Unai Emery doet nog steeds wonderen bij Aston Villa

De tovenaar Unai Emery heeft alle middelen tot zijn beschikking om Aston Villa, een club uit de buitenwijken van Birmingham, aan een titel te helpen ter gelegenheid van hun 150-jarig bestaan.

Aston Villa, een nieuw sprookje in de maak met Unai Emery?

Kan Aston Villa in de voetsporen treden van Leicester, dat kampioen van Engeland werd in 2016? Natuurlijk maken de Villans deel uit van het meubilair van de Premier League. Als we ze vergelijken met Vardy en zijn ploegmaats in 2016, dan is dat meer voor de verrassende gaststatus aan de top van de ranglijst. De club, opgericht in 1874, is al sinds het begin een vaste waarde in de Premier League. Maar de laatste van de zeven titels dateert van 1981, wat lang geleden is.

Twee mannen zijn verantwoordelijk voor hun aanwezigheid aan de top na zeventien competitierondes: de Egyptische voorzitter Nassef Sawiris en de Spaanse coach Unai Emery. In augustus 2019, aan de vooravond van de terugkeer van de club in de Premier League, bezat de Egyptische miljardair, in samenwerking met de Amerikaanse miljardair Wes Edens binnen NSWE, 100% van de club.

Een man van bekers

Villa Park zou opnieuw in de wolken kunnen zijn. Maar om het sausje te laten beklijven, moesten ze een zeldzaam juweeltje vinden om de spelers te leiden. Het experiment met Steven Gerrard liep op niets uit en in oktober 2022 arriveerde de Spaanse tovenaar Unai Emery bij de Lions.

Unai Emery is een echte magiër die naam heeft gemaakt als coach door Sevilla naar de top van Europa te brengen. Onder zijn leiding wonnen de Andalusiërs drie Europa League-titels op rij (2014, 2015, 2016).

Het was genoeg om de aandacht te trekken van PSG uit Qatar, dat hem graag het huzarenstukje zien herhalen met de Beker met de Grote Oren. Tijdens zijn twee jaar in Parijs bewees Emery dat hij een Cup-man was, maar ze bleven puur Frans. Hij verliet het Parc des Princes met de Franse competitietitel. Maar de Champions League keerde hem de rug toe.

Toen wierp Arsenal een oogje op hem en met de Gunners werd hij finalist in de Europa League. Maar aan die ervaring kwam een einde toen de Londense club hem ontsloeg nadat hij in de Europa League had verloren tegen Eintracht Frankfurt.

Villarreal ging op zoek naar hem om het seizoen 2020-2021 te beginnen. En zoals gebruikelijk leidt Emery de club naar het einde van hun favoriete competitie, de Europa League. De Spaanse club versloeg Arsenal in een spannende strafschoppenserie. Doelman Rulli redde de 11e strafschop van David De Gea. Voor Emery was het de vierde keer dat hij de trofee won. En voor Villarreal is het hun allereerste Europese trofee.

Aan de romance met de Spaanse club kwam een einde toen de coach eenzijdig aankondigde dat hij in oktober 2022 zou vertrekken.

Emery laat alles vallen voor Aston Villa

Zijn 4-2-3–aanpak trok een andere club aan. Dit keer was het Aston Villa. Ondanks de bijna onbeperkte middelen van zijn voorzitter, kwijnt de club uit Birmingham weg op de 14e plaats. Steven Gerrard is net ontslagen om plaats te maken voor de Spaanse tovenaar. Deze laatste zal de Villans naar een benijdenswaardiger positie brengen, namelijk de 7e plaats. Het salaris van de Spaanse coach wordt geschat op ongeveer €7 miljoen. En met deze positie kan Aston Villa dit seizoen uitkomen in de Conference League.

Sinds het begin van het huidige seizoen heeft Aston Villa aansluiting gevonden bij de beste ploegen in de Premier League. Momenteel staan de Villans op gelijke hoogte met Liverpool, hebben ze slechts één achterstand op Arsenal en is er een klein gat ontstaan met de rest van het peloton.

Voor BBC-journalist Phil McNulty zou een mogelijke Villa-titel net zo’n grote verrassing zijn als die van Leicester in 2016. “Maar niemand kan twijfelen aan hun recht om daarboven te staan onder een uitzonderlijke manager in Unai Emery, dus waarom niet?”, zegt de pundit en hij voegt eraan toe: “Je kunt er zeker van zijn dat als Emery het gevoel heeft dat hij in januari versterkingen nodig heeft om de uitdaging voort te zetten, ze hun best zullen doen om die te halen.”

En het zijn zeker niet Youri Tielemans en Leander Dedoncker die deze journalist zullen tegenspreken. Naast Schotland-aanvoerder John McGinn staat niemand minder dan de Argentijnse doelman Emiliano Martinez tussen de palen. Dibu is ook winnaar van de Gouden Handschoen op het afgelopen WK. Voor zijn prestaties werd hij uitgeroepen tot beste keeper van de FIFA in 2022. Ook ontving hij de Yashin Trofee in 2023.

Voor Aston Villa staat dit bekend als bouwen op een solide basis.