Rode Duivels: weinig vertrek verwacht in januari

Het jaar 2024 staat nog maar net in de kinderschoenen voordat we aan het grotere plaatje moeten gaan denken. Voor sommige van onze beste voetballers is de tijd rijp om te twijfelen. Wat moeten ze doen met EURO 2024 om de hoek in Duitsland? Blijven waar ze zijn, zelfs als dat betekent dat ze niet veel spelen? Of een nieuwe uitdaging aangaan, altijd riskant? Voorrang geven aan een clubcarrière of meer focussen op een hypothetische selectie? Het is een wreed dilemma voor sommige Rode Duivels, die er alles aan willen en moeten doen om in de best mogelijke conditie naar EURO 2024 te komen. In ieder geval kunnen sommigen van hen deze winter op zoek gaan naar een andere omgeving om coach Domenico Tedesco te overtuigen.

Een (Rode) Duivelse zomer

Laten we eerst even terugkijken voordat we de situatie individueel analyseren. Afgelopen zomer kende een duivelse uittocht van spelers van de Europese en zelfs mondiale transfermarkten. In totaal veranderden een dozijn Rode Duivels van thuishaven om verschillende redenen, sommige goed, sommige minder goed. Sommigen kozen voor een nieuwe, ambitieuzere en/of lucratievere uitdaging.

Onder hen waren een aantal grote namen, zoals Romelu Lukaku (Inter naar Roma) en Yannick Carrasco (Atlético naar het Saoedi-Arabische Al-Shabab). Er waren ook een aantal gevestigde spelers die een niveau hoger waren gekomen. Een voorbeeld is Jérémy Doku, die Rennes verliet om te exploderen bij Manchester City. Dit was ook het geval voor Dodi Lukebakio (van Berlijn naar Sevilla) en Loïs Openda, die een grote hit was bij Lens en nu hetzelfde doet bij Leipzig. Of Timothy Castagne, die van Leicester naar Fulham verhuisde.

De Ketelaere stapte terug om de sprong te wagen

En dan waren er nog al die veelbelovende spelers die het volgende niveau nog niet hebben bereikt. Spelers die soms deel uitmaken van Tedesco’s uitgebreide selectie, maar niet zeker zijn van hun plaats. Ook zij wilden weg om meer te spelen, of op een hoger niveau. Charles De Ketelaere, uitgeleend van AC Milan aan Atalanta Bergamo, is ongetwijfeld het beste voorbeeld.

Roméo Lavia (van Southampton naar Chelsea, waar hij lange tijd geblesseerd was), Olivier Deman (van Cercle naar Bremen), Mike Trésor (van Genk naar Burnley) en Thomas Kaminski (van Blackburn naar Luton Town) zaten ook in dezelfde situatie. En Thorgan Hazard, die bij Anderlecht aan de slag ging in een poging om verloren speeltijd bij Dortmund terug te winnen, mag nog niet vergeten worden.

Meunier en Batshuayi op zoek naar speeltijd

Wat kunnen we nog meer verwachten van deze wintermercato, die op 1 februari zijn deuren sluit in België? Misschien nog een paar transfers waarbij de Rode Duivels betrokken zijn, maar welke? Thomas Meunier, die tot nu toe weinig is gebruikt vanwege een spierblessure, zit in een lastig parket. Nu zijn contract bij Dortmund afloopt, is zijn situatie niet ideaal. Onlangs sloot hij de mogelijkheid om bij Borussia te blijven niet uit. Maar hij heeft ook de deur niet gesloten voor een vertrek.

Michy Batshuayi bevindt zich in een vergelijkbare situatie en is afgegleden naar de 3e plaats achter Lukaku en Openda. Bij Fenerbahçe speelt hij nauwelijks, ondanks enkele interessante statistieken (8 goals in 20 wedstrijden). Met nog zes maanden te gaan voor het einde van zijn contract hebben een aantal clubs, met name in Engeland (Everton?), hem gescout op zoek naar een koopje.

Bakayoko en Debast trekken interesse

Leander Dendoncker is te weinig gebruikt bij Aston Villa (119 minuten in de Premier League) en zou er goed aan doen om snel een nieuwe uitdaging aan te gaan. Maar aan kandidaten geen gebrek. En dan zijn er nog de mogelijke transfers die niet te maken hebben met het gebrek aan speeltijd, maar met de kwaliteit van de spelers. Zeno Debast is een belangrijke speler bij Anderlecht en veel mensen zijn in hem geïnteresseerd. Maar hij kan waarschijnlijk beter nog zes maanden in België blijven.

Johan Bakayoko, een monster bij PSV en getaxeerd op €40 miljoen, trekt veel belangstelling. Hij zou echter ook moeten blijven. Tot slot staan Arthur Theate (Rennes), Aster Vranckx (Wolfsburg) en zelfs Ameen Al-Dhakil (Burnley) regelmatig in de belangstelling. Het zou echter verrassend zijn als een van deze stappen werkelijkheid wordt, in ieder geval deze winter.