-offs. Het aarzelde niet lang. Eind mei maakte hij zijn keuze: vaarwel Standard en hallo Club.

Het was een overstap naar een rivaliserende club die de Luikse fans pijn deed. Maar daar had Deila niets mee te maken. Hij was ambitieus en had het gevoel dat hij bij Brugge betere dingen kon bereiken dan bij Standard. “Wat zijn de ambities van Brugge? De ambities zijn hoog, maar de omstandigheden en de basis zijn er ook beter. Het wordt een spannende uitdaging. Weet je, mijn ambitie is om zo ver en zo hoog mogelijk te komen in het voetbal, dus het is een voor de hand liggende beslissing voor mij”, legde hij begin juni uit. “We leven in een cynische- en wrede wereld. Ik probeer kansen te grijpen als ze op mijn pad komen.”

Ronny Deila: De juiste man op de juiste plaats?

Met zijn sterke karakter en speelstijl leek de komst van Ronny Deila naar Club Brugge een uitstekende keuze. Brugge en Luik zijn in veel opzichten gelijkaardige clubs. En de financiële middelen van de club waren duidelijk aantrekkelijk. Deila kon dus gezien worden als de ideale man op de ideale plaats.

Als je echter kijkt naar de stand van de Jupiler Pro League, moet je toegeven dat niet alles volgens plan is verlopen. In het basisplan zouden Deila en Club voor de bovenste plaatsen spelen en voor de titel strijden. Maar vandaag blijven de Gazelles steken op de 7e plaats met 14 punten achter Union.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de druk op de Noor toeneemt en na een aantal teleurstellende resultaten dreigt zijn ontslag in het Jan Breydelstadion. Maar Deila blijft verrassend zelfverzekerd. “Ik geloof dat ik de man ben die Brugge terug naar de top kan brengen. Er zijn veel veranderingen geweest en er zullen nog veel veranderingen komen, met of zonder mij.”

Te veel veranderingen?

Ronny Deila aarzelt niet om te spreken van een overgangsseizoen en is van mening dat het proces vorig jaar al was begonnen, zoals bleek uit de vierde plaats die de club behaalde in de Jupiler Pro League. Er hebben veel veranderingen plaatsgevonden en dat kost tijd.

Op sportief vlak zijn er grote vertrekken geweest in de vorm van Clinton Mata (Olympique Lyonnais), Mats Rits (Anderlecht) en Noa Lang (PSV). Club Brugge heeft echter niet stilgezeten op het gebied van aanwinsten, met Igor Thiago, Hugo Vetlessen, Philip Zinckernagel en Maxim Cuypers die terugkeren op uitleenbasis.

Laat de ploeg hem in de steek?

Het lijkt echter niet echt te klikken. Verrassend genoeg ontbreekt het de ploeg aan wilskracht op het veld, een symptoom dat Simon Mignolet meermaals heeft gesignaleerd, ook al is het een van Deila’s kwaliteiten als het gaat om het managen van een groep.

Je kunt je dus afvragen of de ploeg nog steeds achter zijn coach staat. De privileges die worden toegekend aan bepaalde spelers van wie het niveau twijfelachtig is, beginnen de kern van Club Brugge te verdelen. En als we terugkijken op Deila’s uitspraken dat hij de oplossing is, kunnen we ons afvragen: wat als hij het probleem is?