Senegal – Kameroen: voorspellingen voor een Afrikaanse topper

Senegal-Kameroen is een wedstrijd die al zijn beloften op de Africa Cup of Nations 2024 moet waarmaken. Het is een botsing van stijlen en sterren die op zijn minst een blik verdient in deze zeer competitieve groep C, die ook Guinee en Mali omvat. En zeker hier in Europa, waar de overgrote meerderheid van de betrokken spelers speelt: 17 van de 24 voor de Lions of Teranga, 20 van de 27 voor de Indomitable Lions! Deze wedstrijd, die vrijdag vanaf 18:00 uur plaatsvindt in het Charles-Konan-Banny-stadion in Yamoussoukro (Ivoorkust), plaatst de twee favorieten van de groep tegenover elkaar. De twee grootste landen ook. Qua voetbal natuurlijk.

De titelverdedigers staan tegenover de vijfvoudige winnaars

Senegal, winnaar van de laatste editie van de African Cup of Nations, gespeeld in Kameroen, is de titelverdediger met scherpe tanden. De ploeg van Sadio Mané maakte in de openingswedstrijd korte metten met Mali (3-0). De doelpunten kwamen van Pape Gueye en Lamine Camara, die twee keer scoorde. Kameroen zegevierde al vijf keer in deze competitie. Alleen Egypte, met zeven Afrikaanse titels op hun naam, deed het beter.

De laatste keer dat Kameroen won was in 2017 onder Hugo Broos. Maar vandaag staan de Ontembare Leeuwen met de rug tegen de muur. Ze werden door Guinee op een 1-1 gelijkspel gehouden nadat ze halverwege de wedstrijd een numeriek overwicht hadden. “We hebben gewoon niet gescoord”, zei doelman André Onana. “We konden onze kansen niet verzilveren, maar we gaan groeien in dit toernooi.”

Senegal overweldigende favoriet, Mané hoog aangeschreven

Wat weddenschappen betreft, is Senegal favoriet met een notering van 1,9 voor een overwinning bij Ladbrokes. Een overwinning van Kameroen zou 4,5 keer de inzet opleveren. Wij zouden echter eerder geneigd zijn om een gelijkspel aan te raden, gewaardeerd op 3.05 tegen 1. Ook wat betreft de doelpuntenmakers zijn er een aantal goede noteringen. Sadio Mané, scorer van 39 doelpunten in 97 optredens voor zijn land, stelt zelden teleur. Ook al is hij al 31 en speelt hij nu voor Al-Nassr in Saoedi-Arabië, hij scoort nog steeds regelmatig.

En van die 39 doelpunten heeft hij er 14 gemaakt vanaf de penaltystip (en er 3 gemist voor zijn land). Op 16 oktober 2023 maakte hij er één tegen André Onana in een vriendschappelijke 1-0 overwinning tegen Kameroen. Zijn notering voor een doelpunt is 3,15 tegen 1, terwijl die van Lamine Camara 6,8 tegen 1 zijn en zelfs 45 tegen 1 voor een set.

Toko Ekambi, een dubbel die veel zou opleveren

Maar laten we het ook hebben over Kameroen, voor wie een vernietigende reactie wordt verwacht. Toulouse-aanvaller Frank Magri (24), de maker van zijn eerste doelpunt tegen Guinee, wordt gewaardeerd op 5,6 tegen 1 als hij opnieuw scoort. Zijn teamgenoot Karl Toko Elkambi (Abha Club, Saoedi-Arabië) speelt in een meer centrale rol en kan 6,4 keer zijn inzet opstrijken voor één doelpunt. Net als Camara kan de aanvaller van Kameroen wedders 45 keer hun inzet opleveren als hij twee keer scoort.

Wat als Kameroen de groep wint?

Over het algemeen is het mogelijk om te wedden op de groepswinnaar. Senegal, dat in 2019 ook al in de finale werd verslagen door Algerije, staat op 1.25. Kameroen volgt op 4.45. Maar dan moeten ze vrijdag wel winnen van Senegal. Tot slot sluiten Guinee en Gambia het gat met een waardering van 10 en zelfs 51 tegen 1, wat nog steeds erg onwaarschijnlijk lijkt.

Tot slot is het voor degenen met een langetermijnvisie ook mogelijk om een eindzege in de Africa Cup of Nations te voorspellen. Volgens de bookmakers is Senegal samen met Marokko favoriet met een notering van 5,5 tegen 1, gevolgd door Ivoorkust (6,5) en Algerije (11). Kameroen staat op een voorlopige 6e plaats met een weddenschap die 15 keer de inzet zou opleveren. Net als Nigeria…