Wie was de laatste échte topspits van Standard Luik?

Standard Luik heeft moeite om zijn spitsen aan de rand van het strafschopgebied van de tegenstander te vinden. Hun spitsen zijn niet altijd even vaardig en moeten vaak vertrouwen op hun middenvelders. De dagen van Orlando Sa en een geïnspireerde Renaud Emond lijken al lang voorbij.

De huidige topschutter bij Standard Luik

Als je de prestaties van Les Rouches niet zo goed volgt, zal het antwoord op de volgende vraag je misschien verrassen. Wie is de huidige topscorer van Standard Luik? Startende spits Wilfried Kanga? Nee. Zijn vaste vervanger, Noah Ohio? Nee. Dan moet het één van de laatste transfers zijn, Moussa Djenepo of Kamal Sowah? Nou, verrassing, nee. Het is de discrete maar onschatbare Hayao Kawabe die de meeste doelpunten heeft gemaakt.

Met zes doelpunten in achttien wedstrijden scoort de Japanse spits er één in drie wedstrijden. Met andere woorden, het gemiddelde van een (zeer) gemiddelde spits. Het is dus moeilijk voor Les Liégeois om tevreden te zijn met hun aanvallende spelers. Deze kleine aanvallers waren vaak de kracht van een Standard-ploeg zonder creativiteit. Hier is een terugblik op enkele koplopers die voor Sclessin hebben gespeeld.

Vier seizoenen zonder een punt voor Standard Luik

De problemen van Standard om het vertrouwen van hun centrumspits te ontwikkelen, zijn niets nieuws. Vorig seizoen werd Philip Zinckernagel de redder van zijn troepen door tien doelpunten te maken vanaf zijn flank of als aanvallende middenvelder. Achter hem stond Noé Dussenne op de derde plaats, met 5 rozen. Vleiend, maar vooral tekenend voor een echt probleem bij Les Rouches. In het seizoen 2021-2022 was de situatie nog zorgwekkender. Alleen Denis Dragus scoorde meer dan vijf doelpunten (noot van de redactie: 6). Achter hem waren er vier met drie doelpunten en vijf met twee.

Het jaar daarvoor was Selim Amallah de aangewezen doelpuntenmaker. De Marokkaan wist vijftien keer de keeper van de tegenstander te verslaan. Het was een gelukje voor de man die het vaakst speelde in de steun van Joao Klauss en Felipe Avenatti (respectievelijk 6 en 3 doelpunten). Zijn eerste achtervolgers waren bovendien geen topspitsen, maar flankspelers als Jackson Muleka, Michel-Ange Balikwisha en Maxime Lestienne. De laatste van hen was het jaar daarvoor als Gouden Stier geëindigd met een totaal van tien doelpunten. Nog steeds een mager aantal voor een club als Standard Luik.

Renaud Emond laatste echte doelpuntenmaker

Vaak bekritiseerd, soms zelfs bespot. Toch heeft Renaud Emond de Mosanen goede diensten bewezen. In 2018-2019 scoorde de Virtonaar maar liefst 16 doelpunten tijdens het seizoen. De middenvelder was in staat om druk te zetten op de verdediging van de tegenstander en zo zijn ploeg te helpen doorbreken. Meer hadden Moussa Djenepo en Razvan Marin op dat moment niet kunnen wensen. Emond was gul in zijn inspanningen en werkte veel achter de schermen. Sommige mensen waren geamuseerd door zijn relatieve discretie, totdat de Phoenix uit zijn asgrauwe doos kwam.

Orlando Sa, de beste topspits van de afgelopen jaren?

Het jaar daarvoor had Renaud Emond vijftien doelpunten gemaakt, net voor Orlando Sa’s dertien. De Portugees was waarschijnlijk iets minder voorspelbaar dan de Belg. Hij was eenmalig international voor zijn land en had ook ervaring in de Premier League. Sa was iets meer een balafpakker dan Emond en slaagde erin om de anderen om hem heen meer aan het voetballen te krijgen. In grote wedstrijden, zoals de Clasico of de Waalse derby, was hij ook beslissend.

Reden te meer om hem de laatste spits van Standard de Liège te maken. In afwachting van het ontwaken of opbloeien van Wilfried Kanga? We zullen het de komende weken moeten afwachten.

De notering voor een doelpunt van Kanga zaterdagavond tegen Charleroi is 2.85. Beleef de spanning van deze wedstrijd nóg intenser met Ladbrokes.be!