Will Still: de coach die Reims transformeerde

Will Still arriveerde in het noorden van Frankrijk zonder veel ervaring als hoofdtrainer. Maar hij heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop dingen worden gedaan bij Stade de Reims.

Reims in de Ligue 1

Reims staat momenteel net buiten de top vijf in Ligue 1, maar begint zich langzaam maar zeker te profileren als één van de sterkste ploegen in de Franse competitie. De ploeg uit Reims, die in staat is om hoger geklasseerde teams zoals Monaco zaterdag te verrassen, positioneert zichzelf als geloofwaardige kanshebbers voor Europese plaatsen. Deze nieuwe ambities dragen de stempel van één man: Will Still. De man met roots in België en Engeland is druk bezig een solide reputatie op te bouwen aan de overkant van het Kanaal.

Aangekomen bij Reims voordat hij onoverwinnelijk werd

Nadat hij in 2021 aan de slag ging bij Stade de Reims, keerde Will Still terug naar België met Standard Luik. De reden is logisch. Ingeschreven bij ons voor zijn UEFA-proflicentie, moest de tacticus veel reizen. Zijn verblijf aan de oevers van de Maas was echter van korte duur. Aan het einde van het seizoen 2021-2022 werd hij teruggeroepen naar Champagne. Een paar maanden later, op 13 oktober 2022, werd hij aangesteld als T1 na het ontslag van Oscar Garcia.

Hij was nog een leerling en had niet het vereiste diploma voor de functie. Als gevolg daarvan kreeg zijn club een boete van 25.000 euro per wedstrijd. Het was een gok op de toekomst en ze hadden gelijk. Toen hij aankwam, paste de geboren Brabander zich meteen aan. Zijn methode paste perfect bij zijn groep. De wedstrijden volgden elkaar op en leken vaak op elkaar. Pas toen hij voor de 18e wedstrijd op de bank zat, zag hij zijn ploeg verliezen. Het Stade Auguste-Delaune ging van bijna degradatie naar de 6e plaats.

Een coach met een nerdachtergrond

Volgers zijn gepassioneerd over een coach die bijna zonder ervaring aankwam. Still, die altijd speels is in zijn communicatie, legt uit dat zijn vaardigheden voortkomen uit het spelen van videogames. Football Manager en Championship Manager. Meer was er niet nodig voor de pers om hem als een geek-coach te bestempelen. Will Still weerlegt dit idee snel. “Het is een mythe die ontkracht moet worden. Natuurlijk zijn kwalificaties belangrijk en ik ben niet zomaar een nerd die Football Manager heeft gespeeld. Ik ben niet zomaar in Reims van achter mijn computer beland,” legde de Belg uit tijdens de persconferentie.

De sleutel tot zijn Ligue 1-succes bij Reims?

Dus hoe verklaar je dit plotselinge en vroegrijpe succes voor een 31-jarige die nauwelijks contact had gehad met de professionele wereld? Zijn jonge leeftijd zou wel eens een van de redenen kunnen zijn voor zijn razendsnelle opkomst. “Ik spreek dezelfde taal als mijn spelers. We luisteren naar dezelfde muziek, hebben dezelfde interesses en gebruiken dezelfde sociale netwerken. Vaak zijn de discussies die ik in de kleedkamer hoor dezelfde discussies die ik met mijn maten heb als we samen een hapje gaan eten of uitgaan. Dat is duidelijk een voordeel,” legt Will Still uit.

Er zijn veel voorbeelden van deze medeplichtigheid op sociale netwerken. Twee maanden geleden nam de mentor uit Reims deel aan een spel dat werd gefilmd door TF1. Hij won de wedstrijd bij de allereerste poging en zijn spelers raakten in vervoering.

Een aantrekkelijke speelstijl bij Stade de Reims

Hoewel ze concurreren met de besten in Frankrijk, zijn de spelers van Reims niet het type dat een wedstrijd afwijst. Volgens de statistische tool Whoscored blijven ze zelfs aanvallen als ze voor staan op doel. De applicatie geeft ook een overzicht van de sterke punten van Stade de Reims. Ze zijn bedreven in pressing en isoleren graag hun flanken, zodat ze een één-op-één spel kunnen spelen. Will Still en zijn spelers proberen ook de hele breedte te bezetten voordat ze diep spelen.

Dus zo heeft Will Still Reims veranderd. Een directe, moderne speelstijl versterkt door een naadloze samenwerking. Het maakt niet uit wie zijn verre nerdverleden amusant vindt.