JPL-team van het moment: Standard ongeslagen sinds augustus

Na een zeer moeizame start van het seizoen heeft Standard de zaken omgedraaid. Focus op het team van het moment in de Jupiler Pro League.

Traag op gang voor Standard

Het amorfe en timide Standard van het begin van het seizoen lijkt ver weg. De ploeg die haar milt liet slepen zonder actie of zelfs maar reactie. Met slechts twee punten uit vijf wedstrijden zag de toekomst er somber uit aan de oevers van de Maas. De eerste aanwinsten van de zomer brachten niet het verhoopte licht, terwijl de zekerheden van vorig seizoen nog lang niet op hun best leken. Zes wedstrijden later staan Les Rouches weer 8e. Ongeslagen en vooral zegevierend in de duels met Brugge en Anderlecht. Zo maken de jongens van Carl Hoefkens naam. Er zijn verschillende redenen voor deze opleving. Hier is een poging om het uit te leggen.

Standard: Fantastische transfers

Waarnemers blijven het zeggen. Als Les Liégeois het beter doen, is dat grotendeels te danken aan het einde van de transferperiode. Steven Alzate, Isaac Hayden, Kamal Sowah en Moussa Djenepo hebben de Mosanen (opnieuw) versterkt. Dit tot grote vreugde van de fans en hun teamgenoten. Naast hun kwalitatieve- en statistische bijdragen, is het vooral hun invloed die de druk op de hele ploeg heeft verlicht. Wilfried Kanga, Hayao Kawabe en Isaac Price, die tot dan toe onderbelicht waren gebleven, hebben onder Carl Hoefkens nieuw leven ingeblazen.

Natuurlijk zijn deze mooie aanwinsten niet zonder slachtoffers. Aiden O’Neill, Romaine Mundle, Noah Ohio en zelfs William Balikwisha moeten het nu doen met kruimels. Voor de laatste twee is de situatie extra frustrerend omdat ze hun basisplaats aan het eind van vorig seizoen leken te hebben verdiend. Toch moet gezegd worden dat Standard geen gebrek aan hen heeft deze dagen.

Een publiek dat wacht op een terugkeer naar vorm

De Luikenaars, die de reputatie hebben tot de meest fervente supporters van ons platte land te behoren, hebben de voorbije weken niet nagelaten hun steentje bij te dragen. De taak zag er echter niet gemakkelijk uit. Verslagen door Union Saint-Gilloise en Cercle Brugge, toonden de bezoekers geen spirit meer in hun gelijke spelen tegen RWDM en Westerlo. Ze moesten wachten tot 8 oktober om hun ploeg te zien winnen op Sclessin, maar het was zeker het wachten waard. Geconfronteerd met hun voormalige coach Ronny Deila, zetten Zinho Vanheusden en co hun thuishonk in vuur en vlam. De stilte rond het schot van Isaac Price werd snel vervangen door een oorverdovend lawaai zodra de bal achterin het net lag.

Twee weken later, tegen rivalen Andersen, spoorde het thuispubliek de thuisploeg aan voor een wilde tien minuten. Met een 0-2 achterstand kwam Standard terug op voorsprong toen er doelpunten werden gescoord en hun trouwste fans meezongen. Deze nieuwe twaalfde man zou wel eens belangrijk kunnen blijken in de komende weken.

Standard: Een wedstrijd die zijn vruchten afwerpt in de Pro League

De mannen van Standard, die aan het begin van het seizoen niet konden winnen, lijken de sleutel te hebben gevonden. Ze staan verdedigend altijd sterk en geven weinig weg. Twee maanden geleden waren ze niet aanwezig in het strafschopgebied van hun tegenstanders. Maar nu lijken ze veel meer geïnspireerd. Het spel gaat sneller van de ene flank naar de andere en er is veel meer slagkracht. Marlon Fossey en Djenepo leveren veel voedsel voor Kanga, die niet altijd even vaardig is, maar wel een echte lastpost in de verdediging. Tot slot lijkt het gevaar overal vandaan te komen, met middenvelders als Alzate en Kawabe en een zekere Nathan Ngoy, een verdediger die scoorde tegen Anderlecht. Zelfs tijdens de zomerstorm leek Carl Hoefkens altijd kalm en vol vertrouwen in zijn spelplan. Misschien had de voormalige Brugse mentor gelijk.

Kan Standard dit weekend voor een verrassing zorgen tegen Gent? Wedden bij Ladbrokes.be!