Een verrassende groepsfase van de Africa Cup of Nations 2024

De groespase van de Africa Cup of Nations werd woensdag afgesloten. Welke conclusies kunnen we trekken in de aanloop naar de achtste finales van de Africa Cup of Nations 2024? Wat waren de verrassingen en teleurstellingen tot dusver?

Een terugblik op de groepsfase van de Africa Cup of Nations 2024

De Africa Cup of Nations 2024 ging op zaterdag 13 januari van start en het is nu al een spannend toernooi. De groepsfase begon met 24 teams en heeft een aantal verrassingen opgeleverd. Niet alle aangekondigde favorieten voor de competitie zijn komen opdagen. Zelfs Ivoorkust, dat thuis speelt, had een gecompliceerde start van het toernooi.

Nadat ze hun openingswedstrijd tegen Guinee-Bissau met 2-0 hadden gewonnen, volgden twee nederlagen tegen Nigeria (0-1) en Equatoriaal-Guinea (4-0). Als de Ivorianen desondanks bij de laatste 16 van hun Afrika Cup zitten, is dat als de op drie na beste ploeg. Kwalificatie door het oog van de naald moet een vernederende ervaring zijn voor het gastland.

Grote namen door de mand

Ivoorkust mag dan wel de groepsfase hebben gehaald, maar dat geldt niet voor andere zwaargewichten in het Afrikaanse voetbal, Algerije in het bijzonder. Aangeprezen als een van de favorieten voor de Africa Cup of Nations 2024, kregen de Fennecs hun voet tussen de deur als nooit tevoren. Gelijkspelen tegen Angola (1-1) en Burkina Faso (2-2) gevolgd door een verrassingsnederlaag bij Mauritanië (1-0) stuurde de mannen van Djamel Belmadi eerder naar huis dan verwacht. Het was een uitschakeling die de bondscoach zijn baan kostte.

Ook Ghana zag zijn campagne eindigen in de groepsfase, met, net als Algerije, een record van 2 punten op 9. De Black Stars werden al vroeg verslagen door Kaapverdië en konden hun gelijke spelen tegen Egypte (2-2) en Mozambique (2-2) niet verbeteren.

Hetzelfde gold voor Tunesië, dat ook eindigde met 2 op 9. De Carthage Eagles werden eerst verslagen door Namibië (0-1), dat nog nooit eerder een wedstrijd had gewonnen op een Africa Cup of Nations, en struikelden daarna tegen Mali (1-1) en het Zuid-Afrika (0-0) van Hugo Broos.

Enkele aangename verrassingen

Terwijl deze grote namen al zijn uitgeschakeld, zijn er nog een aantal kleinere teams onderweg. Dit zijn onder andere Equatoriaal-Guinea in Groep A. Die eindigden als beste van hun groep. Kaapverdië in Groep B eindigde als eerste. En Mauritanië en Namibië, die respectievelijk als derde eindigden in Groepen D en E.

Het meest indrukwekkende team onder deze minnetjes is Kaapverdië. De Blue Sharks, die bij de vorige editie op de achtste plaats eindigden, hopen hun beste prestatie ooit te evenaren, toen ze bij hun eerste optreden in 2013 de kwartfinales bereikten.

De favorieten

En dan zijn er natuurlijk nog de landen die als favoriet werden bestempeld en die hun status volledig waarmaken. Terwijl Egypte, Kameroen en Zuid-Afrika weinig om het lijf hadden, deden Nigeria, Senegal en Marokko dat niet.

De Nigerianen eindigden als tweede in hun groep, maar met 7 punten op 9, net als Equatoriaal-Guinea. De Super Eagles vertrouwen vooral op een sterke verdediging (1 tegendoelpunt) en niet zozeer op een vurige aanval (3 doelpunten).

Senegal daarentegen scoorde 8 goals en stond er slechts 1 toe. De Leeuwen van Teranga zijn meer dan ooit favoriet, want ze lijken op dit moment onaantastbaar.

Ze hebben het dan wel moeten opnemen tegen een solide Congo (3 gelijke spelen), maar de Marokkanen zijn toch serieuze kanshebbers voor de eindzege op dit toernooi. Hun 7 op 9-record en hun mooie overwinningen tegen Tanzania en Zambia laten zien dat ze tot het einde toe een kracht zijn om rekening mee te houden.

Hoe dan ook, de achtste finales beloven spannend te worden, ook voor sportweddenschappen, want sommige wedstrijden zouden wel eens heel spannend kunnen worden.

Het programma en onze voorspellingen:

Beleef de spanning van de Africa Cup of Nations 2024 met Ladbrokes.be!