Davis Cup 2023: Is de competitie nog relevant?

De Davis Cup 2023 is de laatste editie van de Kosmos-versie. De organisatie was in handen van voetballer Gérard Piqué toen hij de competitie in 2019 kocht voor ongeveer 3 miljard dollar. Wie won de laatste editie in Málaga? Was het een succes? Wat is de volgende stap voor de Davis Cup in 2024? Dat proberen we uit te zoeken in dit nieuwe artikel.

Wie speelden er in de finale van de Davis Cup 2023?

Deze week vonden de finales plaats van de Davis Cup 2023. De groepsfases vonden plaats in september. Aan deze laatste fase, die afgelopen maandag begon met de kwartfinales, namen 8 landen deel. Canada, met Auger-Aliassime als kopman, Finland, Australië, vooral aangevoerd door Alex De Minaur, maar ook Tsjechië, Nederland en Groot-Brittannië. En niet te vergeten Italië en Servië, aangevoerd door de 2 recente finalisten op de laatste ATP Finals. Niemand minder dan Jannik Sinner en de Serviër Novak Djokovic.

Wie won de Davis Cup 2023?

De finale werd gespeeld tussen Australië, die finalisten waren op de laatste editie in 2022 (en verloren tegen Canada), en Italië onder leiding van Jannik Sinner, die veel indruk maakte door Novak Djokovic te verslaan in de halve finale. Een halve finale waarbij hij 3 matchpoints redde. Het was de 2e keer dat hij de Serviër versloeg in een tijdsbestek van 11 dagen. Dit nadat hij hem had verslagen in de groepsfase van de Masters.

Ondanks de sterke tegenstand van Australië in de 1e wedstrijd en de zwaarbevochten nederlaag van Popyrin tegen de Italiaanse Arnaldi, was het Italië dat deze 2023-editie van het Davis Cup-tennistoernooi won. Een overwinning die ze mede te danken hebben aan een Sinner die in de finale tegen Alex De Minaur opnieuw ongelooflijk sterk was en hem met 6-3 / 6-0 versloeg. Lorenzo Sonego was ook de hele week op de top van zijn kunnen. Dit vooral in het dubbelspel, waar hij samen met Jannik Sinner het koppel Djokovic/Kecmanovic versloeg.

Het is een historische overwinning voor Italië, want het is pas hun 2e titel in deze competitie, na de laatste overwinning in 1976.

Was de 2023 Davis Cup een succes?

De editie van 2023 is de laatste onder het format van de Kosmos-groep (onder voorzitterschap van Gérard Piqué). Die kocht de rechten voor deze competitie in 2019 voor 25 jaar. Deze breuk zou te maken hebben met een financieel meningsverschil met de ITF (International Tennis Federation). De ITF heeft de leiding van de competitie overgenomen in 2023.

Het nieuwe formaat werd verre van unaniem gesteund en kreeg veel kritiek omdat het de authenticiteit van de competitie zou verliezen. Dit formaat maakte een einde aan de 5-set wedstrijden, maar ook aan het concept van wedstrijden die plaatsvonden in de thuishaven van een van de 2 deelnemende landen, vaak in een uitzonderlijke sfeer.

Het nieuwe format was niet zo succesvol als gehoopt, met relatief lage bezoekersaantallen en soms volledig lege stadions. Desondanks waren de finales van 2023 een uitzondering, met een over het algemeen goede sfeer en redelijk volle stadions (90% van de kaartjes waren verkocht), met fans niet ver van Málaga die in groten getale kwamen opdagen om hun land te steunen.

Wat heeft de toekomst in petto voor Davis Cup tennis?

Wat betreft 2024 zou het format van de competitie niet echt moeten veranderen volgens ITF-voorzitter David Haggerty. Het is waarschijnlijker dat er in 2025 een verandering komt in het tijdschema van de competitie, met een thuis-en-weg formaat dat zich uitstrekt over 2 jaar, terwijl het huidige model voor de finales behouden blijft. Blijf kijken…