Wereldkampioenschap darts: wie zijn de 4 halve finalisten?

Luke Humphries uit Engeland is de enige van de grote favorieten die nog kans maakt op de ultieme titel bij de PDC (World Dart Championship). Zoals we allemaal weten, kan er van alles gebeuren in deze sport. De Nederlander van Gerwen leerde dit zondag op de harde manier toen hij in de kwartfinale uitviel. Eerder in het toernooi beet ook nummer 1 van de wereld Michael Smith in het stof met een 4-0 vernedering.

Humphries: de laatste ‘grote’ naam

De reis van Humphries naar dit punt is allesbehalve soepel verlopen. Hij kwam meerdere keren heel dicht bij een uitschakeling. Tegen de jonge Duitser Pietreczko kwam hij terug van een 3-1 achterstand om met 4-3 te winnen. Tegen zijn vriend Joe Cullen kwam hij nog dichter bij huis toen zijn tegenstander zichzelf een serie ‘matchdarts’ gaf zonder ooit te finishen. Hij was onze favoriet aan het begin van het toernooi en op het moment van schrijven zou elk ander resultaat dan een overwinning van Humphries in dit toernooi een grote verrassing zijn.

Rob Cross vliegt onder de radar

Zonder iets te zeggen tegen iemand, is Rob Cross niet zo ver verwijderd van een 2e wereldtitel. Hij heeft een groot voordeel ten opzichte van zijn rivalen, omdat hij de wereldtitel al heeft gewonnen. Cross behoort nooit tot de favorieten, maar is desondanks duivels effectief. Zijn laatste overwinning is daar het bewijs van. Met een 4-0 achterstand tegen Dobey dacht iedereen dat hij zou worden uitgeschakeld in het toernooi. Hij moet de enige zijn geweest die er nog in geloofde, en terecht. Een uur later klom hij weer omhoog en haalde hij Dobey in om een plaats bij de laatste vier op dit wereldkampioenschap op te eisen.

Hij heeft een mooi gemiddelde van 100,70 punten uit 3 darts en een slagingspercentage van 20/35 (57%) op de dubbele exit in zijn laatste wedstrijd. Het is niet onmogelijk dat Cross de trofee op de avond van 3 januari in ontvangst zal nemen.

De verrassing van Williams

Hij ziet eruit als een kleine baby, ook al heeft hij de bouw van een rugbyspeler. Scott Williams van Engeland is bezig aan de grootste prestatie uit zijn carrière. In tegenstelling tot de eerste 2 was hij niet geplaatst en dus niet beschermd in de eerste ronde. Dit lijkt misschien niet veel, aangezien darts geen fysieke sport is (hoewel het dat wel is), maar de emotionele lading die ontwikkeld moet worden om een wedstrijd te winnen, eist zijn tol van het lichaam.

Wat er ook gebeurt, hij blijft de speler die van Gerwen uit het toernooi sloeg. Wat een klinkende prestatie is in de dartswereld. Maar als je zo’n prestatie neerzet, wil je eigenlijk altijd meer. In het geval van een eindoverwinning zou dat een aardbeving zijn in de dartswereld.

De grootste prestatie in de geschiedenis van het darts?

Als je op dit artikel hebt geklikt, is het bijna zeker voor hem. Luke Littler is de sportsensatie van het nieuwe jaar. In de dartswereld is iedereen gelijk. Het is één speler, 3 darts en één doel. Daarom hebben we botsingen gezien tussen jongens en meisjes, en zelfs wedstrijden met een leeftijdsverschil van 40 jaar.

Wat Luke Littler zo speciaal maakt, is zijn leeftijd en zijn vroegrijpheid. Als je naar hem kijkt, is het onmogelijk te geloven dat hij pas 16 is. En toch is hij dat. Littler is een echt dartsfenomeen en is hard op weg om een meer dan geloofwaardige wereldkampioen te worden.

Iedereen vraagt zich af hoe een 16-jarige omgaat met de druk van een wereldkampioenschap in een volle zaal. Het is duidelijk dat de druk niet te groot is voor Luke. Van de 4 overgebleven spelers is Littler de enige die dit toernooi nog nooit in de problemen is geweest. Hij heeft sinds het begin slechts 4 sets verloren. Ter vergelijking: Humphries heeft er 7 verloren en Cross 6, maar met één wedstrijd minder dan de jongeling.

Als Luke Littler wint, is dat de grootste prestatie in de geschiedenis van het darts. Een 16-jarige jongen die het wereldkampioenschap wint door bij zijn eerste optreden uit de kwalificaties te komen. De GOAT (Greatest of All Time) Phil Taylor heeft misschien de man gevonden die zijn troon kan overnemen.

Het programma

  • Rob Cross vs Luke Littler;
  • Scott Williams vs Luke Humphries.

Ontdek de noteringen bij Ladbrokes.be!