2023-2024 Biatlonkalender: Scandinaviërs aan de leiding?

Fluoride, een product dat vaak werd gebruikt om de ski’s van biatleten te behandelen, is nu verboden. Afgelopen zomer begon dus een race om te innoveren en aan te passen. In plaats van de concurrentie te vergroten, zou deze keuze wel eens in het voordeel kunnen zijn van de grote landen op de biatlonkalender van 2023-2024.

Biatlonkalender: een nieuwe start van de competities

Na een onderbreking van bijna acht maanden zijn de verschillende wintersportcompetities weer begonnen. Deze week (redactie: sinds zaterdag) hebben de biatleten hun tassen neergezet in Ostersund in Zweden. Het is een kans om de eerste trends te zien, maar ook om enkele angsten van de zomerperiode te bevestigen. Een zomer waarin de landen afscheid moesten nemen van fluor en oplossingen moesten vinden om competitief te blijven. De eerste resultaten van het seizoen leken een aantal verschillen aan het licht te brengen. Laten we, om te proberen dit nieuwe landschap te begrijpen, de zaken eens op een rijtje zetten.

Wat is gefluoreerde was?

Zoals in veel sporten is de keuze van de uitrusting cruciaal. In biatlon komt het neer op twee elementen. De ski’s en het geweer. En het eerste is waarschijnlijk iets belangrijker. Wat de omstandigheden en het sneeuwtype ook zijn, de technici moeten hun atleten beter kunnen laten glijden. Fluor kwam halverwege de jaren ’80 op als een product dat de taak van de waxteams gemakkelijker maakte. Op bijzonder natte sneeuw maakte deze chemische stof het mogelijk om een bepaalde snelheid te behouden.

Dit vermogen was te danken aan de zeer hydrofobe aard (noot van de redactie: het stoot water af). Het enige probleem is dat het nu verboden is om gezondheids- en milieuredenen. Nou ja, bijna verboden. De toegestane limiet is nu 1% fluoride op een paar ski’s. Dit dwingt de verschillende landen om te investeren in hun eigen testapparatuur om onaangename verrassingen voor de jury te voorkomen.

Biatlonkalender: Noren in vorm in Susjoen

Aan al deze veranderingen hangt natuurlijk een prijskaartje. Een bedrag dat de grote winterlanden gemakkelijker kunnen terugverdienen. Sommigen lijken beter te hebben geanticipeerd op deze radicale verandering dan anderen. De Scandinaviërs in het bijzonder. Tijdens de traditionele repetitie voor het seizoen in Susjoen bijvoorbeeld, leken de Noren erg snel op hun ski’s te staan. Hoewel niet alle landen aanwezig waren, vrat een aantal de sneeuw op in het kielzog van de ‘Norge’. Zoals Lisa Vittozzi, die werd overklast door de bescheiden Arnekleiv en Johansen ondanks het feit dat ze een beter palmares heeft voor de doelen. “Het was moeilijk. In mijn hoofd weet ik dat ik dichterbij had kunnen zijn, maar ik heb alles gegeven wat ik had”, verklaarde de Italiaanse aan de lokale media.

Dit verschil in niveau gold ook voor de mannen. “Ik zou me grote zorgen maken als ik een buitenlandse biatleet was. Het is bijna gênant, er zijn zulke grote verschillen,” grijnsde Johannes Dale na de massastart. Een mening die zijn kopman, Johannes Boe, enigszins ondersteunde. “Ze maken deze winter geen schijn van kans als ze de komende dagen geen oplossing vinden.”

Een wake-up call voor Duitsland, Italië en Frankrijk in Ostersund

De waarschuwing van de meervoudig wereldkampioen viel duidelijk in goede aarde. In Ostersund dit weekend leek de kloof kleiner te zijn geworden, zo niet helemaal verdwenen. Terwijl de resultaten van een groepsrace zoals de gemengde estafettes moeilijk te lezen zijn, zijn die van de individuele races veelzeggend. Deze tijdrit is de langste qua afstand. Bij de vrouwen won de Italiaanse Vittozzi, terwijl Roman Rees zegevierde bij de mannen. Als we alleen naar de skitijden kijken, waren het de Zweden die het snelst waren op de baan. En hoewel dit misschien een beetje verrassend leek voor Samuelsson in de mannencategorie, was Elvira Oeberg vorig jaar al gewend om de concurrentie te verslaan. In de topposities leek geen van de atleten te profiteren van een veel gunstiger glijvermogen dan in voorgaande seizoenen.

We moeten echter niet te snel succes claimen. Met temperaturen onder nul gedurende meerdere weken verzacht de Zweedse locatie zeker het gebrek aan fluoride. De aankomst in Hocfhilzen over ongeveer tien dagen op nattere sneeuw zou de dingen kunnen veranderen.

Volg de 2023-2024 biatlonkalender met Ladbrokes.be!