Challenger Pro League-baby #3: Benjamin Faraas

Vorig weekend maakte Benjamin Thoresen Faraas zijn eerste doelpunt op Belgische bodem in de Challenger Pro League. Het was een doelpunt dat Club Nxt in staat stelde om Deinze voorbij te streven. Club kon weer winnen sinds 9 oktober (tegen Francs Borains). “Eindelijk! Ik heb er naar uitgekeken,” verklaarde hij in een interview na de wedstrijd. De Noor wachtte tot zijn 12e optreden voor Blauw-Zwart om het net te vinden.

Challenger Pro League-baby: Faraas

Benjamin Faraas begon op 5-jarige leeftijd met voetballen in Flisa (150 kilometer ten noordwesten van Oslo). Daar legde hij de lat meteen heel hoog. “Al sinds ik een kleine jongen was, heb ik mezelf hoge doelen gesteld. De eerste die ik mezelf stelde waren bijvoorbeeld ‘nu ga ik tien doelpunten maken in een wedstrijd of ik ga 100 doelpunten maken in een seizoen’,” vertelde hij aan de Noorse website Isolor. Benny speelde tien jaar voor de club en had dezelfde coaches, Øyvind Damhaug en zijn vader Per-Ivar Faraas.

Gespot door voormalige Lierse-spelers

Zijn oog voor doel en agressieve spel viel HamKam op. Destijds waren het twee voormalige Lierse-spelers, Kjetil Rekdal (coach) en Geir Frigård (assistent-coach), die hem kwamen opzoeken om hem te overtuigen voor HamKam te tekenen. “Toen mijn goede vriend uit het nationale team, Thorbjørn Kristiansen, ook een professioneel contract kreeg aangeboden bij dezelfde club, werd de keuze nog makkelijker. HamKam deed me ook een financieel- en sportief aanbod dat ik niet kon weigeren.”

Hij tekende dus zijn eerste profcontract voor de leeftijd van 16 jaar. Deze transfer ging gepaard met een verandering van levensstijl, want hij begon aan een periode in een studentenhuis. “Mama en papa zorgden voor mijn opvoeding, zodat ik al heel vroeg heel onafhankelijk zou worden en klaar om op eigen benen te staan.” Hij maakte zijn profdebuut op 1 augustus 2021 in een bekerwedstrijd net voor zijn 16e. Tegelijkertijd openden zijn prestaties ook de deuren naar het nationale team. Al in zijn tweede wedstrijd brak hij de Moldavische U17-defensie. Hij bevestigde dit de volgende wedstrijd tegen Roemenië, aan de vooravond van zijn 16e verjaardag.

Roméo Vermants vervanger

Op 18 april 2022 stond hij voor het eerst op het veld in de competitie, de Eliteserien. Op 19 mei 2022 ontgrendelde hij zijn profcarrière met een brace in de 1e ronde van de beker tegen een vrij bescheiden ploeg. Na verschillende invallers tijdens het seizoen 2022 scoorde hij zijn eerste competitiedoelpunt op 16 april 2023 en werd hij de week erna beloond met zijn eerste basisplaats.

Na 29 optredens en 8 doelpunten voor Ham Kam, maakte Club Brugge een overstap tijdens de zomermarkt. De club uit het Venetië van het Noorden betaalde 500.000 euro voor zijn diensten. Club Brugge heeft er de laatste jaren een gewoonte van gemaakt om talentvolle jongeren aan te trekken en naar België te halen, om er enkele jaren later de vruchten van te plukken. Bovendien hebben Club Brugge en Noorwegen al tientallen jaren een liefdesrelatie: Rune Lange, Bengt Saeternes, Tom Hogli en nu Antonio Nusa schitterden of schitteren allemaal voor Blauw-Zwart.

Dit seizoen is Benjamin Faraas de invaller van de onverwoestbare Roméo Vermant. Ondertussen stapelt hij de doelpunten voor de nationale ploeg op. Hij heeft zeven goals gemaakt in elf optredens voor de U18’s. Dit weekend profiteerde hij van de vroege blessure van Victor Barbera en kreeg 75 minuten speeltijd. Het perfecte moment om indruk te maken. De Noor heeft de kans gegrepen en hoopt op meer doelpunten. Met RSCA Futures op komst op zaterdag hoopt dit jonge Noorse wonderkind zijn naam met gouden letters te schrijven in dit prestigieuze duel tussen de twee beste U23-teams in de Challenger Pro League.

Challenger Pro League-baby #1

Challenger Pro League-baby #2