Maxime Dupé op weg naar de exit door Schmeichel?

In de tweede helft van het seizoen 2022-2023 was er al een duel tussen de palen van Sporting Anderlecht. Hendrik Van Crombrugge, kapitein van de Mauves, betaalde de prijs. Officieel was het zijn gulzig salaris dat hem naar de uitgang duwde. Onofficieel moest Anderlecht plaats maken voor een wonderkind: Bart Verbruggen. De Nederlander bleef in de zomer van 2022 met de belofte dat hij zo snel mogelijk zijn kans zou krijgen. Iedereen bij Neerpede wist dat zodra hij die zou krijgen, hij die zou grijpen – en dat deed hij ook… dus na 6 maanden hoogvliegen verliet hij RSCA al voor Brighton & Hove Albion.

Als gevolg daarvan vertrok Van Crombrugge ook van Brussel naar Genk, waardoor Sporting zonder keeper kwam te zitten. Gezien het grote belang van Verbruggen voor de vooruitgang van Anderlecht, met name in Europa, was dit de belangrijkste taak voor Jesper Fredberg aan het begin van de zomer. Met zijn kenmerkende flair vond hij een goedkope optie. Die optie was Maxime Dupé, die gratis overkwam van Toulouse. Dupé, een leerling van Fabien Barthez, een held tegen PSG en bekerwinnaar, heeft een prima CV.

Is Maxime Dupé de dupe geworden?

De start van het competitieseizoen van RSC Anderlecht was inhoudelijk wisselvallig. Maar als er iemand aan kritiek ontsnapt is, is het Maxime Dupé wel. In een heel andere stijl dan Bart Verbruggen, natuurlijk. Maar de Fransman is kalm en communiceert goed met zijn verdediging. Hij mist misschien een paar luchtaanvallen, maar soms redt hij Anderlecht. Zoals in Genk, waar zonder een 5-sterren redding van Dupé, het niet Anderlecht was geweest dat de score had geopend.

Maar naarmate de mercato vordert, wordt één ding duidelijk. Anderlecht heeft ook een tweede doelman nodig. Colin Coosemans stelde niemand gerust in het voorseizoen en de keepers van RSCA Futures missen het talent van Verbruggen. De komst van een concurrent voor Dupé werd daarom verwacht, want zowel Fredberg als Riemer benadrukken het belang van een kern waarin posities worden verdubbeld. Niemand verwachtte echter de identiteit van de nieuwkomer. Op 5 september, op de gong van de zomermarkt, werd Kasper Schmeichel Mauve. Op 37-jarige leeftijd, met een euro aan het einde van het seizoen, is niemand… voor de gek gehouden: Dupé was niet langer voorbestemd om nr. 1 te blijven. Brian Riemer en Jesper Fredberg worden de nieuwe eerste keus van hun landgenoot Sporting.

Schmeichels vorm zwaar bekritiseerd

Afgezien van vriendjespolitiek had de komst van Kasper Schmeichel als een coup beschouwd kunnen worden. De Deen, kampioen van Engeland in 2016, is meer dan alleen een ‘zoon van’. Hij is zelf een legende geworden met bijna 100 caps voor Denemarken. Maar dat was daarvoor. Voor een wisselvallige periode bij OGC Nice, waarin Schmeichel evenveel geweldige reddingen als grove fouten maakte. De arrogante houding van de keeper van Nice leverde hem vooral het respect van de kleedkamer op. Hoe zal hij passen in een ploeg waar Maxime Dupé al deel van uitmaakt?

Erger nog, Kasper Schmeichel zag er verre van scherp uit toen hij aankwam bij Anderlecht. Maar Riemer gooide hem zo snel mogelijk in het diepe. Tegen Club Brugge nota bene. Niets te melden voor een paar wedstrijden: geen fatale fouten, geen beslissende reddingen. Maar één manier om terrein te winnen, is je tegenstanders te zien terugkrabbelen. En Dupé verloor punten in de Belgische beker tegen Standard. Hij was niet geruststellend, zeker niet geholpen door de context. De publieke opinie, vijandig tegenover Schmeichel, was tanende.

Carl Hoefkens hielp, onbewust, (een beetje) mee: de ‘onzorgvuldige’ video gepost door Standard waarin hij de spot dreef met de fysieke conditie van de Anderlecht-keeper (“Mik op de hoeken, deze keeper kan niet springen”) veroorzaakte controverse. Toeval of niet? Sinds die opmerkingen was Schmeichel min of meer onberispelijk. Tegen Antwerp, Genk en Cercle maakte hij niet alleen geen fouten, hij was ook beslissend. Vooral zijn voetenwerk maakte het verschil. Het was een van zijn beste argumenten in het nu gewonnen duel van Maxime Dupé.

Maxime Dupé: lijkt een vertrek waarschijnlijk?

De voormalige Toulouse-man zal daarom het mikpunt van de grap zijn geweest. Maar zelfs als de dobbelstenen geladen waren, is een Schmeichel in zijn huidige vorm een betere keeper dan Maxime Dupé. Het proces kan worden bekritiseerd, maar het resultaat is onmiskenbaar. Jesper Fredberg weet waarschijnlijk dat de beste oplossing deze winter een vertrek van zijn nummer 2 zou zijn. Hij zou dan vervangen moeten worden door een kwaliteitskeeper, maar wel eentje die zijn rol kent. Een jonge keeper die Kasper Schmeichel op de middellange tot korte termijn kan vervangen. De Deen is hier niet om te blijven, ook al heeft hij theoretisch een optie voor nog een jaar na juni 2024.

Maxime Dupé zal Brussel bitter verlaten. Getroost door de genegenheid van een publiek dat hem altijd heeft gesteund, maar ook het onvermijdelijke is gaan accepteren. De directie van RSCA heeft zwaar ingezet op het dossier Schmeichel. Vriendjespolitiek is het soort dingen dat een kleedkamer pijn kan doen. Gelukkig heeft de lieveling ook zijn weddenschap gewonnen…