Anderlecht – Standard: Hoe populair is de Belgische classico?

Het Belgische voetballandschap wordt gekenmerkt door een gezonde portie passie. Eén met geen grotere rivaliteit dan die tussen Standard Luik en RSC Anderlecht. Die confrontatie heet dan ook niet voor niets: ‘De Classico’. Met maar liefst twee van deze duels in één week voor de boeg, één voor de beker van België (7/12) en één voor de competitie (10/12), werpen we ons licht op de immense populariteit van beide traditieclubs.

Anderlecht beroert vriend en vijand, altijd

In het afgelopen seizoen 2022-2023, bleek Anderlecht, ondanks hun teleurstellende elfde plaats en afwezigheid in de play-offs, nog steeds de meest bekeken ploeg in de Jupiler Pro League te zijn. Dat toonden de vrijgegeven cijfers van Eleven Sports.

Gemiddeld keken 319.698 mensen naar een wedstrijd van RSC Anderlecht, weliswaar een daling van bijna 54.000 kijkers vergeleken met het voorgaande seizoen. Maar nog steeds goed voor de eerste plaats qua kijkcijfers. Club Brugge volgde met een gemiddelde van 289.932 kijkers, terwijl KRC Genk met 256.844 kijkers de derde plek innam. Antwerp FC en Union vervolledigden de top vijf met respectievelijk 251.225 en 248.056 kijkers.

Opmerkelijk genoeg wist ook een zwalpend Standard Luik een gemiddelde van 233.080 kijkers te trekken. Iets wat de club toch nog in de top zes van meest bekeken clubs plaatste, samen met KAA Gent, KV Mechelen en Sporting Charleroi, die elk gemiddeld 211.000 kijkers boeiden.

Kan de classico op tegen de beklijvende seizoensfinales van vorig jaar?

Het afgelopen seizoen werd gekenmerkt door enkele adembenemende confrontaties. Denk maar aan de Hitchcock-achtige taferelen op de allerlaatste speeldag. Toch bleek de meest bekeken wedstrijd de intense strijd tussen Standard en Anderlecht, die weliswaar voortijdig werd stilgelegd (wat ook al iets zegt over de hoog oplaaiende passie). Gemiddeld keken 555.735 mensen naar dit spektakel. Op de tweede plaats stond de titelclash tussen RC Genk en Antwerp met 498.000 kijkers. Gevolgd door de wedstrijd Union-Club Brugge, ook op de laatste speeldag, met 426.533 kijkers.

Deze cijfers tonen de onbetwiste aantrekkingskracht van ‘De Classico’ tussen Standard Luik en RSC Anderlecht. De bevlogen fanbases van beide clubs, aangevuld met de historische rivaliteit, dragen bij aan de enorme kijkcijfers. Deze wedstrijden fungeren als hoogtepunten in het Belgische voetbalseizoen.

Met de twee aanstaande confrontaties tussen RSC Anderlecht en Standard Luik in zowel de beker van België als de competitie, mogen we dus opnieuw een massale belangstelling en intense spanning verwachten. ‘De Classico’ blijft een onmisbaar spektakel voor voetballiefhebbers. En dus een fenomeen dat de harten van fans over de hele natie sneller doet kloppen. Wordt dit een week van twee records?