Standard – Charleroi: Waalse derby tussen twee vergelijkbare clubs

Hoewel sommige fans van Standard en Charleroi elkaar misschien haten, hebben de twee clubs meer dan één ding gemeen. We bekijken wat ze gemeen hebben in de aanloop naar de Waalse derby op het Sclessin deze zaterdag (20:45).

Standard heeft prijzen, Charleroi niet

Natuurlijk zullen de fans van Standard de Liège je meteen vertellen dat de twee clubs niet alleen qua prestaties met elkaar vergeleken kunnen worden. Met tien Belgische competitietitels en acht Belgische bekeroverwinningen op hun naam hebben de Rouches het veel beter gedaan dan de Zebra’s, die nog steeds op zoek zijn naar hun eerste trofee. Historisch gezien daagde Charleroi Standard uit voor de competitietitel in het seizoen 1968-1969. Maar dat duel tussen Standard en Charleroi ging in het voordeel van de Liégeois. Hetzelfde gebeurde in 1993, toen de Rouches de Zebra’s versloegen in de finale van de Beker van België. Laten we eens kijken wat de twee clubs gemeen hebben…

Twee steden met een gedeelde geschiedenis in de staalproductie

Beide steden staan al jaren bekend om hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van de staalindustrie. Ze delen ook een mijnbekken en waterwegen die het bootverkeer en het goederentransport aanmoedigen. Charleroi en Luik hebben ook een luchthaven. De twee steden hebben ook een voetbalploeg die al vele jaren op het hoogste niveau van het Belgische voetbal speelt.

Standard vs Charleroi: een echt supportersduel

De fans van beide clubs hebben een onaantastbare liefde voor hun kleuren. Zowel in Luik als in Charleroi is de passie voor voetbal immens. Generatie na generatie komt naar het stadion en identificeert zich met de kleuren van hun favoriete club. Bij elk duel, of het nu in Sclessin is of in het stadion van Charleroi, is de wedstrijd binnen de wedstrijd tussen de supporters evenzeer de moeite waard als die op het veld. Sommige duels tussen de twee clubs hebben zich zelfs meer buiten het veld dan er op afgespeeld. Hoe dan ook, de vurigheid is geweldig en als er resultaten zijn, is het nog beter…

Kan een Waalse derby Charleroi een boost geven?

Op sportief vlak hebben de twee clubs dit seizoen ook één ding gemeen. Ze doen het niet al te best. Nadat ze een paar dagen geleden uit de Belgische beker werden geknikkerd, bevinden ze zich in moeilijk vaarwater in de stand. Standard staat slechts vier punten voor op Charleroi in de stand. Deze Waalse derby is dus een belangrijke wedstrijd voor beide ploegen. En waarschijnlijk nog iets meer voor Charleroi. Het spel dat de laatste tijd wordt aangeboden, heeft de fans vaak naar meer doen verlangen. Een overwinning in het duel van de vijandelijke broers zou genoeg zijn om veel goed te maken…

Verschillende bekende transfers tussen Standard en Charleroi

Doelman Daniel Mathy speelde van 1967 tot 1972 voor Les Rouches voor hij naar Charleroi verhuisde. Roger Henrotay kwam bij de Zebra’s in het seizoen 1975-1976. Grégory Dufer, Dieumerci Ndongala, Dudu Biton en Daniel Van Buyten hebben allemaal voor beide clubs gespeeld. De hereniging met hun voormalige supporters is nooit gemakkelijk geweest. Voor supporters van beide clubs wordt het dragen van het shirt van de vijand gezien als de ergste vorm van verraad. De spelerslijst van spelers die voor beide clubs hebben gespeeld is lang. En er waren destijds samenwerkingsovereenkomsten, maar nu niet meer…

Investeerders om de rivaliteit tussen Standard en Charleroi te versterken

Ook al hebben ze niets met elkaar te maken, de twee clubs hebben het voorrecht Amerikaanse investeerders te hebben. Standard heeft de komst van de groep 777 Partners meegemaakt. Charleroi heeft net David Helmer verwelkomd, een Amerikaanse zakenman die gelooft in de toekomst van Sporting. Met de injectie van nieuwe fondsen zal hij Charleroi ongetwijfeld in staat stellen om zich te versterken voor de tweede seizoenshelft. Charleroi zal zich herinneren dat de laatste keer dat ze op Sclessin speelden, ze met 3-1 werden verslagen. De Zebra’s zullen in volle galop moeten om een nieuwe teleurstelling te voorkomen.

Je kunt nu al wedden op de Waalse derby bij Ladbrokes.be! Standard staat genoteerd tegen 2.10 en Charleroi tegen 3.45.