Pep Guardiola vs Jurgen Klopp: een levenslang duel

Manchester City tegen Liverpool, de openingswedstrijd van speeldag 13 van de Premier League. Deze wedstrijd belooft in meerdere opzichten explosief te worden. Niet alleen staan de huidige twee toppers tegenover elkaar, maar ook de laatste twee clubs die de Engelse titel hebben gewonnen. Ook staan twee van ’s werelds meest charismatische coaches tegenover elkaar. Hoewel ze verschillen, hebben Pep Guardiola en Jurgen Klopp bepaalde overeenkomsten. Zowel de Spanjaard als de Duitser zijn erin geslaagd om hun visie op te leggen bij de ‘Skyblues’ en de ‘Reds’. Ze waren in staat om hun eigen stijl op te leggen en ze slaagden erin om unanieme goedkeuring te krijgen door hun methodes. Hun persoonlijkheid. En dat hebben ze op de lange termijn gedaan. Als je bedenkt hoe managers hun coaches afdanken als Kleenex, is dat een hele prestatie!

Guardiola en Klopp: uitzonderlijk lang in de Premier League

Verrassend genoeg zijn Guardiola en Klopp de langstzittende coaches in de Premier League. Guardiola kwam in februari 2016 om Pellegrini te vervangen. Hij staat nu iets langer dan 7 jaar en 4 maanden aan het roer bij City. In die tijd heeft zijn team maar liefst 15 trofeeën gewonnen: 5 Premier League-titels, 2 FA Cups, 4 League Cups, 2 Community Shields, 1 UEFA Super Cup. Maar bovenal een Champions League vorig seizoen! City heeft Manchester United jarenlang duidelijk van hun troon gestoten als het team van de stad… en van Engeland. In ieder geval tijdelijk. Bij Liverpool doet Jurgen Klopp het nog beter, tenminste wat betreft levensduur.

Nadat hij Dortmund had verlaten voor een sabbatical, keerde de Duitser sneller terug dan verwacht. Begin oktober 2015 nam hij het roer over van Brendan Rodgers om de rode glans van Liverpool te herstellen. Dat is iets meer dan 8 jaar en een maand geleden! Met de Duitser met de getande grijns aan het roer wonnen de Reds in 2019 ook de Champions League. Naast deze grote titel heeft Liverpool in deze periode nog zes andere trofeeën verzameld. Welke trofeeën? Een Premier League, een FA Cup, een League Cup, een Community Shield, een UEFA Super Cup en een Club World Cup. Dat is je vergeven!

Nog steeds ver verwijderd van Ferguson en Wenger…

In de Premier League zijn Guardiola en Klopp nog ver verwijderd van de recordhouders. In hun hoogtijdagen stonden Alex Ferguson en Arsène Wenger respectievelijk 26 en 22 jaar aan het roer bij Manchester United en Arsenal! Ze hebben echter een ruime voorsprong op Thomas Franck uit Denemarken, die al vijf jaar en één maand bij Brentford werkt. Ze verslaan ook Mickel Arteta uit Spanje, die al 3 jaar en 11 maanden aan het roer staat bij Arsenal. Een snelle blik op de andere grote competities is al het gepraat waard. In de top 5 van Europa zijn er maar… drie coaches die langer aan het roer staan dan zij.

In Duitsland zijn dat er twee. De recordhouder, Frank Schmid, is een Franky Dury-fenomeen. Hij staat al 16 jaar en 2 maanden aan het roer bij Heidenheim en heeft deze kleine club van D4 naar de Bundesliga gebracht. En hij is pas 49 jaar oud! Nog steeds in Duitsland staat Christian Streich al 11 jaar en 10 maanden aan het roer van Freiburg. Tot slot is de beroemdste ‘rivaal’ van Guardiola en Klopp niemand minder dan Diego Simeone uit Argentinië. Hij is een fenomeen met een lange staat van dienst en coacht Atlético Madrid al 11 jaar en 11 maanden in LaLiga. En hij is niet van plan om het daarbij te laten. Onlangs verlengde hij zijn contract tot juni 2027.

Vanhaezebrouck leidt de weg in België

En in België? Met uitzondering van de eerder genoemde Dury, blijven maar heel weinig coaches jarenlang in de Pro League. Tot nu toe zijn er al 4 coaches vervangen, waaronder Vincent Euvrard, die voor de start van het kampioenschap werd ontslagen door RWDM. Hein Vanhaezebrouck voert de ranglijst aan. Hij was al aanwezig in Gent tussen 2014 en 2017, toen hij hem de eerste en enige titel in zijn geschiedenis bezorgde, en keerde er 2 jaar en iets meer dan 11 maanden geleden terug. Achter hem staan Jonas De Roeck (Westerlo, 2 jaar en 4 maanden) en Mark van Bommel (1 jaar en 4 maanden). In zulke onstabiele omstandigheden is het makkelijk te zien hoe moeilijk het is om je ideeën van de grond te krijgen…

Beleef de spanning van de clash tussen Manchester City en Liverpool met Ladbrokes.be!