NBA: Victor Wembanyama favoriet voor rookie van het jaar?

Van Victor Wembanyama, de eerste keus in de laatste NBA-draft, werd verwacht dat hij een van de grootste attracties van het seizoen zou worden. Zelden heeft een nieuwkomer zoveel aandacht op zich gevestigd nog voordat hij zijn eerste stappen in de Amerikaanse hoofdklasse had gezet. Zijn team van de San Antonio Spurs staat dan wel onderaan het klassement, maar zijn individuele record blijft indrukwekkend voor een eerstejaarsspeler. Met zijn lengte van 2,23 m breekt het Franse fenomeen alle records op het gebied van vroegrijpheid en is hij duidelijk de favoriet voor de titel van rookie van het jaar.

Een vroegrijp fenomeen en koning van de double-double

Victor Wembanyama hoefde niet lang te wachten om de geschiedenisboeken van de NBA in te gaan. De 19-jarige speler uit de Yvelines heeft al een record op zijn naam staan. Met acht opeenvolgende double-doubles werd hij de jongste speler in de geschiedenis die dit voor elkaar kreeg. Daarmee versloeg hij Dwight Howard, die er zeven had in 2005, in zijn eerste NBA-seizoen bij de Orlando Magic.

Ondanks de opeenstapeling van nederlagen is het talent van de Fransman niet onopgemerkt gebleven. Victor Wembanyama werd geprezen door Lakers-ster LeBron James. “Er is niets veranderd ten opzichte van wat ik een tijdje geleden zei, hij is echt een speciaal talent.” De experts vergeleken Wembanyama’s debuut destijds al snel met dat van LeBron. Met een gemiddelde van 19 punten en 11 rebounds na 24 wedstrijden is de Fransman beter dan de King.

Een duel tussen Wembanyama en Holmgren om de titel van beste debutant

Victor Wembanyama staat momenteel bovenaan in verschillende individuele rookie-ranglijsten. Met name in punten, rebounds en assists (2e in de hele NBA). Ondanks deze dominantie zal de weg naar de titel van beste nieuweling van het seizoen niet zo eenvoudig zijn. De reden hiervoor? Concurrentie van Chet Holmgren.

De Amerikaanse vleugelspeler uit Oklahoma City heeft ook indruk gemaakt sinds het begin van het seizoen. Statistisch gezien zit hij Wembanyama op de hielen. Hij werd zelfs verkozen tot beste nieuweling van november, vóór ‘Wemby’.

Eén criterium in het bijzonder werkte in het voordeel van Holmgren: zijn succes met schieten. Met een gemiddelde van 52% (waarvan 37% van achter de driepuntslijn) was de Amerikaan effectiever dan de Fransman, die 43% schoot (en slechts 28% van de driepuntslijn).

NBA-ranglijst: Wembanyama benadeeld door teamresultaten

Holmgrens onderscheid kan ook worden verklaard door het betere collectieve record van zijn team. Terwijl de Spurs op de laatste plaats staan in de Western Conference, staat de Thunder momenteel op de tweede plaats en speelt de hoofdrol.

Spurs-fans waren in rep en roer en seizoenskaarten gingen als warme broodjes over de toonbank na de aankondiging van de komst van Victor Wembanyama. Hoewel ‘Wemby’ een waar spektakelstuk op het veld is geweest, is dat enthousiasme getemperd door de resultaten. “Ik wil zo snel mogelijk in de play-offs kunnen spelen,” zei hij na zijn aanstelling. Maar dat zal waarschijnlijk niet voor dit seizoen zijn. Een situatie die zou kunnen doorwegen bij het uitreiken van de individuele prijzen aan het einde van de campagne.