Lotto Super League: wat kunnen we leren tot dusver?

Is het eindelijk het juiste jaar voor OHL Vrouwen? Aan de vooravond van de return is het tijd om onze eerste conclusies te trekken over de eerste helft van het Lotto Super League-seizoen. Voor de gelegenheid beantwoordde Aline Zeler (voormalig captain van de Red Flames) een aantal van onze vragen.

Standard-coach Stephane Guidi tijdens de wedstrijd tegen Genk Ladies.

Het juiste jaar voor OHL Vrouwen in de Lotto Super League?

OHL speelt al enkele jaren kat-en-muis met de titel in de Super League. Najaarskampioen in de seizoenen 2021-2022 en 2022-2023 faalde Leuven telkens in de eindsprint. Een mentaal probleem, deels te wijten aan de jeugd van de ploeg, krijgt de schuld.

Volgens Aline Zeler zou dit hét jaar kunnen zijn. De voormalige aanvoerster van de Red Flames wijst op de goede mercato van de OHL. Met de komst van Jeslynn Kuijpers is Leuven op zoek gegaan naar meer ervaren speelsters. Ondanks hun uitglijder tegen Club YLA lijkt OHL een completere ploeg dan ooit tevoren.

Het valt nog af te wachten hoe Leuven de back-to-back-wedstrijden zal doorstaan… De Red Flames zijn immers één van de sterkst vertegenwoordigde clubs in de Super League.

Standard en Anderlecht volgen

Na het winnen van de Belgische beker tegen Genk Ladies gaat de Luikse ploeg op dezelfde voet verder. De ploeg van Stephane Guidi eindigde de eerste ronde op de 2e plaats en wil een hoofdrol spelen in de Lotto Super League.

Standard blijft een sterke ploeg met een coach die het vrouwenvoetbal en zijn bijzonderheden steeds beter kent. Ik denk dat ze dit seizoen een echte kanshebber kunnen zijn voor Leuven. Alles zal neerkomen op de laatste rechte lijn.” Als voormalig Standard-speelster gelooft Aline Zeler dat de mentaliteit van Luik dit seizoen een pluspunt kan zijn.

Wat Anderlecht betreft, hebben de titelverdedigers zichzelf dit jaar opnieuw moeten uitvinden. Met het vertrek van doelman Justien Odeurs, Charlotte Tison en Mariam Toloba zit Anderlecht in een overgangsjaar. Met 17 punten staan ze op de 3e plaats in het klassement, 5 punten achter de leiders.

Gent Ladies als verrassing?

De verrassing van de eerste seizoenshelft moeten Les Gantoises zijn. Nadat ze zich vorig seizoen voor het eerst in hun geschiedenis kwalificeerden voor PO1, hebben de spelers hun geloofsbrieven aan het begin van het seizoen bevestigd.

Ze zijn een outsidersteam met veel potentieel. Veel van onze jonge spelers maken de stap naar het nationale team“. La Gantoise heeft een van de jongste teams in de Lotto Super League.

Desondanks eindigden ze de eerste fase op de 5e plaats. De ploeg van Jorn Van Ginderdeuren pakte ook punten tegen Standard, Genk, Club YLA en Anderlecht.

En de 2e helft van de tabel?

Ploegen als Mechelen, Charleroi en Woluwe zijn nog ver verwijderd van de topgroep. Het moet gezegd dat er een kloof is, zowel financieel als sportief, tussen de top 5 en de andere ploegen.

Ik denk dat de vraag die gesteld moet worden op het niveau van de Belgische Bond ligt. Zijn het professionele ploegen of amateurploegen? Als je elke avond na je werk of studie traint, kun je niet op je best presteren in een competitie als die van België, die zijn niveau wil verhogen.