Mannenbiatlon: waarom is Noorwegen zo dominant in de sport?

Sinds het begin van het seizoen zijn het bijna alleen maar Noren in het mannenbiatlon.Hoe kunnen we dit fenomeen verklaren, waar in Noorwegen geen einde aan lijkt te komen? Hier is een voorlopige verklaring.

Noorse mannen domineren mannenbiatlon

Dit seizoen lijkt de vergelijking om te winnen in de mannen biatlon eenvoudig. Wees Noors of… Duits. In de individuele onderdelen hebben de Scandinaviërs vier overwinningen tegen de drie van de Duitsers. Op papier niets om je zorgen over te maken. Aan de andere kant, waar het wel zorgwekkend is, tenminste in termen van spanning, is het algemene klassement. Achter Johannes Boe, die al op koers lijkt voor nog een titel, staan er maar liefst vier andere Noren in de top vijf. Ooit leider, de Duitser Philipp Nawrath, staat nu op de zesde plaats. Net voor een andere Noor, Vetle Christiansen. Fataal genoeg laten de gebroeders Boe niets over aan hun rivalen in de ploegkoersen. En de trend zal waarschijnlijk niet veranderen.

Fluorideverbod: een echt voordeel voor Noorwegen?

Het was de grote vraag van het voorseizoen. Het verbod op fluoride leek veel kaarten op losse schroeven te zetten. Hoe konden de westerse landen de Scandinaviërs, die bedreven zijn in ontwikkeling en anticipatie, het hoofd bieden? En als de eerste elementen van het antwoord in de voorbereiding het ergste deden vermoeden, was het eerste weekend in Ostersund geruststellend. Met hun ski’s in de hand leken de Noren geen groter voordeel te hebben dan vorig jaar. Wat wel veranderde, was de dichtheid die ze wisten op te bouwen tijdens de skitijden. Dat Johannes Boe of Johannes Dale in dit opzicht de topplaatsen veroverden, is nauwelijks verrassend. Dat bijna de hele Noorse selectie bij elke wedstrijd in de top 10 staat, is zelfs nog verrassender. Alleen Sturla Laegreid blijft op respectabele afstand. Het is een chronisch probleem met deze scherpschutter.

De beste skiër was echter geen Noor. Het was Sebastian Samuelsson die op de ski’s het grootste verschil wist te maken. Zijn landgenoot Martin Ponsiluoma verkleinde het gat ook met een vijfde plaats, terwijl Quentin Fillon Maillet, Jeremy Finello en Nawrath de niet-Noorse delegatie in de top tien completeerden. Een teken dat er (wat) ruimte is op de baan.

Gezonde ‘Noorse’ emulatie

Met zoveel kwaliteitsatleten is het aantal plaatsen schaars. En dat geldt ook voor gemiste kansen. Net als andere grote landen heeft Noorwegen zes quota in de individuele onderdelen. Het probleem is dat dit grote land van de discipline ongeveer tien biatleten heeft die zich met de besten kunnen meten. De Noren hebben daarom geen recht om fouten te maken wanneer ze zich opstellen in het wereldcircuit. Met het risico dat ze de week erna degraderen naar de IBU Cup.

Mannenbiatlon: is de schietbaan de enige manier om Noorwegen te verdringen?

Dat betekent niet dat de Noorse armada onoverwinnelijk is. De Duitsers zullen je niet anders vertellen. Om ze te verslaan, is het recept niet al te ingewikkeld. Beperk de schade op de baan en schiet vooral beter. En het is ongetwijfeld achter het geweer dat Noorwegen minder sereen lijkt. Met een slagingspercentage van 86% voor de doelen deed Johannes Boe het bijvoorbeeld 2% minder goed dan vorig jaar. Het probleem is dat zijn grootste rivalen dezelfde trend volgen. De Fransman Quentin Fillon Maillet skiet langzamer en schiet minder goed. Toch is hij de enige die zich met Boe kan meten voor een seizoen in 2021-2022.

Om Noorwegen te verslaan, moet de concurrentie consistenter en vooral dichter worden. Dat zijn de twee dingen die de Noren momenteel zo sterk maken.