Asian Cup: Japan favoriet zonder Hayao Kawabe

Standard-speler Hayao Kawabe ontbreekt in de Japanse selectie en zal de kleuren van zijn land niet verdedigen. Met Mitoma, Machida en Minamino ziet Japan er desondanks goed uit.

Geen Kawabe op de Asian Cup

Aan het begin van de maand in Sclessin was de opluchting evenredig met het belang ervan. Hayao, die lang werd getipt om met zijn land deel te nemen aan de Asian Cup, bleef eindelijk in het Maasdok. Het was een verrassende sportieve keuze. Zeker aangezien de kleine aanvaller zo schitterde in een somber Standard. Met zes goals en twee assists in twintig competitieoptredens houdt de aanvallende middenvelder de vorm vast die hij vorig seizoen bij Zurich Grasshoper liet zien.

Die vorm zorgde ervoor dat hij in maart 2021 het nationale tricot aantrok in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zuid-Korea. Sinds het voorjaar van 2021 was hij een beetje van de radar verdwenen in Azië voor het tussenseizoen van 2023. In oktober kon hij dankzij zijn goede seizoensstart bij Les Rouches deelnemen aan een wedstrijd tegen Canada. In november viel hij echter weer uit en hij zal niet worden opgenomen in de selectie voor de Asian Cup van 2024. Frustrerend voor de 28-jarige, maar logisch gezien de sterren die deel uitmaken van de Samurai Blue-selectie.

De ‘Belgen’ in de Japanse selectie

Kawabe zit misschien niet in de Japanse selectie, maar andere spelers uit onze competitie wel. Tussen de sticks maakt Sint-Truiden-doelman Zion Suzuki een goede kans om te starten. Hij zal deelnemen aan zijn eerste grote wedstrijd voor het eerste team.

Een andere speler die in aanmerking komt voor een startplaats is Koki Machida van USG. Koki is sinds september niet meer uit de Japanse selectie geweest. Hij is nuchter en effectief in de achterhoede van Union en zal proberen zijn sereniteit en Europese ervaring over te brengen op zijn landgenoten. De man die voor de kopmannen van de Pro League speelt, heeft een voorsprong op een zekere Tsuyoshi Watanabe. De Gentse verdediger is een van de verrassingen in de Japanse selectie. Hij werd bijna vier jaar niet opgeroepen en maakte afgelopen november op het perfecte moment zijn rentree.

Mitoma, Endo, Minamino: Japan heeft ook zijn sterren

Van de 23 Japanse spelers die in Qatar aanwezig zijn voor de Asian Cup, spelen er slechts vijf in hun nationale competitie. Velen van hen hebben gekozen voor het Oude Continent en zijn prestigieuzere competities. Terwijl sommigen van hen relatief anoniem zijn, schitteren anderen voor hun clubs.

Kaoru Mitoma, een bekend figuur in Frankrijk sinds zijn tijd bij Union Saint-Gilloise, is een groot succes in de Premier League. De linkervleugelspeler is een aanvallende dynamo voor een Brighton-ploeg die net achter de grote jongens staat en heeft dit seizoen drie goals en vijf assists op zijn naam staan. Een andere aanvallende flankspeler die succesvol is in Europa is Takumi Minamino, die goede prestaties stapelt bij Monaco. Na een ingewikkelde periode bij Liverpool komt hij in goede vorm aan in Qatar.

Terwijl Minamino het moeilijk had op Anfield, gold dat niet voor zijn landgenoot Wataru Endo. De middenvelder verhuisde afgelopen zomer naar de Reds na een periode bij Sint-Truiden, voordat hij zijn sporen verdiende bij Stuttgart. Begonnen als invaller, heeft hij zich steeds verder ontwikkeld en heeft hij zich gevestigd in het hart van het team van Jürgen Klopp. Hij zal een cruciale rol spelen voor de Japanse verdediging.

De Samurai Blue werden in 2019 in de finale verslagen door Qatar en zullen er dit jaar op gebrand zijn om wraak te nemen. Een missie waaraan een flink aantal Belgische bekenden zullen deelnemen. Met uitzondering van Hayao Kawabe, die deelneemt aan de ommekeer van Standard Luik.